Featured By: Halimey Zamal November 10, 2022 @ 11:52am

Tarbiah Anak Muda Tak Keluar Mengundi, Ini Pesanan Ustazah Asma’ Harun

Pendakwah bebas, Ustazah Asma’ Harun mengulas berkenaan generasi muda kini tidak mahu keluar untuk mengundi.

Menerusi video berdurasi seminit yang dikongsikan oleh @izzatramlii di akaun TikTok miliknya, Asma risau dengan sesetengah golongan yang tidak mengendahkan sistem pemerintahan negara dan perkara itu adalah sesuatu yang sangat membimbangkan.

“Tak payahlah yang ni pun tak betul ni pun tak betul, senang tak payah undi!

“Perasan atau tidak suara itu semakin kuat. Generasi hari ini, mula rasa tak penting berkenaan ingin pergi keluar mengundi. Alah semua tak boleh percayalah senang tak payah undi, nanti salah undi dah kena jawab depan Allah.

“Adakah dia tak keluar mengundi tak kena jawab? Apa yang akan berlaku apabila melayu Islam mula tidak mahu mengambil tahu, buat tak endah dengan sistem pemerintahan, tak ambil peduli dan tak keluar mengundi boleh jadi satu hari nanti pemerintahan negara bukan di tangan Melayu Islam.

“Bila orang Melayu Islam mula tidak mengambil tahu, akan ada pihak yang ambil kesempatan. Mahukah negara ini tergadai?” jelasnya.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata wargamaya mula sedar betapa pentingnya untuk mereka keluar mengundi kerana masa depan negara terletak di tangan mereka dan mengucapkan terima kasih kepada Asma akan pencerahannya itu.

“Mak aku pesan benda yang sama dulu, bila capai umur 21 tahun dia suruh daftar undi,” tulis seorang warganet.

Semasa artikel ini ditulis, video tersebut telah menerima lebih 330,000 tontonan, 542 komen dan lebih 38,000 tanda suka.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 25 Dec 2018

Wanita Ini Keguguran 4 Kali Akibat Didera Oleh Suaminya Yang Curang Selama 43 Tahun

Kalau anda mangsanya, anda sanggup tak biarkan saja kerana cinta?

Events Wed, 14 Sep 2022
Trending Fri, 30 Aug 2019

Arca Putrajaya, hasil kerja tangan gadis autistik ini luar biasa cantik!

Wan Jamila hasil lukisan bertemakan Hari kebangsaan

Featured Thu, 20 Oct 2022

“Ini Petanda Apa Ya Allah…” – Masjid Raya Jakarta Islamic Center Terbakar

Baru-baru ini tular dimedia sosial apabila insiden membabitkan kemusnahan sebuah masjid di Jakarta Utara, Indonesia sekitar jam 3.10 petang waktu Malaysia mengejutkan ramai pihak. Sebanyak 6 lori bomba telah dikerahkan ke lokasi kejadian bagi tujuan

Featured Thu, 19 Jul 2018

Denyut Nadi Nelson Mandela Terus Membara Di Ulang Tahun Ke-100 Meski Beliau Sudah Tiada

Selama hidupnya, ia selalu berjuang melawan Apartheid dan melindungi orang-orang Afrika meski harus keluar dan masuk penjara.

Trending Fri, 26 Jun 2020
Featured Fri, 23 Feb 2018

Lipstick Anda Patah Dua? Ini Cara Mudah Untuk ‘Cantumkan’ Semula Guna Lighter

Nak pilih lipstick yang perfect punyalah susah! Jadi kalau ia patah, mesti anda akan fikir dua tiga kali untuk buang atau simpan; lebih-lebih lagi kalau anda telah mengeluarkan wang yang banyak untuknya.

| Live TV