Featured By: Attiqah Mohd September 15, 2021 @ 8:23pm

Saya Pernah Berkata Kepada Tuhan, ‘Bawalah Saya Pulang’- Ras Adiba Dedah Detik Sukar Bergelar OKU

Senator Datuk Ras Adiba Radzi cukup dikenali sebagai figura terkemuka dalam bidang penyiaran dan kini, beliau merupakan Ahli Dewan Negara mewakili orang kurang upaya (OKU).

Sejak disahkan lumpuh separuh badan pada tahun 2002, bekas personaliti televisyen terkenal ini lebih aktif berjuang melawan stigma masyarakat terhadap OKU dan kesihatan mental.

Menjadi Penaung National Alliance of Mental Health (NAMH), Ras Adiba kini lebih terbuka berkongsi isu mengenai masalah mental yang semakin parah dalam kalangan masyarakat.

Kepada Xtra, Ras Adiba berkongsi perasaan emosi dan mental yang dialami sewaktu disahkan lumpuh separuh badan.

“Waktu saya menjadi OKU pada tahun 2002. Saya berasa sukar kerana saya tidak tahu bagaimana untuk hidup. Kita kena mulakan hidup dari awal seperti bayi. Saya merasakan diri saya tak seperti dahulu.

“Saya kehilangan sahabat yang saya sangka sahabat sebenarnya mereka hanya kenalan. Saya keseorangan tetapi ada dua, tiga orang sahabat yang memberikan nasihat.

“Sebenarnya yang banyak mendorong adalah diri saya sendiri. Kalau orang bagi nasihat kita tak akan dengar. Jadi diri sendirilah yang sebenarnya banyak membantu.

“Saya bersyukur kerana Ilahi sentiasa berada bersama saya dan tidak pernah meninggalkan saya walaupun sesaat. Saya ingat lagi saya baring di bilik tengok dinding dan berkata, ‘bawalah saya pulang’ kerana saya tidak tahu bagaimana untuk menjalani hidup seperti ini.

 

“Tiap kali menangis saya merasakan Tuhan menyelimuti saya dan saya merasa tenang. Tuhan tidak pernah mengabaikan kita adakalanya kita yang lupa akan Dia. Sentiasa bersyukur dan berdoa kerana doa kita akan disambut di langit tinggi nanti,” katanya.

Ras Adiba turut menitipkan pesanan beliau buat mereka yang mempunyai masalah kesihatan mental untuk tampil berani dan meminta bantuan kepada pihak bertanggungjawab.

Malah, beliau turut menyarankan agar subjek kesihatan mental diterapkan kepada kanak kanak di usia muda di sekolah.

Terdahulu, Ras Adiba terlibat aktif menerusi Hope Symposium 2021′ anjuran Persatuan Kesedaran dan Sokongan Penyakit Mental (MIASA).

Bertemakan ‘Thriving in Mental Health with Meaning and Compassion’, simposium yang berlangsung secara maya pada 9 dan 10 September itu bertujuan meningkatkan kesedaran umum mengenai isu kesihatan mental, bersempena Hari Pencegahan Bunuh Diri Sedunia.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 31 Dec 2019

“Saya Lebih Suka Berterus Terang…” – Ruhainies

Pelakon jelita, Ruhainies atau nama penuhnya Nur Ruhainies Farehah Zainul Ilyas bersyukur kerana masih mendapat tawaran lakonan walaupun sejak akhir-akhir ini kisah cintanya  dengan seorang ahli perniagaan yang digelar ‘Mr. E’ sering di beri perhatian […]

Trending Tue, 14 Nov 2017

每年11月11日上午11点11分,阳光会揭开纪念碑隐藏的奥秘!(影片)

美国亚利桑那州为了纪念退伍军人,特设立了退伍军人纪念碑;然而,这五个纪念碑全年364天都处于“不完整”状态,只有在对的时机,才能揭开其中的奥秘。

Featured Fri, 14 Sep 2018
Trending Wed, 5 May 2021

Sabarlah Duhai Hati & Cukup Derita Itu Eksklusif di iQiyi Bulan Ramadan Ini

Drama bersiri Sabarlah Duhai Hati dan Cukup Derita Itu telah menyertai senarai drama-drama ternama hasil daripada perjanjian perkongsian kandungan drama yang dipersetujui di antara pengeluar dan pengedar kandungan terbesar di Malaysia, Primeworks Studio dan sebuah […]

Trending Fri, 27 Mar 2020
Fab Foodies! Wed, 28 Feb 2018

Stress Di Pejabat? Cuba kunyah ini!

Berdepan dengan deadline, overload kerja dan target tak sampai, pasti tertekan dibuatnya! Apa kata sambil menghabiskan kerja korang, boleh cuba dapatkan makanan seperti di bawah untuk membantu kurangkan sikit tekanan di pejabat.

Trending Mon, 3 May 2021
Trending Tue, 6 Jul 2021

Beri Makanan, Susu & Lampin Pakai Buang, Kehamilan Tak Halang Ayda Jebat Hulur Bantuan

Biarpun sedang sarat hamil, penyanyi dan pelakon popular Ayda Jebat tidak terkecuali untuk sama-sama menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan. Ayda atau nama sebenarnya, Nur Suhada Jebat, 29, bersama ahli keluarganya memberikan bantuan untuk mereka […]

Hiburan Fri, 3 May 2019

Asmidar Putus Asa Sebagai Penyanyi?

Saya menjadikan teman seperjuangan, Ernie Zakri sebagai sumber inspirasi. Kami pernah melalui pengalaman hampir sama, tetapi dia tidak pernah patah semangat.

| Live TV