Hiburan By: Del14 December 13, 2019 @ 3:54pm

Menjelang Pentas Akhir Mentor Milenia, Ini Pesan Terakhir Juri Tetap

Empat protege yang mara ke peringkat akhir Mentor Milenia 2019 sudah diketahui. Tahniah kami ucapkan kepada Apex Tajuddin (Mentor Hazama), Aedy Kama (Mentor Black), Rika Riana (Mentor Stacy) dan Daus Husny (Mentor Ernie Zakri). 

Persaingan sengit malam separuh akhir minggu lalu menyaksikan penyingkiran Arayn Malek, Yazrul Arrep dan satu-satunya protege Mentor Akim, Sharee Lopes dari pentas akhir yang akan berlangsung Ahad ini. 

Datuk Syafinaz Selamat selaku juri profesional terkejut dengan keputusan malam itu tetapi menganggap ianya perkara biasa kerana menurutnya terdapat 40% undian penonton yang diambil kira dan ia mampu mengubah keputusan setiap minggu.

“Ada 40% yang kita tak nampak iaitu undian dari penonton yang memainkan peranan yang besar.  Selaku juri profesional, saya dan Altimet juga banyak kali terkejut dengan keputusan mingguan oleh sebab 40% itu. Kalau ada protege kelima yang masuk pertandingan akhir, saya pilih Arayn.

“Arayn kurang bernasib baik malam ini tapi sejujurnya saya nampak perbezaan dan peningkatan beliau dari minggu ke minggu. 

“Namun demikian, ini program realiti dan kita kena akur dengan keputusannya unless it’s a 100% judging system, itu pun tak tentu juga sebab masing-masing ada pemikiran sendiri,” kata Syafinaz kepada Xtra.

Bagi Altimet pula, undian 40% dari penonton tidak akan menukar kedudukan dari tangga dua tercorot kepada pemenang.

“Tetapi untuk mengubah satu atau dua anak tangga dan mengekalkan kedudukan protege di dalam pertandingan memang sangat-sangat berpengaruh,” ujarnya. 

Selaku juri profesional yang memegang 60% dari markah keseluruhan protege, Syafinaz dan Altimet mengharapkan kesemua protege berjuang habis-habisan pada malam minggu terakhir ini. 

“Apabila kami memilih, kami akan pilih secara keseluruhan.  Overall, kita dah tahu suara mereka macam mana, kebolehan mereka macam mana. Persembahan malam ini pada saya, semua cuba sedaya upaya untuk tonjolkan bakat mereka. Everybody is fighting.  Tapi, jika anda tiada ‘Wow‘ factor itu, ada orang lain yang akan lebih menonjol. 

Baca: “Tak Ada Wow Factor!” – Syafinaz Selamat

“Pemilihan lagu juga memainkan peranan yang penting. Kadang-kadang lagu itu berunsur ‘fun‘ jenis lagu yang kita seronok nyanyi ramai-ramai dengan peminat tetapi sebagai juri, kami nak mendengar suara kamu.

Kami akan mengambil kira semua aspek seperti kemampuan vokal, kawalan suara, your phrasing, dynamics, dan kamu perlu tonjolkan apa yang kamu ada dan sisi artistik kamu sebagai penyanyi. Itu perkara-perkara yang sangat penting dalam pemarkahan kami,” tambah Syafinaz lagi.  

Mentor Akim Ahmad pula merupakan satu-satunya mentor yang tidak mempunyai protege di malam akhir nanti dan walaupun berasa sedikit hampa, Akim mengucapkan tahniah kepada protege-protege yang berjuang untuk tiket ke final.  

Baca: Tak Kecil Hati Pun…

“Saya gembira dan redha yang rezeki Lopes sampai ke peringkat separuh akhir sebab banyak benda yang dia belajar dalam Mentor Milenia ini. Kalau ditanya peserta favourite saya, saya pernah beri dia standing ovation dengan Black dahulu iaitu Apex. Pada saya, Apex adalah satu individu yang sangat berbakat dalam industri muzik ini dan bakal menjadi pelapis pemuzik kita satu hari nanti,” akhirinya.

Kredit Foto: Instagram @tv3malaysia

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Sun, 21 Aug 2022
Hiburan Fri, 23 Feb 2018

‘DEY DEY’ LAHIR SELEPAS ‘NEY NEY’

Shiera, 42, isteri kepada pelakon Zulkifi Azahari atau Ijoy, 42 tidak mahu ketinggalan berkongsi detik kegembiraan menyambut Dey Dey melalui Instagramnya sebaik sahaja keluar daripada bilik pembedahan.

Hiburan Tue, 31 Dec 2019
Featured Fri, 17 Mar 2023
Hiburan Fri, 11 Oct 2019
Hiburan Thu, 16 Aug 2018

Perli Siapa Tu? Faiz Roslan Muat Naik Video Masuk Tandas OKU

Faiz dilihat membuka pintu tandas OKU dan memberitahu bahawa tandas itu hanya digunakan untuk golongan LGBT sahaja

Hiburan Mon, 19 Aug 2019

Sesuai Untuk Pengguna Islam…Raihan Perkenal Haruman Bebas Alkohol

Terbaiklah Raihan, korang kena support okay!

Hiburan Tue, 18 Jun 2019

Hampir 500 Orang Dibunuh Setiap Hari, Apa Sebenarnya Terjadi Di Sudan?

Tentera Sudan bertindak kejam dengan merogol malah membunuh wanita dan kanak-kanak dan membuang mayat mereka di Sungai Nile.

#tilljannah Wed, 28 Dec 2022

Lawaknya Gelagat Uqasha Senrose & Kamal Adli ‘Masuk Air’ Menari Dangdut!

Baru-baru ini, tular sebuah perkongsian di TikTok yang menunjukkan pasangan selebriti Uqasha Senrose dan Kamal Adli sedang berada di sebuah restoran. Menerusi hantaran yang dimuat naik semula oleh pengguna @norzana1980 itu menunjukkan Aprena Manrose, sepupu

| Live TV