Hiburan By: Padin July 3, 2022 @ 11:19am

Selepas 8 Tahun, Kembara Ubati Kerinduan Peminat Dengan Konsert

Selepas kali terakhir mengadakan konsert pada 2014, kumpulan Kembara bakal mengubat kerinduan peminat yang tak pernah lelah menyokong.

Untuk tahun ini, Shiraz Projects Sdn Bhd memikul tanggungjawab membawakan Konsert Kembara Panorama Jingga: 1444 Hijrah pada 31 Julai 2022 bertempat di Dewan Plenari, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC).

Bakal bermula pada pukul 8.30 malam, konsert yang menghimpunkan tenaga dan kehebatan Datuk M.Nasir (vokal), Zoul (gitar utama, vokal), Rahman Suri (bass), Shahrum Basiron (dram) dan Md Shah Othman (keyboard) itu akan turut mengheret penonton ke suatu dimensi masa bersama lagu-lagu berjiwa besar mereka.

Buat Zoul selaku gitaris dan gitaris kumpulan yang ditubuhkan pada tahun 1979 ini, semangat mereka kali ini lebih membara.

“Saya merasakan bahawa semangat kami lebih walaupun usia semua sudah agak menjangkau tetapi semangat kuasa kuda masih ‘maintain’. Kami betul-betul teruja dengan konsert yang akan datang ini,” katanya.

Kumpulan Kembara sudah memulakan persiapan sejak dua bulan lepas dan membayangkan bahawa banyak lagu yang akan dimainkan khusus untuk para peminat setia mereka.

“Menarik lagi, pemilihan lagu-lagu untuk konsert kali ini dibayangkan dalam repertoir yang sangat istimewa dan rare!

“Kita banyak nak kena main lagu-lagu yang kita belum pernah mainkan lagi. Jadi praktis kena lebih. Tentang pemilihan lagu yang belum pernah dimainkan, istimewanya kerana lagu-lagu itu dirakamkan lebih 30 tahun.

“Tak disangka bila Kembara semak balik lagu-lagu kita ada, kita sendiri jadi, ‘ehh lagu ni sedap’ dan patut diketengahkan sebelum ini, “ujar mereka bersama.

Buat Shahrum, pemain dram yang sebelum ini tidak dapat beraksi dalam konsert terdahulu, dia sangat ternanti-nantikan konsert yang akan berlangsung 31 Julai ini.

“Konsert ini saya rasa macam yang terbaik untuk semua kerana konsert yang lepas saya tak dapat main kerana tuntutan kerja. Saya berasa bangga dan akan buat terbaik,” katanya.

Ditanyakan kepada M. Nasir tentang keistimewaan konsert kali ini, beliau menyifatkan ia sebagai suara satu generasi.

“Istimewanya konsert ini kerana ia merupakan suara satu generasi. Generasi yang saya maksudkan ialah generasi 80-an. Selain rock muzik yang keras, Kembara membawakan satu muzik yang berbeza iaitu dari segi senikata.

“Kembara banyak bertemakan kerakyatan dan itu ciri khas dia. Ini bukan muzik lama tapi muzik sekarang. Bila kita buat muzik, kita tidak hanya tuju kepada generasi itu (80-an) sahaja. Bentuk muzik akan menjangkau generasi,” katanya.

Menurut Shirazdeen Karim selaku Ketua Pengarah Eksekutif Shiraz Projects, sudah lama pihaknya mengimpikan untuk bekerjasama dengan kumpulan yang terkenal dengan lagu-lagu seperti Hati Emas dan Ekspres Rakyat akhirnya bakal terlaksana juga pada Julai ini.

“Perbincangan dan perancangan konsert ini sudah bermula sebelum pandemik lagi dan kami akur dengan keadaan yang melanda. Untuk tahun ini, kami sangat bersemangat untuk membawakan lagu-lagu Kembara berkumandang di dewan berprestij iaitu Dewan Plenari.

“Pastinya Kembara akan memberikan sebuah persembahan yang bertenaga dengan untaian lagu-lagu mereka yang cukup nostalgik dan ikonik untuk para pendengar,” katanya.

Tiket-tiket berharga RM860 (Meet and Greet), RM460 (Diamond), RM360 (Platinum), RM260 (Gold), RM200 (Silver) dan RM160 (Bronze) sudah dijual mulai 10 Jun 2022 lalu. Peminat-peminat Kembara juga boleh membeli t-shirt eksklusif apabila membeli tiket konsert di laman web www.myticket.asia.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 15 Nov 2018

Stadium Malawati RIUH Dengan Kemunculan Charlie Puth

Penyanyi kelahiran Amerika Syarikat (AS) itu sempat menunjukkan kehebatannya bermain piano menerusi beberapa lagu termasuk Suffer.

Hiburan Mon, 5 Nov 2018

Sarat Mesej Keagamaan, BUNTAT Buah Tangan Terbaru Sabri Yunus

Buntat dibintangi oleh pelakon pembantu lelaki terbaik Anugerah Skrin 2015 Izuan Fitri Zolkapli  Omar Abdullah, Laila Nasir terbitan Two Tones Sdn Bhd. 

Hiburan Fri, 7 Sep 2018

Hidap Kanser Tahap Empat, Doakan Zaibo Segera Sihat!

Saya reda kerana percaya qada dan qadar Allah. Lagipun, di sekeliling saya ramai memberikan semangat… Semoga terus kuat dan cepat sembuh, Insha Allah…

Featured Tue, 28 Jun 2022

[VIDEO] “Time Is Dying?”- Hilang di Los Angeles, Marshanda Ditemui Di…

Syukur Marshanda dah ditemui dengan selamat 🫶🏼

Hiburan Wed, 27 Dec 2017

韩国女团missA宣布解散

missA组合是韩国JYP Entertainment于2010年推出的女子组合,由两名中国成员孟佳、王霏霏,以及两名韩国成员裴秀智、李玟暎组成;日前JYP娱乐发布官方立场:missA合约到期,正式解散 。

Hiburan Fri, 9 Nov 2018

Jika Ragu-Ragu, XPDC Sedia Pulangkan Duit Pembeli Semula

Kata vokalis, Mael, XPDC memperkenalkan sistem tempahan awal atau pra tempahan untuk mendapatkannya.

Hiburan Fri, 9 Aug 2019

Luna Maya Beri ‘Hint’ Bakal Kahwin Jutawan Malaysia?

Ehem…betul ke ni? Kalau betul, Alhamdulillah!

Featured Fri, 10 Jun 2022

| Live TV