Hiburan By: SGMS Fas February 20, 2018 @ 2:43pm

NABIL AHMAD MAHU UBAH SEJARAH!

Biar betul Nabil! Macam mana agaknya nak tukar sejarah tu?

Bukan ke sejarah dah terpahat sebagai peristiwa  yang telah berlaku di masa lampau dan tidak boleh diubah mahu pun dikembalikan jadi apa cara Nabil yang hanya seorang pelawak, pengacara dan pelakon mahu mengubah sesuatu yang dah berlaku?

Saya mahu melakukannya melalui teater,” ringkas jawab Nabil ketika ditemui dalam satu majlis petang tadi.

Menurut Nabil, dia kini sedang dalam perancangan untuk menulis   teater  bertajuk ‘Laksamana Di Indera Pura’ sebuah cerita lama tetapi diberikan nafas baharu.

Tujuan tersebut katanya, supaya generasi muda sekarang ini boleh faham sejarah dalam gaya moden.

“Contohnya, pada babak lawan selalunya diiringi paluan gendang tetapi saya mahu ubahnya dengan membawa masuk lagu hip hop,” ujar Pelakon Harapan Lelaki Festival Filem Malaysia ke 22 ini.

Menurut Nabil, teater yang mahu dipersembahkan di Lambang Sari, Istana Budaya itu tercetus daripada pembacaan sebuah buku sejarah lama berbentuk skrip yang dibelinya di Penang.

Saya beli buku itu dengan hanya RM1 sahaja terbitan tahun 1959. Ia tebal dan dalamnya lengkap dengan skrip penuh untuk teater, Jadi dari situ, saya olah dengan memasukan  elemen moden,” tambah suami kepada Nazira Ayoub dan ayah kepada dua cahaya mata perempuan ini

Gambar: Instagram Nabilzira

Bagaimana pun, Nabil belum dapat mengumumkan tarikh persembahan teater berkenaan kerana masih dalam perbincangan dengan pihak Istana Budaya.

In sha Allah, jika ada slot kosong, saya akan masuk,” Nabil menaruh harapan.

Pemenang Artis Komedi Lelaki Popular sebanyak dua kali berturut-turut dalam Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2009/2010, Nabil kini lebih menumpukan kerja-kerja di belakang tabir  sebagai pengarah dan penulis skrip melalui syarikat produksinya, Nabil Ahmad Production Sdn Bhd.

Soal melawak katanya, “Saya dah malas nak masuk sebarang pertandingan lawak.”!! Kelas Nabil, dah jadi pengarah gitu!.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sun, 7 Oct 2018

Zulin Aziz Tak Jadi Kahwin, Luahan Hati Buat Netizen Sebak…

Ini bukan GIMIK! Zulin Aziz batal pernikahan di saat akhir atas alasan peribadi. Malah lagu yang sepatutnya dinyanyikan pada majlis itu nanti kini telah ditukar lirik. Sabarlah Zulin…

Hiburan Mon, 4 Mar 2019

Peluk Cium Anggota Boyband BLUE, Kilafairy Sedia Di Kecam

Hurmmm, korang bacalah okay artikel ni. Min pun starstruck jugak!

Hiburan Thu, 12 Jul 2018

Deepika Padukone is Kuala Lumpur!

If you’re lucky, try and take a get a selfie with the superstar.

Hiburan Tue, 23 Jan 2018

LELAKI CANTIK DAH POTONG A***?

“Lelaki Cantik” ini kembali hangat apabila ramai yang mengecam beliau terutama sekali apabila Safiey memuat naik gambarnya bersama lelaki

Hiburan Wed, 4 Dec 2019

Diserang Komen Jahat Netizen, Kang Daniel Umum Berehat Daripada Promosi Album?

Selepas Goo Hara, Sulli dan Ha In, Sekarang Kang Daniel Pulak?

Hiburan Tue, 20 Mar 2018

“Suara Ke Laut” Janna Nick DiKecam Hebat Nyanyi Lagu Sufian Suhaimi

Menerusi video yang dimuat naik dilaman Youtube baru-baru ini, Janna dilihat menyanyikan lagu tersebut sambil diiringi alunan bunyi gitar oleh suami kepada Sheila Rusly, Jinggo

Hiburan Thu, 19 Dec 2019
Hiburan Sun, 28 Oct 2018

Pelakon Boys Over Flowers Ini Terluka Tidak Dibenarkan Jumpa Anak

Tak sangka pelakon handsome ni pun dah ada anak sekarang. Eh!

FESYEN Wed, 31 Jul 2019

Actress Farah Nabilah Gives E! News on Tips to Looking Flawless in the Perfect Fit

Malaysian actress Farah Nabilah shares with us to her secret tips on giving the blush to her perfect fit! Finding the perfect shade to your skin tone has always been a struggle for literally anyone […]

Events Tue, 17 Sep 2019

BALLISTIK BOYZ首度来马宣传!粉丝见面会反应热烈秒变演唱会

日本新晋嘻哈唱跳团体BALLISTIK BOYZ来马宣传并举办公开粉丝见面会,吸引了上千名粉丝到场;粉丝们边喊着应援边跟着节奏舞动,让现场瞬间秒变演唱会现场,气氛超级热烈!

| Live TV