Hiburan By: SGMS Enal November 13, 2018 @ 10:54am

Solat Masih Sah Tapi Perbuatan Itu Haram

Awal Ashaari menjadi perhatian dan baru-baru ini, Awal hadir dengna imej rambut blonde – dan pastinya ada netizen yang kurang senang dengan perkara tersebut walaupun Awal sudah menjelaskan dengan cukup jelas tentang proses pelunturan yang dilakukan pada rambutnya.

Melalui salah satu portal yang mendapatkan kenyataan daripada Da’i Izzhar, tiada masalah buat Awal untuk menunaikan solat namun terdapat beberapa perkara yang berlandaskan agama perlu dijadikan panduan.

“Mewarnakan rambut ada tiga syarat iaitu bahan-bahan yang digunakan halal dan tidak menghalang air serap dalam rambut. Warna itu juga tidak boleh menyerupai kaum dari agama lain dan pemilihan warna tidak pelik seperti putih, ungu atau merah”

Tiada masalah untuk Awal menunaikan solat kerana ia sah memandangkan dia tidak menggunakan pewarna rambut. Solat masih sah tapi perbuatan itu tetap haram”

“Melainkan kalau dia tak ubah warna rambut boleh mendatangkan kemudaratan dalam kehidupan atau kesihatannya, barulah dibenarkan,” jelasnya.

Apa pun, Awal pastinya mempunyai jawapan tersendiri di atas pilihannya itu.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 15 May 2019

Penat Dengan Makian Netizen, Aliff Syukri Ajar Perbezaan Dengan Aliff Aziz

Aliff Syukri memohon netizen agar tidak terus mencaci penyanyi itu malah mendoakan yang baik

Hiburan Wed, 4 Apr 2018

Ini Pesanan Buat Semua Peminat Fattzura

Faz sempat berpesan, kepada sesiapa yang belum berkahwin, jangan risau kerana jodoh maut di tangan tuhan, doa yang baik-baik. Malah, rezeki pasangan ini semakin bertambah selepas berkahwin dan semoga hubungan yang dibina, kekal hingga ke syurga!

Hiburan Wed, 18 Sep 2019

Jerebu Oh Jerebu…Zed Zaidi ‘Hentam’ Menteri?

Susulan masalah jerebu yang semakin menyesakkan nafas, pelakon Zed Zaidi terpanggil untuk meluah perasaan mengenai isu ini. Bingung dengan situasi sekarang, Presiden Persatuan Seniman Malaysia (SENIMAN) ini menyelar pihak Kementerian Pendidikan yang masih belum mengeluarkan

Hiburan Tue, 6 Nov 2018

“Bila Anak Tanya Tentang Kisah Lama, Saya Terdiam….”

Anak-anak masih belum memahami sepenuhnya tentang kariernya sebagai seorang penyanyi,

Featured Fri, 4 Nov 2022
Hiburan Tue, 19 Feb 2019
Hiburan Tue, 3 Dec 2019

“Tak Ada Wow Factor!” – Syafinaz Selamat

Siapa agaknya yang akan ke peringkat separuh akhir?? Jangan lupa undi peserta ‘favourite’ anda!

Featured Mon, 3 Oct 2022
Hiburan Fri, 26 Jan 2018

Tahniah Yuna, Adam Sinclair Sah Bergelar Suami Isteri

Yuna dan juga pilihan hati, Adam Sinclair telah selamat bernikah. Perkara tersebut dikongsikan oleh Tengku Bakar di Instagram miliknya. Selain gambar pernikahan, Tengku Bakar turut berkongsikan beberapa keping gambar sebelum majlis tersebut berlangsung. Sementara itu menurut laporan

Featured Fri, 10 Sep 2021

| Live TV