Hiburan By: SGMS Fas February 20, 2018 @ 2:43pm

NABIL AHMAD MAHU UBAH SEJARAH!

Biar betul Nabil! Macam mana agaknya nak tukar sejarah tu?

Bukan ke sejarah dah terpahat sebagai peristiwa  yang telah berlaku di masa lampau dan tidak boleh diubah mahu pun dikembalikan jadi apa cara Nabil yang hanya seorang pelawak, pengacara dan pelakon mahu mengubah sesuatu yang dah berlaku?

Saya mahu melakukannya melalui teater,” ringkas jawab Nabil ketika ditemui dalam satu majlis petang tadi.

Menurut Nabil, dia kini sedang dalam perancangan untuk menulis   teater  bertajuk ‘Laksamana Di Indera Pura’ sebuah cerita lama tetapi diberikan nafas baharu.

Tujuan tersebut katanya, supaya generasi muda sekarang ini boleh faham sejarah dalam gaya moden.

“Contohnya, pada babak lawan selalunya diiringi paluan gendang tetapi saya mahu ubahnya dengan membawa masuk lagu hip hop,” ujar Pelakon Harapan Lelaki Festival Filem Malaysia ke 22 ini.

Menurut Nabil, teater yang mahu dipersembahkan di Lambang Sari, Istana Budaya itu tercetus daripada pembacaan sebuah buku sejarah lama berbentuk skrip yang dibelinya di Penang.

Saya beli buku itu dengan hanya RM1 sahaja terbitan tahun 1959. Ia tebal dan dalamnya lengkap dengan skrip penuh untuk teater, Jadi dari situ, saya olah dengan memasukan  elemen moden,” tambah suami kepada Nazira Ayoub dan ayah kepada dua cahaya mata perempuan ini

Gambar: Instagram Nabilzira

Bagaimana pun, Nabil belum dapat mengumumkan tarikh persembahan teater berkenaan kerana masih dalam perbincangan dengan pihak Istana Budaya.

In sha Allah, jika ada slot kosong, saya akan masuk,” Nabil menaruh harapan.

Pemenang Artis Komedi Lelaki Popular sebanyak dua kali berturut-turut dalam Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2009/2010, Nabil kini lebih menumpukan kerja-kerja di belakang tabir  sebagai pengarah dan penulis skrip melalui syarikat produksinya, Nabil Ahmad Production Sdn Bhd.

Soal melawak katanya, “Saya dah malas nak masuk sebarang pertandingan lawak.”!! Kelas Nabil, dah jadi pengarah gitu!.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 5 Jan 2019
Hiburan Fri, 8 Mar 2019

Bapa Angkat Azharina Kini Tenat Di Hospital

Semoga Papa Hamidi diberi kesembuhan segera.Insya Allah…

Hiburan Tue, 19 Jun 2018

Heechul Confessed that He Slept with Hani and Bora Before!

They are very close to each other but close enough to do that?

Hiburan Tue, 26 Jun 2018

Wow! Fasha Sandha Cium Dan Peluk Erat Aidil Aziz?

Kalau nak tahu apakah sebenarnya status sebenar Fasha Sandha dan Aidil Aziz bolehlah baca artikel kami!

Hiburan Mon, 21 Oct 2019
Hiburan Mon, 5 Mar 2018

Penyanyi ‘Menahan Rindu” ditahan pula

Wany  dikejarkan ke hospital setelah suhu badannya naik tinggi sehari selepas pulang daripada membuat persembahan  di Pasir Gudang, Johor.

Hiburan Sun, 18 Feb 2018

16组令人难以置信「他们竟然是同年龄」的明星

外国人通常看起来会比我们亚洲人还老,但是有些同年龄的名人看起来真的是相差甚远,很难相信他们已经在同一个地球一起生长了许多年,就让我们来看看这些会让你难以置信的同年龄明星吧!

Hiburan Tue, 22 Oct 2019

难忘《夏日麼麼茶》任贤齐演唱会找阿牛当嘉宾!

任贤齐时隔一年将再度回归云顶开唱,而这次将邀请好友阿牛(陈庆祥)当嘉宾,给大马歌迷带来一波「满满回忆杀」!

Hiburan Thu, 17 May 2018

Janna Nick Makin ‘Membawang’ Lepas Jadi Hos Melodi

Amboi dah boleh join makcik makcik bawang lah kalau macam nie

Hiburan Fri, 20 Dec 2019

‘Sertai Program Realiti Bukan Cari Glamor Tapi…’ – Waris

Sebelum ini ada juga netizen yang kecam dan menuduh Waris membuat aktiviti amal untuk popular

| Live TV