Hiburan By: Del14 December 13, 2019 @ 3:54pm

Menjelang Pentas Akhir Mentor Milenia, Ini Pesan Terakhir Juri Tetap

Empat protege yang mara ke peringkat akhir Mentor Milenia 2019 sudah diketahui. Tahniah kami ucapkan kepada Apex Tajuddin (Mentor Hazama), Aedy Kama (Mentor Black), Rika Riana (Mentor Stacy) dan Daus Husny (Mentor Ernie Zakri). 

Persaingan sengit malam separuh akhir minggu lalu menyaksikan penyingkiran Arayn Malek, Yazrul Arrep dan satu-satunya protege Mentor Akim, Sharee Lopes dari pentas akhir yang akan berlangsung Ahad ini. 

Datuk Syafinaz Selamat selaku juri profesional terkejut dengan keputusan malam itu tetapi menganggap ianya perkara biasa kerana menurutnya terdapat 40% undian penonton yang diambil kira dan ia mampu mengubah keputusan setiap minggu.

“Ada 40% yang kita tak nampak iaitu undian dari penonton yang memainkan peranan yang besar.  Selaku juri profesional, saya dan Altimet juga banyak kali terkejut dengan keputusan mingguan oleh sebab 40% itu. Kalau ada protege kelima yang masuk pertandingan akhir, saya pilih Arayn.

“Arayn kurang bernasib baik malam ini tapi sejujurnya saya nampak perbezaan dan peningkatan beliau dari minggu ke minggu. 

“Namun demikian, ini program realiti dan kita kena akur dengan keputusannya unless it’s a 100% judging system, itu pun tak tentu juga sebab masing-masing ada pemikiran sendiri,” kata Syafinaz kepada Xtra.

Bagi Altimet pula, undian 40% dari penonton tidak akan menukar kedudukan dari tangga dua tercorot kepada pemenang.

“Tetapi untuk mengubah satu atau dua anak tangga dan mengekalkan kedudukan protege di dalam pertandingan memang sangat-sangat berpengaruh,” ujarnya. 

Selaku juri profesional yang memegang 60% dari markah keseluruhan protege, Syafinaz dan Altimet mengharapkan kesemua protege berjuang habis-habisan pada malam minggu terakhir ini. 

“Apabila kami memilih, kami akan pilih secara keseluruhan.  Overall, kita dah tahu suara mereka macam mana, kebolehan mereka macam mana. Persembahan malam ini pada saya, semua cuba sedaya upaya untuk tonjolkan bakat mereka. Everybody is fighting.  Tapi, jika anda tiada ‘Wow‘ factor itu, ada orang lain yang akan lebih menonjol. 

Baca: “Tak Ada Wow Factor!” – Syafinaz Selamat

“Pemilihan lagu juga memainkan peranan yang penting. Kadang-kadang lagu itu berunsur ‘fun‘ jenis lagu yang kita seronok nyanyi ramai-ramai dengan peminat tetapi sebagai juri, kami nak mendengar suara kamu.

Kami akan mengambil kira semua aspek seperti kemampuan vokal, kawalan suara, your phrasing, dynamics, dan kamu perlu tonjolkan apa yang kamu ada dan sisi artistik kamu sebagai penyanyi. Itu perkara-perkara yang sangat penting dalam pemarkahan kami,” tambah Syafinaz lagi.  

Mentor Akim Ahmad pula merupakan satu-satunya mentor yang tidak mempunyai protege di malam akhir nanti dan walaupun berasa sedikit hampa, Akim mengucapkan tahniah kepada protege-protege yang berjuang untuk tiket ke final.  

Baca: Tak Kecil Hati Pun…

“Saya gembira dan redha yang rezeki Lopes sampai ke peringkat separuh akhir sebab banyak benda yang dia belajar dalam Mentor Milenia ini. Kalau ditanya peserta favourite saya, saya pernah beri dia standing ovation dengan Black dahulu iaitu Apex. Pada saya, Apex adalah satu individu yang sangat berbakat dalam industri muzik ini dan bakal menjadi pelapis pemuzik kita satu hari nanti,” akhirinya.

Kredit Foto: Instagram @tv3malaysia

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 24 Apr 2018

「蝴蝶姐姐」恺乐519来马举办唯一一场签唱会

来自台湾的「巧克力女神」恺乐即将带着她的全新专辑《黑蝴蝶》来到马来西亚举办唯一一场专辑签唱会,与久违的大马歌迷们见面!

Hiburan Sun, 30 Jun 2019

Cara Remote PC dari Smartphone Android

mari guna remote dalam android nampak lagi memudahkan

Events Tue, 5 Nov 2019
Hiburan Thu, 3 May 2018

Sangkal Gosip, Mana Ada Ustaz Don Kahwin Dua!

Tambah Ustaz Don, beliau secara jujur memberitahu ini pertama kali dia mendengar gosip isu poligami melibatkan dirinya.

Events Mon, 25 Feb 2019

Kenapa dengan persembahan beremosi Bradley Cooper dan Lady Gaga di Anugerah Oscars?

Persembahan hebat mereka  bukan sahaja menyentuh emosi tetamu malah turut mendapat standing ovation daripada tetamu yang hadir dalam dewan tersebut,  persembahan mereka kini trending di laman Twitter dan dibanjiri dengan pelbagai komen daripada netizen.

Hiburan Fri, 8 Jun 2018

Tiada Niat Perli ‘Penunggang’ Agama

Itu hanya cebisan daripada realiti hari ini kerana di luar sana, masih ramai yang ikhlas dan jujur dalam perjuangan mereka untuk menegakkan agama…

Hiburan Mon, 3 Dec 2018
Hiburan Thu, 10 Oct 2019

“I am Grown Now And Make Choices As an Adult”, Miley Cyrus Clapped Back

Is Cyrus’ new romance a rebound or she has completely moved on?

Hiburan Thu, 1 Nov 2018
Hiburan Thu, 11 Oct 2018

Haziq Hussni Percaya Rezeki Itu Tidak Pernah Salah Alamat

Semoga segala urusan Haziq Hussni dipermudahkan. Tahniah Haziq!

| Live TV