Featured By: Ad Ops February 10, 2020 @ 10:00am

Abam Bocey meninggal dunia, tinggalkan isteri dan bayi lelaki 9 bulan

Industri hiburan tanah air dikejutkan dengan berita pemergian permata seni dalam dunia lawak tempatan, Abam Bocey yang meninggal dunia di kediamannya di Gombak kira-kira jam 7 pagi pada Isnin.

Abam atau nama sebenarnya Syed Umar Mokhtar bin Syed Mohd Redzuan, 32, meninggal dunia dipercayai akibat demam panas.

abam bocey meninggal dunia

Abam meninggal dunia akibat demam panas. Foto: Arkib Hijab & Heels

Pelawak popular yang juga anggota kumpulan Bocey dikatakan mengadu sakit kepala dan demam sejak dua hari lalu, namun tidak mendapatkan rawatan di hospital.

Difahamkan juga kejadian pada pagi berkenaan disedari isterinya, Siti Nor Hidayah Mohd Ali apabila arwah Abam tidak bangun ketika dikejutkan untuk solat Subuh.

Perkara itu turut dikongsi rakan seperjuangannya, Achey menerusi laporan di portal Berita Harian.

“Saya diberitahu adik Abam, Ali Puteh bahawa arwah meninggal dalam tidur selepas waktu subuh tadi. Arwah meninggal dalam keadaan sangat baik.

“Saya dimaklumkan selepas subuh, arwah bangun sebelum membuat keputusan untuk tidur seketika, namun tak sangka tidurnya itu untuk selama-lamanya,” katanya yang bergegas ke rumah arwah selepas mendapat berita itu.

Sementara itu, Achey turut memberitahu isteri kepada arwah reda dengan pemergian mengejut suami tercinta.

“Saya lihat isteri arwah reda dengan pemergiannya,” katanya lagi.

Jenazah Abam dibawa ke Hospital Selayang untuk pengesahan kematian dan tiada bedah siasat dilakukan. Jenazah dibawa ke Masjid Gombak Utara untuk dimandi, dikafan serta disembahyangkan sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Sungai Pusu, Gombak selepas Asar.

abam bocey meninggal dunia

Jenazah Abam Bocey atau nama sebenarnya Syed Umar Mokhtar bin Syed Mohd Redzuan dibawa ke hospital selepas meninggal dunia di kediamannya di Gombak. – Kredit Foto: Asyraf Hamzah NSTP

Pemergian mengejut Abam bukan sahaja satu berita duka buat seluruh warga industri seni, malah satu kehilangan besar untuk industri lawak negara.

Abam mendirikan rumah tangga dengan Nor Hidayah pada 8 Disember 2017. Hasil perkongsian hidup, pasangan itu dikurniakan seorang anak lelaki Syed Uthman Hamzah Al-Juffrey yang kini berusia sembilan bulan.

Terdahulu, Achey menerusi perkongsian video berdurasi 24 saat di Instagram miliknya dilihat tidak dapat menahan sebak ketika memaklumkan berita pemergian sahabatnya itu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kenapa awal sangat bam!!!…. mana janji kau…!!… ya Allah… guyss abam dah takda guyss…

A post shared by achey Bocey 013-6408967 (mngr) (@acheykintangkintung) on

Selain Achey, kumpulan Bocey turut dianggotai oleh Fad. Bagaimanapun, Fad tidak dapat hadir ke majlis pengembumian Allahyarham Abam kerana sedang bercuti bersama-sama keluarganya di Tokyo, Jepun.

Menerusi video di Instagramnya, Fad meluahkan rasa hampa dan sedih kerana tidak dapat memberi penghormatan terakhir kepada arwah sahabat baiknya itu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Allahhuakbar,Allahhuakbar,Allahhuakbar,innalillahiwainnailaihirojiun..kenapa kau pergi dulu bam?kenape tak tunggu aku,aku jauh ni,aku nk peluk cium kauuuuuuuuu

A post shared by FAD & SYAHEERA (@fadbocey) on

Salam takziah diucapkan kepada keluarga arwah dan semoga roh Allahyarham Abam dicucuri rahmat serta ditempatkan dalam kalangan mereka yang beriman.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 18 Oct 2020
Trending Wed, 4 Apr 2018

Ayam ‘Crispy’ Kena Perli?

“Satu-satunya makanan yang sepatutnya rangup adalah ayam goreng kami. Tahniah Masterchef Zaleha!” menurut kapsyen dimuat naik bersama gambar itu.

Trending Wed, 9 May 2018

#PRU14 : Al-Fatihah, Meninggal Dunia Sewaktu Mengundi

Temu ajal sewaktu beratur untuk mengundi . Salam Takziah buat kami

Eat Travel Thu, 22 Aug 2019

Resipi daging yang pasti buat anda kecur liur!

Mudah untuk disediakan, paling penting sedap!

Trending Thu, 15 Feb 2018

ANAK MERAUNG DUDUK DALAM CAR SEAT? BACA INI…

“ Korang yang ada anak buah ke anak so whatever, letak dorang dalam car seat. Nanti jadi macam my nephew sebab emergency break je,” tulis Farah.

Featured Sat, 2 May 2020

Peperangan COVID-19 masih belum berakhir

SOP lebih ketat ketika PKPB

Trending Mon, 23 Nov 2020
Featured Fri, 23 Mar 2018

Bercerai Talak Satu Dengan Ude. Intan Derita, Izreen Bahagia!

Berderai airmata pastinya buat kaum hawa yang sempat mengikuti delima rumah tangga di antara pemuzik bebas, Ude juga suami kepada aktres Izreen Azminda, yang sah bercerai talak satu dengan isteri pertamanya, Intan Liana Salleh, 33, pada Khamis. 

| Live TV