Featured By: Attiqah Mohd September 15, 2021 @ 8:23pm

Saya Pernah Berkata Kepada Tuhan, ‘Bawalah Saya Pulang’- Ras Adiba Dedah Detik Sukar Bergelar OKU

Senator Datuk Ras Adiba Radzi cukup dikenali sebagai figura terkemuka dalam bidang penyiaran dan kini, beliau merupakan Ahli Dewan Negara mewakili orang kurang upaya (OKU).

Sejak disahkan lumpuh separuh badan pada tahun 2002, bekas personaliti televisyen terkenal ini lebih aktif berjuang melawan stigma masyarakat terhadap OKU dan kesihatan mental.

Menjadi Penaung National Alliance of Mental Health (NAMH), Ras Adiba kini lebih terbuka berkongsi isu mengenai masalah mental yang semakin parah dalam kalangan masyarakat.

Kepada Xtra, Ras Adiba berkongsi perasaan emosi dan mental yang dialami sewaktu disahkan lumpuh separuh badan.

“Waktu saya menjadi OKU pada tahun 2002. Saya berasa sukar kerana saya tidak tahu bagaimana untuk hidup. Kita kena mulakan hidup dari awal seperti bayi. Saya merasakan diri saya tak seperti dahulu.

“Saya kehilangan sahabat yang saya sangka sahabat sebenarnya mereka hanya kenalan. Saya keseorangan tetapi ada dua, tiga orang sahabat yang memberikan nasihat.

“Sebenarnya yang banyak mendorong adalah diri saya sendiri. Kalau orang bagi nasihat kita tak akan dengar. Jadi diri sendirilah yang sebenarnya banyak membantu.

“Saya bersyukur kerana Ilahi sentiasa berada bersama saya dan tidak pernah meninggalkan saya walaupun sesaat. Saya ingat lagi saya baring di bilik tengok dinding dan berkata, ‘bawalah saya pulang’ kerana saya tidak tahu bagaimana untuk menjalani hidup seperti ini.

 

“Tiap kali menangis saya merasakan Tuhan menyelimuti saya dan saya merasa tenang. Tuhan tidak pernah mengabaikan kita adakalanya kita yang lupa akan Dia. Sentiasa bersyukur dan berdoa kerana doa kita akan disambut di langit tinggi nanti,” katanya.

Ras Adiba turut menitipkan pesanan beliau buat mereka yang mempunyai masalah kesihatan mental untuk tampil berani dan meminta bantuan kepada pihak bertanggungjawab.

Malah, beliau turut menyarankan agar subjek kesihatan mental diterapkan kepada kanak kanak di usia muda di sekolah.

Terdahulu, Ras Adiba terlibat aktif menerusi Hope Symposium 2021′ anjuran Persatuan Kesedaran dan Sokongan Penyakit Mental (MIASA).

Bertemakan ‘Thriving in Mental Health with Meaning and Compassion’, simposium yang berlangsung secara maya pada 9 dan 10 September itu bertujuan meningkatkan kesedaran umum mengenai isu kesihatan mental, bersempena Hari Pencegahan Bunuh Diri Sedunia.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 17 Apr 2022
Trending Fri, 17 Jul 2020

Tahniah! Mira Filzah Akhirnya Selamat Bertunang

Tak sabar rasanya nak tengok wedding of the year ni!

Hiburan Fri, 9 Feb 2018

INI UJIAN ALLAH, KITA SEMUA INSAN LEMAH – SOFI JIKAN

Pelakon filem KL Gangster 2 ini ditahan reman selama tiga hari untuk membuat siasatan selepas didapati positif dadah jenis ganja. Walau bagaimanapun, tempoh reman tidak akan disambung terhadap pelakon berusia 48 ini.

Hiburan Tue, 12 Mar 2019

DFKL Cari Pakej, Pengarah Nur Setuju Dengan Kenyataan A Aida?

Bayangkan kalau abam letak Siti Kasim sebagai heroin, korang sanggup setia tengok sampai episod 15 tak?

Hiburan Thu, 21 Dec 2017

AKSI GILA DAN LUCAH IQRAM DINZLY-JANGAN SIBUK PLEASE!

Kalau sebelum ini Iqram Dinzly dilabel sebagai tidak waras kerana mengambil gambar selfie di kubur arwah ayahnya, kali ini Iqram sekali lagi tampil dengan aksi lucah nya di laman instagram LIVE!

Featured Tue, 31 Mar 2020
Hiburan Tue, 2 Oct 2018

Ini Baru From ‘Zero To Hero’, Shuib Kini Bergelar Jutawan?

Jika jutawan, saya sudah ada wang berjuta-juta, tetapi saya belum sampai ke tahap itu. Insya-Allah, saya sedang berusaha ke arah itu kerana bukan baru setahun dua berniaga.

Hiburan Wed, 18 Dec 2019

| Live TV