Featured By: Salma Syahbuddin February 20, 2023 @ 12:29pm

Tak Yakin Bertutur Bahasa Inggeris, Siti Nurhaliza Akui Kelemahan Diri – “Saya Bercakap Bila Saya Di Luar Negara Sebab…”

Penyanyi nombor satu negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza mengaku kurang berkeyakinan bertutur dalam bahasa Inggeris dengan lancar dan perkara tersebut menjadi kelemahan dalam dirinya.

Bagaimanapun, Siti menjelaskan, dia mampu untuk bertutur dalam bahasa tersebut apabila berada di luar negara dan tidak berada dalam kalangan orang Melayu yang disifatkan suka menghakimi.

“Saya mungkin kurang keyakinan, itu je kekurangan saya. Tapi sebenarnya, saya mampu untuk bercakap bila saya berada di luar negara atau berada dalam kalangan orang-orang Melayu yang suka judge kita,” katanya.

Menerusi perkongsian di TikTok milik kelab peminatnya, penyanyi itu memaklumkan, untuk bertutur dalam bahasa Inggeris dengan lancar, ia memerlukan keberanian dan latihan yang berterusan.

Malah, faktor persekitaran juga menjadi antara penyebab utama kenapa seseorang itu kurang berkeyakinan untuk bertutur dalam bahasa tersebut.

“Sememangnya saya akui untuk bercakap dalam bahasa Inggeris dengan lancar, kita memerlukan keberanian dan selalu berlatih untuk bertutur dalam bahasa Inggeris.

“Mungkin saya ni dibesarkan dalam keluarga yang memang tidak menggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa percakapan dan saya pun membesar pun lebih kepada penggunaan bahasa Melayu dan sebab itu saya lebih senang berbahasa Melayu.

“Jadi, itu mungkin antara cabaran yang perlu saya hadapi. Tapi saya tidak melihat itu sebagai sesuatu yang mematahkan semangat untuk kita menjadi orang yang tidak berjaya,” jelasnya.

Sementara itu, Siti turut menitipkan pesan agar tidak memandang rendah dan terlalu membangga diri sekaligus memperkecilkan orang yang tidak fasih menguasai bahasa tersebut.

“Janganlah terlalu berbangga kalau dapat berbahasa Inggeris dan memperkecilkan orang lain yang tidak mahir bertutur dalam bahasa tersebut.

“Tidak salah kalau kita tersilap. Kalau ada yang menegur, kita belajar. Kalau ada yang menegur, saya akan ucapkan terima kasih sebab dapat belajar sesuatu benda baharu.

“Jangan kecam orang sesuka hati sebab belum tentu orang yang mengecam itu sempurna dan bijak pandai,”ujarnya.

Setakat artikel ini ditulis, video tersebut telahpun meraih lebih 300,000 tontonan sejak ia dimuat naik.

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 11 Feb 2019

‘ Macam Tercekik Sudu, Menyanyi Ke Bercakap Tu?”- Rozita Che Wan Sindir Pereka Fesyen Di IG?

Chuppp no heart feelings. Kami takde isu dengan sapa-sapa pun…tapi daripada satu Malaya carut, baik kami carut dulu kot…

Trending Mon, 27 Nov 2017

Gunung Berapi Agung Muntahkan Asap, Ramai Terperangkap Di Bali

Gunung Berapi Agung Muntahkan Asap, Masih Ramai Tak Dapat Pulang Dari Bali

Hiburan Sat, 21 Sep 2019
Hiburan Wed, 18 Apr 2018

Anak Menteri Dedah Perangai Sebenar Pengulas Fesyen Zaihani Mohd Zain

Menurut Nurul, Kak Zai tidak boleh dihukum begitu kerana dia sememangnya seorang yang bermulut laser dan dia juga mungkin tidak berniat untuk melukakan hati mana-mana pihak.

Featured Mon, 17 Oct 2022
Trending Sat, 17 Mar 2018

Vietnam Restaurant Preserves President Obama’s Table and Utensils!

After former President Barack Obama visited a Vietnamsee street restaurant, the restaurant decides to preserve the table and utensils that he used before!

Hiburan Sun, 22 Dec 2019

Nikah Teman Lama, Issey Akhiri Zaman Duda

Alhamdulillah, Tahniah Issey!

Featured Mon, 5 Sep 2022

Bapa Puteri Balqis Buat Laporan Polis – “Wallahi, Tak Terniat Nak Buat Perkara Keji Itu..’

Sedih bila dengar luahan hati Aqish 😭 Jika benar bagai dikata, moga ada pencerahan daripada pihak berkuasa. Moga dipermudah segalanya

Hiburan Tue, 26 Dec 2017

EVERYTHING YOU NEED TO KNOW ABOUT ASIA’S GOT TALENT WINNER ‘THE SACRED RIANA’

The Sacred Riana was crowned Season 2 winner of Asia’s Got Talent earlier this month! Check out these fun facts about her.

Trending Mon, 2 Jul 2018

POLRI Berjaya Tangkap Jamal Yunos

Tan Sri Muhyiddin Yassin mengucapkan terima kasih kepada Pemerintah Republik Indonesia, khususnya Polis Negara Republik Indonesia atas bantuan mereka.

| Live TV