Hiburan By: Del14 December 13, 2019 @ 3:54pm

Menjelang Pentas Akhir Mentor Milenia, Ini Pesan Terakhir Juri Tetap

Empat protege yang mara ke peringkat akhir Mentor Milenia 2019 sudah diketahui. Tahniah kami ucapkan kepada Apex Tajuddin (Mentor Hazama), Aedy Kama (Mentor Black), Rika Riana (Mentor Stacy) dan Daus Husny (Mentor Ernie Zakri). 

Persaingan sengit malam separuh akhir minggu lalu menyaksikan penyingkiran Arayn Malek, Yazrul Arrep dan satu-satunya protege Mentor Akim, Sharee Lopes dari pentas akhir yang akan berlangsung Ahad ini. 

Datuk Syafinaz Selamat selaku juri profesional terkejut dengan keputusan malam itu tetapi menganggap ianya perkara biasa kerana menurutnya terdapat 40% undian penonton yang diambil kira dan ia mampu mengubah keputusan setiap minggu.

“Ada 40% yang kita tak nampak iaitu undian dari penonton yang memainkan peranan yang besar.  Selaku juri profesional, saya dan Altimet juga banyak kali terkejut dengan keputusan mingguan oleh sebab 40% itu. Kalau ada protege kelima yang masuk pertandingan akhir, saya pilih Arayn.

“Arayn kurang bernasib baik malam ini tapi sejujurnya saya nampak perbezaan dan peningkatan beliau dari minggu ke minggu. 

“Namun demikian, ini program realiti dan kita kena akur dengan keputusannya unless it’s a 100% judging system, itu pun tak tentu juga sebab masing-masing ada pemikiran sendiri,” kata Syafinaz kepada Xtra.

Bagi Altimet pula, undian 40% dari penonton tidak akan menukar kedudukan dari tangga dua tercorot kepada pemenang.

“Tetapi untuk mengubah satu atau dua anak tangga dan mengekalkan kedudukan protege di dalam pertandingan memang sangat-sangat berpengaruh,” ujarnya. 

Selaku juri profesional yang memegang 60% dari markah keseluruhan protege, Syafinaz dan Altimet mengharapkan kesemua protege berjuang habis-habisan pada malam minggu terakhir ini. 

“Apabila kami memilih, kami akan pilih secara keseluruhan.  Overall, kita dah tahu suara mereka macam mana, kebolehan mereka macam mana. Persembahan malam ini pada saya, semua cuba sedaya upaya untuk tonjolkan bakat mereka. Everybody is fighting.  Tapi, jika anda tiada ‘Wow‘ factor itu, ada orang lain yang akan lebih menonjol. 

Baca: “Tak Ada Wow Factor!” – Syafinaz Selamat

“Pemilihan lagu juga memainkan peranan yang penting. Kadang-kadang lagu itu berunsur ‘fun‘ jenis lagu yang kita seronok nyanyi ramai-ramai dengan peminat tetapi sebagai juri, kami nak mendengar suara kamu.

Kami akan mengambil kira semua aspek seperti kemampuan vokal, kawalan suara, your phrasing, dynamics, dan kamu perlu tonjolkan apa yang kamu ada dan sisi artistik kamu sebagai penyanyi. Itu perkara-perkara yang sangat penting dalam pemarkahan kami,” tambah Syafinaz lagi.  

Mentor Akim Ahmad pula merupakan satu-satunya mentor yang tidak mempunyai protege di malam akhir nanti dan walaupun berasa sedikit hampa, Akim mengucapkan tahniah kepada protege-protege yang berjuang untuk tiket ke final.  

Baca: Tak Kecil Hati Pun…

“Saya gembira dan redha yang rezeki Lopes sampai ke peringkat separuh akhir sebab banyak benda yang dia belajar dalam Mentor Milenia ini. Kalau ditanya peserta favourite saya, saya pernah beri dia standing ovation dengan Black dahulu iaitu Apex. Pada saya, Apex adalah satu individu yang sangat berbakat dalam industri muzik ini dan bakal menjadi pelapis pemuzik kita satu hari nanti,” akhirinya.

Kredit Foto: Instagram @tv3malaysia

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 25 Mar 2019

Issey Belum Bersedia Cari Jodoh?

Semoga Issey berjumpa jodoh yang sesuai lepasni okay. No stress Sey!

Hiburan Tue, 21 Jan 2020
Hiburan Sat, 29 Dec 2018

Sophia Fredskild Masih Menanti Cinta

Siapa tahu saya juga bakal bertemu dengan seseorang istimewa tahun depan…

Hiburan Wed, 6 Feb 2019

Sibuk Urus Anak, Niena Baharun Tiada Masa Layan Sosial Media

Rindu nak tengok Niena berlakon balik…Agak-agak bila eh?

Hiburan Fri, 21 Sep 2018

Gambar Kemalangan Tular, Isteri Saleem Sahkan Kejadian Adalah Benar!

Keadaan Saleem stabil dan tidaklah seteruk yang diberitahu. Doakan agar Saleem segera sembuh dan saya anggap kejadian yang berlaku ini adalah ujian Allah SWT.

Hiburan Sun, 19 May 2019

Selamat Lahirkan Anak Lelaki, Tahniah Dynas Mokhtar!

Pelakon Dynas Mokhtar selamat melahirkan anak lelaki pada Jumaat lalu. Berita gembira ini dikongsi oleh pelakon drama KL Gangster: Underworld menerusi laman Instagramnya sebentar tadi. ” Ketentuan Illahi. Alhamdulillah. MasyAllah anak lelaki untuk kami. Kami […]

Contest Tue, 26 Nov 2019

xtra好康头 | 送你李佩玲与玛莎《MY SISTA跨年倒数演唱会》入门票

想要度过一场难忘的跨年狂欢? xtra好康头 将送你李佩玲与玛莎《MY SISTA跨年倒数演唱会》入门票。

Hiburan Sun, 8 Apr 2018

Inilah Rahsia Kecantikan Sajat!

Untuk episod seterusnya, penonton jangan lupa menyaksikan Nur Sajat Rated Xtra kerana, dengar cerita Sajat nak bawa kita semua ke sesi photoshoot beliau. Agaknya, apa pula drama Sajat kali ni ye?

Hiburan Thu, 3 Jan 2019

46 Hari Di Set Pujaan Hati Kanda, Ayden Mikael Tak Pernah Menangis?

Kata ibunya, Puan Anna Abdullah, punyalah susah untuk buat Mika menangis sampai mereka terpaksa buat sesuatu…

TECH Sat, 9 Mar 2019

Tips Cas Bateri Phone Dengan Cepat!

Bila bateri telefon makin kurang pasti mencari cara untuk mengecas dengan cepat (supercharging).

| Live TV