Hiburan By: Padin February 16, 2023 @ 4:37am

My #QuranTime 2.0: Pengembaraan Bersama Al-Quran Menerusi TV9

TV9 membawakan My #QuranTime 2.0 (MQT) khas buat penonton untuk meneroka isi kandungan Al-Quran dan mengenali kitab suci bagi umat Islam dengan lebih mendalam. MQT 2.0 merupakan program anjuran Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (YWUI) dan didanai oleh penginfak dan pewakaf melalui Tabung Gerakan Al-Quran.

MQT 2.0 telah pun bersiaran bermula dari 5 Februari 2023 dan episod yang berikutnya disiarkan setiap hari pada pukul 12.00 tengahari. Program berdurasi satu jam ini akan bersiaran sebanyak 2,114 episod pada tahun ini dengan memaparkan empat segmen iaitu bacaan surah, kisah di sebalik surah, tajwid dan tadabbur.

MQT 2.0 menampilkan ustaz dan qari yang terkenal seperti Tuan Haji Fazrul Ismail sebagai pentadabbur, Ustaz Tarmizi Haji Ali sebagai Qari, Ustaz Tarmizi Abdul Rahman dan Azlina Mohamed Isa.

Pada mulanya, program ini diperkenalkan untuk mengisi dan meningkatkan semangat rakyat yang tertekan akibat pandemik Covid-19 yang melanda dua tahun yang lalu melibatkan sesetengah keluarga, saudara mara, sahabat handai bahkan seluruh dunia.

Pengembaraan ini bakal membawa anda meneroka Al-Quran bermula dari Surah Al-Fatihah hingga ke juz yang terakhir. MQT 2.0 juga adalah suatu usaha bagi membantu umat Islam untuk meningkatkan penghayatan dalam solat dan hafazan.

Mari kita ramai-ramai saksikan MQT 2.0 yang akan membawa penonton belajar untuk menghayati Al-Quran melalui hafalan dan pemahaman Al-Quran melalui tadabbur serta bacaan yang mantap melalui tajwid serta tahsin. Istimewa kali ini, kajian yang dilakukan oleh YWUI untuk MQT kali ini dilakukan secara lebih mendalam untuk setiap satu pertiga dari 604 halaman Al-Quran modul Quran Al-Hafiz yang telah mendapat kelulusan Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Jika terlepas, penonton boleh saksikan siaran ulangan bermula dari episod satu dan episod selanjutnya bermula pada 5 Februari 2023, setiap hari pada pukul 4.30 pagi. Jangan lupa untuk ikuti media sosial rasmi Facebook, Instagram & Twitter di @TV9Malaysia serta TikTok @TV9MalaysiaOfficial dan layari http://www.xtra.com.my/ untuk maklumat lanjut dan perkembangan terkini tentang program TV9.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 19 Apr 2019

Real Estate Agent Gets Fired After Slamming BTS with Racist Remarks

BTS’ fans hunted down the man and found out where he worked. Naturally, the company let him go after they found out about his horrible words.

Trending Mon, 14 Oct 2019
Trending Tue, 6 Apr 2021
Hiburan Mon, 24 Jun 2019

Alahai Comelnya Anak Sulung Abam Bocey!

Comelnya Syed Uthman Hamzah!

Events Sat, 13 Jul 2019

大马女神林明祯与泰国鲜肉TUL组CP!朱咪咪自认NG王

《新年泰疯狂》齐聚马新港泰大咖云集!大马女神林明祯与泰国鲜肉TUL组CP,朱咪咪自认是NG王~

Trending Mon, 9 Nov 2020
Hiburan Tue, 7 Mar 2023

“Happy Birthday To Me!” – Syamsul Yusof Enggan Lafaz Cerai, Puteri Sarah Dedah Ibu & Bapa Mentua Ingin Jadi Saksi

Menurut Sarah, Yusof dan Patimah sentiasa berada di sisinya dan tahu apa yang berlaku antaranya dan Syamsul.

Featured Fri, 27 Jan 2023
Featured Thu, 6 Oct 2022

Gara-Gara Diabetes, Mata Roslan Saleh ‘Dibutakan’ Demi Hilangkan Rasa Sakit Kepala – “Dia Memang Semakin Uzur”

Allahuakbar… beratnya ujian 😥 Semoga Pak Lan dan keluarga diberikan ketabahan 💪

Featured Thu, 29 Dec 2022

| Live TV