Featured By: Atiqah Johari June 3, 2022 @ 6:13pm

[VIDEO] “Nampak Pondan Sikit Terus Ketawa…” – Solat Di Surau, Lelaki Lembut Terkilan Kena Ejek

Tular sebuah video yang memaparkan seorang individu mendakwa diejek dan ditertawakan oleh sekumpulan lelaki di dalam sebuah surau semasa menunaikan solat.

Melalui video perkongsian yang dimuat naik di platform TikTok itu, Ikram Hamid atau lebih dikenali sebagai Jelly Belly menceritakan kejadian tersebut berlaku di surau sebuah hospital swasta di Pahang baru-baru ini.

“Assalamualaikum, saya nak bagi satu pesanan untuk rakyat Malaysia yang suka pergi surau, yang suka pergi masjid. Kalau nampak orang macam saya… pondan atau bapuk yang pergi masjid, tolonglah jangan gelakkan dia. Tolong jangan ketawakan dia.

“Kita nak pergi mengadap Allah ni kan, takkan la nak gelak. Nampak pondan sikit terus gelak. Janganlah macam tu, doa je baik-baik.” luahnya.

“Mana tahu kita orang boleh potong rambut macam korang ke, kita orang boleh pakai serban ke. Tak chill, sedih sangat saya rasa. Kenapa orang nak ketawakan kita pergi solat.” ujarnya lagi.

@jellybelyyy Please respect.. Doa yg baik2 je.. Kesian kalau kena dekat kawan2 sy jugak 😭 #fypシ ♬ original sound – JELLY BELLY

Memetik daripada laporan mStar, Jelly menceritakan situasi tersebut adalah salah satu cabaran yang dihadapi oleh lelaki lembut di Malaysia. Dia juga menjelaskan situasi sebenar yang berlaku ketika itu.

“Saya berada di hospital untuk melawat kakak. Masa tu waktu asar, dah agak lewat. Saya masuk ke surau hospital, tiada sesiapa pada waktu itu dan saya solat seperti biasa.

“Masa nak keluar, ada tiga ke empat orang lelaki macam technician, mereka masuk ke surau dan pandang saya pelik. Saya senyum je la apabila orang masuk, kemudian saya tunduk dan keluar.

“Mereka ketawa berdekah-dekah, dia mention bapuk weh. Dia gelak-gelak. Masa tu saya berpakaian normal. Saya pakai kurta lengan pendek. Mungkin sebab saya berisi, mereka nampak shape badan saya, nampak ke arah dia fikir saya ni perempuan.” cerita Jelly.

Isu ini mendapat perhatian ramai warganet di TikTok, rata-rata ramai yang memberikan kata-kata semangat dan komen yang positif untuk golongan lelaki lembut seperti Jelly. Sehingga hari ini, video perkongsian tersebut berjaya meraih lebih 19,000 tontonan.

 

Sumber: mStar

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 19 Nov 2018
Hiburan Mon, 12 Nov 2018

#Mentor7: Ada Sebab Hafiz Pilih Amal, Azmirul Jadi Protege

Kenapa agaknya Hafiz memilih protege lelaki untuk program Mentor 7?

Trending Wed, 24 Jun 2020
Hiburan Thu, 7 Mar 2019

‘ Masa Nak Salam, Rupa-Rupanya…’- Netizen Terkejut Imamkan Pelakon Popular Ini!

Selain dikurniakan wajah yang sedap mata memandang, keperibadiaan sederhana, pelakon terkenal ini juga dikatakan menjaga solat.

Hiburan Wed, 11 Sep 2019
Events Fri, 23 Nov 2018

鍾瑾桦再战舞曲!12月发全新马来单曲

刚从越南返马的鍾瑾桦,目前正筹备第二首马来单曲;他预告新歌将尝试舞曲风格的路线,预计将在下个月发行。

Trending Mon, 8 Feb 2021

Isu Campak Barang Pelanggan: “Mana Pergi Sifat Amanah & Tanggungjawab?” – Siti Sarah

Penyanyi Siti Sarah Raissuddin menyuarakan pendapat mengenai video viral melibatkan pekerja syarikat kurier yang dilihat membaling barang-barang pelanggan. Bersuara dari perspektif seorang usahawan, Sarah yang mempunyai jenama kosmetik dan tudung sendiri itu mengakui sedih apabila

Hiburan Wed, 27 Mar 2019

GFriends Bakal Datang Ke Malaysia Untuk Konsert Asia Tour Pada Jun Ini!

Walaupun tak se-femes Blackpink , tapi best juga lagu-lagu diorang ni?

Contest Tue, 13 Aug 2019
Hiburan Sat, 30 Dec 2017

Henry得奖暗念SHINee钟铉:人生既短又郁闷

Super Junior-M成员Henry刘宪华在昨晚《MBC演艺大赏》中以《我独自生活》,与《无限挑战》的梁世炯一同得到综艺赏优秀赏。当中Henry刘宪华因为同门的SHINee钟铉离世一事,而在得奖感言时别有一番感受,更与其他SM家族成员一样,戴上了「R.I.P JH」的黑丝带去悼念钟铉(JongHyun)。

| Live TV