Featured By: Aqilah Paharuzi November 8, 2022 @ 3:29pm

[VIDEO] UAI Jawab Isu Suami Digelar Dayus Gara-Gara Doktor Lelaki Sambut Isteri Bersalin – “Berkaitan Nyawa, Hukumnya Harus!”

Heboh di serata media sosial mengenai pendapat penceramah bebas, Ustazah Siti Afifah Shahbudin yang menggelar suami ‘dayus’ gara-gara membenarkan doktor lelaki menyambut isteri bersalin sehingga mencetus pelbagai reaksi kurang senang ramai pihak.

Susulan itu, penceramah selebriti terkenal, Ustaz Azhar Idrus (UAI) tampil memberi pandangan peribadi berhubung isu berkaitan ketika disoal oleh pengunjung di ceramahnya.

Menerusi video yang dimuat naik di aplikasi TikTok, UAI berkata hukum halal dan haram akan ‘diangkat’ bergantung kepada keadaan sama ada darurat atau berkaitan nyawa hidup dan mati seorang insan.

“Dengar baik-baik, hukum asal perempuan itu berubat dengan perempuan. Lelaki berubat dengan lelaki kerana masalah aurat. Perempuan sesama perempuan, haram melihat tetapi lebih berat jika berlainan jantina.

“Barangsiapa yang masuk kepada situasi yang tidak boleh membuat pilihan, bukan sengaja dan tidak berlebih-lebihan, tidak berdosa. Keadaan darurat itu membolehkan apa yang tidak boleh.

“Jika berkait dengan nyawa, iaitu ibu dan anak dalam kandungan maka oleh kerana tidak ada doktor perempuan, maka tidak berdosa doktor lelaki menyambut kelahiran. Kenapa pergi cakap suami dayus pula? Tak haram,” jelasnya.

Mengulas lebih lanjut, UAI berkata hukumnya akan jatuh haram sekiranya suami masih mahu menggunakan khidmat doktor lelaki meskipun telah diberi doktor wanita.

“Jadi orang yang berduit, boleh pergi klinik swasta. Yang kurang berkemampuan, boleh pergi klinik kerajaan.. Nasib baik dapat doktor wanita, nasib tak baik dapat doktor lelaki tapi hukumnya harus,” katanya.

Artikel Berkaitan: [VIDEO] “Begitu Murahnya Maruah Kamu Di Mata Suami” – Isu Bersalin Guna Doktor Lelaki, Ustaz Pula Bagi Pandangan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 31 Aug 2018

Tangan Lelaki Ini Melepuh Selepas 12 Jam Makan Sushi, Akhirnya Terpaksa Dipotong

Lelaki ini telah dijangkiti vibriosis yang berpunca daripada bakteria vibrio vulnificus.

Hiburan Thu, 2 Jan 2020
Featured Thu, 26 Jan 2023

[VIDEO] Lucu! Penat Tunggu Suami Balik Beli Makanan, Ramai Kongsi Nasib Sama Seperti Diana Danielle

Perkongsian yang dimuat naik pelakon terkenal, Diana Danielle di aplikasi TikTok sering menghiburkan hati ramai. Terbaru, tular hantaran yang memaparkan dia sedang menunggu suaminya, Farid Kamil pulang membawa makanan sambil termenung melihat tingkap di dalam […]

Featured Sat, 25 Mar 2023

“Kami Mohon Puteri Sarah Berdamai Dengan Bersyarat, Tapi Dia…” – Patimah Ismail Mohon Henti Buat Spekulasi

Kasih sayang ibu mentua tiada penghujungnya ❤️ “Puteri Sarah menantu kami dunia akhirat, tiada pengganti” – Patimah Ismail

Hiburan Tue, 31 Dec 2019

Fizz Fairuz Harap Kali Ini Isteri Hamil Anak Lelaki

Tahniah Fizz Fairuz dan Almy Nadia!

Trending Wed, 13 May 2020
Hiburan Thu, 17 May 2018

Janna Nick Makin ‘Membawang’ Lepas Jadi Hos Melodi

Amboi dah boleh join makcik makcik bawang lah kalau macam nie

Hiburan Sun, 14 Oct 2018