Trending By: Padin November 14, 2022 @ 8:00am

First-Time Voters? Excited Nak Mengundi? Teliti Dahulu 4 Perkara Ini!

Pastinya ramai pengundi kali pertama teruja untuk menjalankan tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia menjelang Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU 15) yang bakal berlangsung pada 19 November ini.

Pelaksanaan Undi18 yang melakukan pendaftaran secara automatik untuk pengundi berusia 18 tahun ke atas telah diwartakan berkuat kuasa pada 15 Disember tahun lalu.

Had mengundi daripada umur 21 tahun diturunkan kepada 18 tahun dan memetic laporan Berita Harian, setakat pertengahan bulan ini, dianggarkan kira-kira 1.14 juta belia bakal menggunakan mandat buat pertama kali.

Mereka akan menyertai kelompok 21.1 juta keseluruhan pemilih dengan 1.4 juta adalah pengundi baharu.

XTRA senaraikan apa yang perlu anda lakukan selaku pengundi kali pertama:

1) Semak maklumat daftar pemilih menerusi MySPR Semak

Sila semak segala maklumat lengkap mengenai PRU 15 menerusi aplikasi MySPR atau laman web https://mysprsemak.spr.gov.my/semakan/daftarPemilih

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SPR Malaysia (@sprgovmy)

2) Semak 10 langkah pengundian

Sila pastikan anda cakna dengan langkah-langkah pengundian sebelum menjalankan tugas anda selaku pengundi.

Semak infografik lengkap yang dikongsikan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) di laman Instagram rasmi mereka:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SPR Malaysia (@sprgovmy)

3) Tahu perbezaan antara DUN & Parlimen

Pada PRU kali ini, Johor, Melaka, Sarawak dan Sabah tidak akan mengadakan pilihan raya negeri bersama-sama pilihan raya negara. Ini kerana empat negeri ini telah mengadakan pilihan raya masing-masing dalam tempoh tiga tahun.

Negeri pimpinan Pakatan Harapan iaitu Negeri Sembilan, Pulau Pinang dan Selangor serta negeri yang dipimpin PAS, Kedah, Terengganu dan Kelantan juga tidak akan mengadakan pilihan raya negeri di edisi PRU kali ini.

Untuk PRU 15, hanya pengundi bagi negeri pimpinan Barisan Nasional iaitu Perlis, Perak dan Pahang akan menerima dua kertas undi untuk memilih Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan Ahli Parlimen.

Secara kesimpulan, seorang mewakili anda di peringkat negeri dan seorang lagi mewakili anda di peringkat persekutuan.

ADUN ialah wakil pemimpin yang membangkitkan kebimbangan tempatan di Dewan Undangan Negeri, manakala Ahli Parlimen pula merupakan pemimpin yang mewakili rakyat untuk menyuarakan kebimbangan rakyat di Parlimen.

4) Teliti manifesto & calon sebelum mengundi

Setiap undi adalah berharga untuk membentuk kerajaan dan negara. Sebelum memilih pemimpin, teliti dengan cermat manifesto yang dibentangkan oleh calon-calon yang bertanding.

Lakukan bacaan ringkas mengenai latar belakang calon yang bertanding sebelum membuat pilihan. Ingat, kuasa di tangan anda!

5) Ikuti & dapatkan segala info serta perkembangan terkini di MyUndi!

Portal sehenti www.myundi.com.my yang dilancarkan oleh REV Media Group ini telah diperkenalkan sejak PRU 14 lagi. Portal ini menyalurkan berita-berita semasa, maklumat terkini berkaitan pilihan raya serta keputusan keseluruhan pilihan raya.

Untuk edisi kali ini, MyUndi turut memperkenalkan ciri baharu Suara Kita, yang memberi peluang untuk seluruh rakyat menyuarakan pendapat dan idea berkenaan kerajaan baharu yang bakal dipilih.

Jangan lupa layari www.myundi.com.my untuk segala maklumat lanjut mengenai PRU 15!

Kredit foto: Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 27 Apr 2022

Suka Makan Fast Food, Gadis Alami Kegagalan Buah Pinggang

Akibat gemar makan fast food, buah pinggang gadis ini tidak berfungsi.

Hiburan Tue, 3 Aug 2021

Bael0n Beri Nafas Baharu Lagu Amelina

Selebriti TikTok yang kini bergelar penyanyi, Bael0n kini tampil memberikan nafas baharu kepada lagu Rindu nyanyian asal Amelina dalam versi tersendiri. Menurutnya, dia sangat yakin pertaruhan itu cukup tepat untuknya memberi angina baharu kepada pendengar

Featured Wed, 13 Apr 2022

Didakwa Bawa Lari Hutang Berjumlah RM720,000, Mawar Karim Dedah Difitnah ‘S’

Menurut Mawar, ini bukan kali pertama dia difitnah oleh individu tersebut..

Trending Mon, 22 Aug 2022

Kes Dadah Yasin Sulaiman, Mahkamah Tetapkan Perbicaraan Bermula Mac Tahun Depan

Mahkamah Sesyen hari ini menetapkan perbicaraan terhadap penyanyi nasyid dan komposer, Yasin Sulaiman atas tiga pertuduhan dadah, didengar selama 15 hari bermula Mac tahun depan. Hakim Jamaludin Mat menetapkan tarikh-tarikh perbicaraan pada 6 hingga 10

Trending Tue, 8 Oct 2019

Bayi Pertama Menerusi Pemindahan Embrio Lahir di HSNZ

Bayi Pertama Menerusi Pemindahan Embrio Selepas Dibeku Enam Tahun Lahir Di HSNZ

Trending Fri, 11 Jan 2019

KTM Beroperasi Tanpa Henti Selama 4 Hari Sempena Thaipusam

Perkhidmatan tren ulang-alik dari Batu Caves-Sentul-Batu Caves turut disediakan buat penumpang bagi mengelakkan kesesakan di Stesen Batu Caves.

Trending Fri, 19 Jan 2018

Jom Ubah Stail!

Jika masih dengan imej lama, mungkin sudah tiba masanya untuk anda berubah kepada imej baru. Mungkin tidak secara keseluruhan, tetapi boleh lakukan secara berperingkat.

Featured Thu, 21 Apr 2022

| Live TV