Featured By: Atiqah Johari May 19, 2023 @ 7:12pm

“Usia Begini Saya Tiada Anak & Suami” – Alami Fasa Pra-Menopaus, Atilia Haron Berdepan Kesunyian & Hampir Kemurungan

Penyanyi dan pelakon, Atilia Haron membuat perkongsian mengenai dirinya yang kini sedang mengalami fasa pra-menopaus.

Melalui fasa tersebut, Atilia memaklumkan dia menjadi moody di mana sebelum ini dia seorang yang ceria malah dia juga mengambil ubat hormon.

“Saya sekarang tengah melalui proses pra-menopaus sebab itu saya potong rambut pendek sebab malam tidur berpeluh.

“So, saya ini memang seorang yang sangat ceria jadi bila jadi macam ini saya tak tahu nak handle macam mana.

“Saya jadi moody, nak bangun pagi susah sebab yelah saya tak sangka kan dah nak go through menopaus ni. Sekarang tengah pra-menopaus jadi saya pergi ke klinik ambik Hormone Replacement Treatment (HRT) di mana saya kena makan ubat,” kongsinya.

Susulan itu, memetik video temu bual Nona, Atilia atau nama sebenarnya Raja Putri Atilia Raja Haron, 49 ini memaklumkan fasa pra-menopaus yang dilalui beri perubahan dalam kehidupan.

“Saya rasa penat. Saya pula tidak pernah ada anak jadi dia punya menopaus ni lain macam sikit kalau nak dibandingkan ibu-ibu yang pernah ada anak.

“Jadi, saya kena belajar banyak dan saya tak boleh malas. Itu adalah salah satu simptom menopaus di mana kita nak baring je satu hari suntuk.

“Macam saya ni freelance, kalau tak ada kerja, saya dekat rumah tengok Netflix baring je. Sesuatu yang sangat tidak sihat jadi saya push diri saya untuk buat yoga. Itu yang banyak membantu saya jadi aktif,” ujarnya.

Bukan itu sahaja, pelantun lagu Kekanda Adinda ini mengakui dia berasa sunyi dan keseorangan serta hampir kemurungan pada usianya yang sebegini.

Walaubagaimanapun, Atilia berjaya mengharungi perasaan tersebut dengan mencari kebahagiaan sendiri.

“Dua, tiga tahun lepas saya seorang yang macam boleh jadi kemurungan kerana saya tidak mempunyai anak dan suami pada umur yang sebegini. Lonely lah kan.

“So, saya selalu macam relate dengan kebiasaan orang lain macam kita kena ada sesuatu sebenarnya tak.

“Kebahagiaan itu datang pada diri sendiri. It doesn’t matter kalau anda single ke tak ada anak ke as long as anda pandai cari kebahagiaan diri sendiri. InsyaAllah okay.

“Sekarang saya dah sedar yang macam it’s okay, kita ada ahli keluarga yang lain. Saya boleh pinjam anak Sazzy Falak, Yasmin Hani dan Dynas Mokhtar sekejap. Tak kisah im the best aunty,” luahnya.

Sumber: Nona

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 18 Oct 2023
Featured Thu, 19 Mar 2020
Trending Thu, 25 Oct 2018

Lelaki Mati Dipatuk Ular Kapak Angkara Lambat Bawa Ke Hospital

Ular itu mematuk belakang kakinya dan tidak mahu melepaskan gigitan tersebut.

Featured Wed, 10 Nov 2021

Video Nyanyian Lagu Easy On Me Aina Abdul Tarik Perhatian Adele

Penyanyi Aina Abdul bersyukur dapat menarik perhatian penyanyi terkemuka Adele walaupun video nyanyian lagu Easy On Me hanya dipaparkan dalam tempoh 24 jam di Instagram Story. Memetik laporan Berita Harian, Aina telah berkongsi video nyanyian […]

Featured Mon, 3 Apr 2023
Fab Foodies! Fri, 15 Jun 2018

Bagaimana Nak Elak Cirit Birit Di Musim Perayaan? Ikuti Tips Ini!

Bila juadah raya terhidang depan mata, habis korang ‘balun’ tanpa rasa bersalah kan? Maklumlah, dah sebulan menahan lapar dan dahaga, waktu berayalah korang balas-dendam makan sampai kenyang kan! Bila dah makan macam-macam makanan dari macam-macam […]

Hiburan Fri, 7 Sep 2018

Awal Dan Scha Nak Anak Lagi?

Scha Mengandung Ke?

Hiburan Wed, 8 Aug 2018

Ucap Selamat Tinggal Kool FM, Liza Tumpu Bisnes Produk Kesihatan

Akui Liza, walaupun sedih terpaksa meninggalkan Kool FM yang sudah dianggap sebagai keluarga keduanya itu, Liza melihat situasi ini dari sudut positif.