Featured By: Aqilah Paharuzi December 9, 2022 @ 2:45pm

Viral Lagu ‘Siapa Sokong Penyamun’, Altimet Dedah Hak Royalti Diberi Pada Waris P Ramlee – “Tahun Ni Terakhir Sebab Lepas 50 Tahun…”

Penyanyi, Altimet memaklumkan dirinya telah menyerahkan hak royalti untuk lagu Aduh Malaysia kepada waris Seniman Agung, Allahyarham Tan Sri P Ramlee.

Lagu yang diinspirasikan menerusi filem Ali Baba Bujang Lapok itu hangat menjadi perbualan netizen dek liriknya yang dikatakan kontroversi lebih-lebih lagi ketika musim Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15 lalu.

Jelas Altimet atau nama sebenarnya, Syed Ahmad Abdul Rahman Alhadad, kali terakhir waris P Ramlee akan menerima royalti adalah pada tahun 2022 kerana difahamkan hak mereka akan lupus selepas 50 tahun.

“Sebenarnya saya lepaskan semua royalti lagu ini ke waris Allahyarham Tan Sri P Ramlee.

“2022 antara tahun terakhir untuk waris-warisnya dapat hasil harta intelek dia. Hak ini lupus 50 lepas pencipta meninggal.

“Lagi ramai orang nyanyi, lagi banyak diorang dapat. Jadi terima kasih semua,” tulisnya di Twitter rasmi miliknya.

Mengulas lebih lanjut, Altimet berkata lagu tersebut sudah lama dirancang pada tahun 2016 namun baru dapat melancarkannya tahun ini mengikut kesesuaian waktu.

“Benda ni dah lama rancang. Lagu siap 2016. Update sikit tahun 2021/22. Sentimen rakyat kena pada masa ini. Allahyarham meningggal 1973.

“Apa lagi. Terima kasih semua yang viralkan lagu ini. Saya tak mampu balas jasa satu persatu,” katanya lagi.

Disoal mengenai hubungannya bersama P Ramlee oleh netizen, Altimet menjelaskan tempoh waris menerima hak royalti hampir tamat.

“Apabila seorang pencipta meninggal dunia, hasil royalti harta intelek dia diberi ke warisnya, selama 50 tahun. Memandangan Tan Sri meninggal 1973, tempoh waris-warisnya menerima hasil titik peluh kreatif dia dah nak tamat,” ujarnya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 26 Feb 2020
LIFESTYLE Wed, 19 Jun 2019

Persembahan Artis Popular, Aktiviti Menarik Di The Culture 2019

Antara yang bakal menjadi tarikan juga adalah ‘Vintage Town’ yang akan mempamerkan 60 vendor yang menarik minat komuniti pasar karat Jalan Raja Bot, Ipoh dan Johor Bahru serta memberi peluang peniaga-peniaga atas talian merasai pengalaman serta menambah kenalan dan pengetahuan bersama komuniti sub-budaya ini.

Hiburan Wed, 18 Jul 2018

Meruntun Jiwa, Bawa Sekotak Tisu Sebelum Tonton Filem Pulang!

Para pelakon mendapat tunjuk ajar daripada Puan Fatimah Abu Bakar dalam menjiwai watak agar nampak lebih real…

Hiburan Tue, 30 Apr 2019

Tersentuh Lihat Pengorbanan Sahabat, Noh Salleh Tulis Lirik ‘Debu Bercahaya’

Noh merancang untuk mengeluarkan lima buah lagu tahun ini. 

Trending Sat, 27 Mar 2021

Dana Dalam Tabung Merah RMHC Di McD Untuk Siapa? Ha, Ini Yang Patut Anda Tahu…

Untuk memelihara generasi masa hadapan, kebajikan kanak-kanak di Malaysia perlu diberikan keutamaan, lebih-lebih lagi kanak-kanak yang berasal daripada keluarga yang kurang berkemampuan. Kempen Baik Semula RMHC Malaysia dengan kerjasama McDonald’s Malaysia dan Media Prima mengajak

Featured Wed, 25 Jan 2023
Trending Wed, 8 Jan 2020

Pesawat Ukraine Seramai 170 Maut Akibat Terhempas di Tehran

Sebuah pesawat penerbangan Ukraine yang membuat sekurang-kurangnya 170 penumpang terhempas pada Rabu sebaik sahaja berlepas daripada Lapangan Terbang Antarabang Imam Khomeini di Tehran, dengan semua yang berada dalam pesawat terkorban, menurut stesen televisyen milik kerajaan

Trending Fri, 7 Aug 2020

| Live TV