Featured By: Atiqah Johari June 10, 2022 @ 5:11pm

Thailand Mula Benarkan Tanam Pokok Ganja Di Rumah, Namun…

Thailand merupakan negara Asia pertama yang memberikan kebenaran untuk menanam pokok ganja di rumah bagi tujuan perubatan dan kesihatan bermula semalam.

Namun, pihak kerajaan Thailand tidak akan bertolak ansur dan akan menjatuhkan hukuman jika terdapat golongan atau individu yang menyalahgunakan tanaman tersebut kearah kelalaian yang menyebabkan kemudaratan.

Bercakap kepada CNN, Menteri Kesihatan Thailand, Anutin Charnvirakul berharap dengan kebenaran yang diberikan untuk menanam ganja di kawasan kediaman dapat membantu meningkatkan ekonomi negara gajah putih tersebut.

“Walaupun dibolehkan, ia masih memiliki akta dan undang-undang yang mengawal pengambilan, merokok atau menggunakan ganja untuk kebaikan.

“Kami tidak pernah menggalakan masyarakat mengambil ganja untuk tujuan yang memudaratkan,” kata Anutin.

Tegasnya lagi, Thailand tidak akan menerima pelancong luar yang datang semata-mata untuk menghisap ganja di tempat awam dalam negaranya.

“Datang ke Thailand untuk merokok atau mengambil ganja tanpa tujuan perubatan atau kesihatan di tempat awam adalah salah. Jangan datang dan kami tidak mengalu-alukan kedatangan kalian atas tujuan tersebut,” ujarnya.

Laporan sama, menanam ganja di rumah bukan lagi satu kesalahan atas dasar merawat penyakit. Kafe dan restoran juga diberikan kebenaran untuk menggunakan ganja sebagai salah satu bahan dalam makanan dan minuman.

Walaubagaimanapun, individu yang ditangkap mengambil atau menghisap ganja di sekitar tempat awam akan dikenakan hukuman penjara sehingga tiga bulan dan denda sebanyak $800.

Susulan kebenaran tersebut, ia menimbulkan kegusaran dan kebimbangan dalam kalangan masyarakat kerana membuka ruang yang lebih besar untuk seseorang terjerumus dengan ketagihan dadah.

Sumber: Gempak

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 28 Aug 2020
Featured Wed, 31 Jan 2024
Featured Tue, 27 Dec 2022
Featured Tue, 6 Mar 2018

Tahap Seksi Wanita Mengikut Zodiak! Libra Paling Power

Tidak dapat dinafikan zodiak atau bintang kelahiran, serba-sedikit related dengan karakter anda.

Ini kerana para ahli astronomi membuat kajian kepada puluhan ribu manusia yang bernaung di bawah bulan kelahiran yang sama dan akhirnya menghimpunkan kesamaan sifat menerusi  zodiak mereka.

Namun begitu bukanlah soal karakter yang ingin dikupas, sebaliknya pesona dan keseksian melalui zodiak masing-masing.

Trending Thu, 23 Jun 2022

“Kami Dah Sah Berpisah Tapi Tetap Berkawan” – Bad Indigo dan Ashira Tidak Lagi Bersama

Bad Indigo dan Ashira mendedahkan mereka tidak lagi bersama, tetap masih berkawan.

Hiburan Wed, 20 Jun 2018

Kenapa Dayah Bakar Berdebar Naik Pelamin?

Menurut Dayah, sebaik sahaja majlis akad nikah selesai, dia dan Haniff akan diraikan pula pada satu lagi majlis persandingan yang akan diadakan di Ampang. Dan, majlis bertandang pula kaan diadakan di Kuala Pilah, Negeri Sembilan pada 7 Julai nanti

error: Content is protected !!