LIFESTYLE By: SGMS Enal December 12, 2018 @ 10:58am

5 Jenis Cili Paling Pedas Berapi Masuk Rekod Dunia

Yang mana antara korang suka sangat makan pedas tu? Bawah ini antara jenis-jenis cili dikatakan terpedas di dunia sampai boleh terbakar lidah katanya.

Berani ke nak cuba?  Kalau makan maggi pedas pun dah menangsi, ni nak makan cili hidup-hidup macam tu je?

Untuk pengetahuan korang, tahap kepedasan cili dikenali dengan istilah Scoffield Heat Unit (SHU). SHU menunjukkan jumlah capsaicin (zat kimia yang menimbulkan rasa pedas dalam tumbuhan) pada cili.

Bacaan untuk cili padi Malaysia ini katanya hanya lebih kurang 100,000 ke 250,000 SHU je. Jom kita tengok bacaan cili-cili terpedas dunia ni daripada bawah sehingga paling tinggi levelnya.

#5 Bhut Jolokia – SHU 1, 041, 427

Bhut Jolokia memiliki nama lain Ghost Pepper. Ia sempat memegang gelar cili terpedas di dunia dari Guiness World Records pada tahun 2007.  Cili dari India ini memiliki rasa 400 kali lebih pedas dari saus Tabasco.

#4. Infinity Chili – SHU 1, 067, 286 

Ia menggantikan posisi Bhut Jolokia sebabagi cili terpedas dunia Guiness World Records pada Februari 2011. Sayangnya, ia hanya sempat memegang gelaran ini selama dua minggu.

#3 Trinidad Moruga Scorpion – SHU 1, 200, 000 ++

Salah satu cili terpedas dengan catatan SHU tertinggi adalah Moruga Scorpion (Capiscum chinense). Ia berasal dari Trinidad dan Tobago.

#2 Naga Viper – SHU 1, 382, 118

#1 Carolina Reaper – SHU 1, 569, 300 ++

Ya, inilah cili terpedas dengan bentuk yang paling buruk, Carolina Reaper.  Jika memakannya, maka korang akan merasakan kepedasan lima ratus kali lipat melebihi sos Tabasco. Dari namanya saja dah tahu bukan cili ini berasal dari mana? Rockhill, South Carolina. Reaper rasmi menyandang gelaran cili terpedas dunia dari Guiness World Records pada 7 Ogos 2013 sehingga kini.

Sumber: National Geographic

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sun, 22 Sep 2019

Antara 4 Jawapan Paling Cool Buat Makcik Bawang

Tak salah mencuba bukan , dari menjawab yang sakit hati boleh mencuba yang ini

Hiburan Thu, 21 Mar 2019

Pernah Kelar Tangan, Azam Smile Kongsi Pengalaman Depresi

Semoga cepat sembuh Azam & good luck untuk Atas Cintamu. Jom request di radio Hot & Kool FM hari ini!

Hiburan Tue, 23 Jul 2019

Disindir Makin Seksi, Mira Filzah ‘Sekolahkan’ Wanita Ini Balik!

Siapa yang tak bengang kalau tegur macam tu?

Featured Wed, 23 Jun 2021

Kerajaan Boleh Tambah Caruman KWSP, Bantu Rakyat Keluarkan i-Sinar, i-Lestari

Kerajaan boleh menambah semula caruman wang KWSP yang telah dikeluarkan rakyat menerusi i-Sinar dan i-Lestari apabila ekonomi negara pulih kelak. Pengurus Pembangunan Perniagaan, Putra Business School PBS, Universiti Putra Malaysia (UPM) Professor Madya Dr Ahmed […]

Hiburan Mon, 22 Jul 2019

Syazwan Zulkifly Dah Berubah…

Alhamdulillah, untuk masa depan Syaz

Events Fri, 27 Apr 2018

KL Jamm Tumpuan Buat Peminat Muzik Antarabangsa

Platform yang bakal menghimpunkan penggiat seni dari seluruh dunia satu festival muzik bertaraf antarabangsa bakal diadakan di Kuala Lumpur yang dikenali sebagai KL Jamm

Fab Foodies! Mon, 9 Jul 2018

Savour KFC’s Brand New Mad Mex Twister for a Limited Time Only!

The classic Twister came back with a special twist.

| Live TV