Hiburan By: Del14 December 13, 2019 @ 3:54pm

Menjelang Pentas Akhir Mentor Milenia, Ini Pesan Terakhir Juri Tetap

Empat protege yang mara ke peringkat akhir Mentor Milenia 2019 sudah diketahui. Tahniah kami ucapkan kepada Apex Tajuddin (Mentor Hazama), Aedy Kama (Mentor Black), Rika Riana (Mentor Stacy) dan Daus Husny (Mentor Ernie Zakri). 

Persaingan sengit malam separuh akhir minggu lalu menyaksikan penyingkiran Arayn Malek, Yazrul Arrep dan satu-satunya protege Mentor Akim, Sharee Lopes dari pentas akhir yang akan berlangsung Ahad ini. 

Datuk Syafinaz Selamat selaku juri profesional terkejut dengan keputusan malam itu tetapi menganggap ianya perkara biasa kerana menurutnya terdapat 40% undian penonton yang diambil kira dan ia mampu mengubah keputusan setiap minggu.

“Ada 40% yang kita tak nampak iaitu undian dari penonton yang memainkan peranan yang besar.  Selaku juri profesional, saya dan Altimet juga banyak kali terkejut dengan keputusan mingguan oleh sebab 40% itu. Kalau ada protege kelima yang masuk pertandingan akhir, saya pilih Arayn.

“Arayn kurang bernasib baik malam ini tapi sejujurnya saya nampak perbezaan dan peningkatan beliau dari minggu ke minggu. 

“Namun demikian, ini program realiti dan kita kena akur dengan keputusannya unless it’s a 100% judging system, itu pun tak tentu juga sebab masing-masing ada pemikiran sendiri,” kata Syafinaz kepada Xtra.

Bagi Altimet pula, undian 40% dari penonton tidak akan menukar kedudukan dari tangga dua tercorot kepada pemenang.

“Tetapi untuk mengubah satu atau dua anak tangga dan mengekalkan kedudukan protege di dalam pertandingan memang sangat-sangat berpengaruh,” ujarnya. 

Selaku juri profesional yang memegang 60% dari markah keseluruhan protege, Syafinaz dan Altimet mengharapkan kesemua protege berjuang habis-habisan pada malam minggu terakhir ini. 

“Apabila kami memilih, kami akan pilih secara keseluruhan.  Overall, kita dah tahu suara mereka macam mana, kebolehan mereka macam mana. Persembahan malam ini pada saya, semua cuba sedaya upaya untuk tonjolkan bakat mereka. Everybody is fighting.  Tapi, jika anda tiada ‘Wow‘ factor itu, ada orang lain yang akan lebih menonjol. 

Baca: “Tak Ada Wow Factor!” – Syafinaz Selamat

“Pemilihan lagu juga memainkan peranan yang penting. Kadang-kadang lagu itu berunsur ‘fun‘ jenis lagu yang kita seronok nyanyi ramai-ramai dengan peminat tetapi sebagai juri, kami nak mendengar suara kamu.

Kami akan mengambil kira semua aspek seperti kemampuan vokal, kawalan suara, your phrasing, dynamics, dan kamu perlu tonjolkan apa yang kamu ada dan sisi artistik kamu sebagai penyanyi. Itu perkara-perkara yang sangat penting dalam pemarkahan kami,” tambah Syafinaz lagi.  

Mentor Akim Ahmad pula merupakan satu-satunya mentor yang tidak mempunyai protege di malam akhir nanti dan walaupun berasa sedikit hampa, Akim mengucapkan tahniah kepada protege-protege yang berjuang untuk tiket ke final.  

Baca: Tak Kecil Hati Pun…

“Saya gembira dan redha yang rezeki Lopes sampai ke peringkat separuh akhir sebab banyak benda yang dia belajar dalam Mentor Milenia ini. Kalau ditanya peserta favourite saya, saya pernah beri dia standing ovation dengan Black dahulu iaitu Apex. Pada saya, Apex adalah satu individu yang sangat berbakat dalam industri muzik ini dan bakal menjadi pelapis pemuzik kita satu hari nanti,” akhirinya.

Kredit Foto: Instagram @tv3malaysia

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 31 Jul 2018

Belum Sedia Hamil Lagi, Biarlah Arif Membesar Dulu

Dengan jumlah pengikut serama 573,000 di laman Instagram kanak-kanak comel ini, tidak hairanlah Ariff dilihat mampu ‘mencaras’ populariti ibunya sendiri.

Hiburan Thu, 15 Jun 2023

Terimbau Segala Kesalahan Ketika Berlakon Kisah Keluarga, Aliff Aziz Mesej Ibu Minta Maaf – “Doa For Me Umi”

Setiap orang ada kekhilafan sendiri 😊 Bagus Aliff dah sedar segalanya ❤️

Featured Wed, 16 Nov 2022

Tunaikan Permintaan, Siti Nurhaliza Buat 44 Kali Tendangan Sempena…

Penyanyi tersohor, Datuk Seri Siti Nurhaliza menunaikan permintaan jurulatih peribadi yang menyambut ulang tahun kelahiran.   View this post on Instagram   A post shared by Siti Nurhaliza Tarudin (@ctdk) Menerusi hantaran yang dikongsikan Siti […]

Hiburan Tue, 3 Apr 2018

Rebut Peluang, Hefny Sahad Mahu Asah Bakat Lagi

Bagi pengacara Muzik-muzik 33 ini, Hefny mengakui walaupun jadualnya padat dengan penggambaran drama dan pengacaraan, namun beliau mahu menunjukkan keyakinan pihak penerbit terhadapt bakat yang dimilikinya

Hiburan Fri, 28 Dec 2018

Noraniza Idris Sebak Di Majlis Pernikahan Anak Sulung

Tahniah Kak Ani terima menantu. Semoga rumah tangga Aliff dan Ezza kekal sampai ke jannah. Insya Allah…

Featured Sun, 16 Apr 2023

Anna Jobling Perjelas Isu Beli Kereta Tanpa Lesen Memandu – “Saya Perlukan Hari Untuk Settle Lesen Lepas Raya Nanti!”

Pelakon Anna Jobling mengaku sebelum ini dia membeli sebuah kereta jenis Honda CR-V berwarna hitam atas dasar mahu memiliki komitmen bulanan agar lebih berdisiplin dalam menguruskan kewangannya walaupun masih tidak memiliki lesen memandu. Namun, itu tidak […]

Hiburan Wed, 15 Aug 2018

King Coco Pertahan Peniaga Barangan Fake?

Bintang Insta terkenal ini nampaknya tak ‘pilih bulu’ dalam membuat paid review. Original atau fake item, asalkan barang itu baik untuk diguna pakai, why not kan?

error: Content is protected !!