LIFESTYLE By: SGMS Enal October 29, 2019 @ 12:44pm

Baru Bekerja Dan Masih Merancang Kewangan? Cuba Cara Ini

Suka untuk penulis kongsikan kata-kata oleh seorang pengacara radio dan usahawan, Dave Ramsey,

“We buy things we don’t need with money we don’t have to impress people we don’t like.”

Jika diteliti, ada benarnya kata-kata Dave. Berapa ramai dari kita yang sanggup membuat pinjaman beribu-ribu ringgit hanya untuk membuatkan orang lain (makcik bawang) kagum. Biar papa asal bergaya. Akhirnya, apabila jatuh tersadung, baru menyesal dan sedar bahawa pandangan orang lain sebenarnya tak menjamin bahagia.

Kepada anak muda, pengurusan kewangan amat penting sebab kita ada banyak masa lagi nak hidup (kalau meninggal awal tu, di luar kuasa kita). Nak travelshopping dan bersuka ria? Tak ada masalah asalkan kita ada pelan kewangan yang kukuh untuk menjamin masa hadapan sendiri.

Sebab itulah, pengurusan kewangan itu penting. Biar aset yang ‘bekerja’ untuk kita. Macam mana? Libatkan diri dalam bidang hartanah salah satu caranya.

Oleh itu, jom baca perkongsian perunding hartanah, saudara Harith Faisal tentang strategi ringkas bagi graduan baru membeli rumah.

Kalau jumpa kawan-kawan yang fresh graduate, baru mula kerja, cuba ubah soalan daripada “Bila nak beli kereta?” kepada “Bila nak beli rumah?”. Kita ubah budaya kita.

Dah diorang asyik dapat soalan macam nak suruh beli kereta cepat-cepat je, itu yang semua angkat kereta dulu tu. Padahal, bukan semua orang perlu beli kereta masa mula bekerja.

Balik kampung mak bapak tanya, dating pun awek tanya, melawat rumah kakak ditanya juga, hari raya atuk nenek pula tanya, kawan-kawan pun sibuk menghasut.

Bukan susah pun nak beli rumah masa mula-mula dapat kerja. Cuma kena berjimat lah. Korban sikit dalam 2 tahun macam tu. Side income wajiblah kau buat, kan.

Gaji bersih RM2,000 dan side income RM1,000 sebulan, kau mesti boleh simpan RM1,500 setiap bulan. Kalau duduk dengan mak bapak lagilah senang.

Selepas 2 tahun, dah ada RM1,500 x 24 = RM36,000. Kau guna RM25,000 hingga RM30,000 untuk modal beli rumah harga sekitar RM150,000 hingga RM200,000.

Bakinya kau buat sebagai dana kecemasan. Biasanya masa urusan jual beli, kena standby duit banyak. Selepas selesai urusan jual beli rumah tu, sewakan selama 6 bulan.

Waktu ni kau dah mula selesa semula dengan keadaan kewangan kau. Jadi, kau boleh dah beli kereta pertama kau. Memang senang-senang boleh lulus untuk beli kereta.

Itulah orang kata, kalau kau beli kereta dulu, susah nak beli rumah. Tapi bila kau dah beli rumah dulu, anytime kau boleh beli kereta.

Sumber: Harith Faisal

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Fri, 11 May 2018

4 Sebab Kenapa Bayi Sering Gosok Mata

bayi nampak comel bila mengosok matanya tetapi tahukah anda ada sebab disebaliknya

LIFESTYLE Mon, 18 Jun 2018

Adorable Disney Yukatas Now For Sale

Blending urban and traditional cultures together effectively.

Events Wed, 8 Aug 2018

Wow…Fasha Sandha Kongsi Rahsia Cara Dapat Gigi Menawan

Jujurnya, saya sendiri sudah menggunakan ubat gigi Aura White. Saya tidak mahu mewakili sesebuah produk tanpa mencuba dulu. Prinsip saya, tak elok berbohong dengan pengguna. Korang kena cuba okay, memang best!

LIFESTYLE Wed, 3 Oct 2018

Benarkah Air Beras Ada Manfaatnya?

Untuk mendapatkan manfaat air beras yang ditanak, pastikan untuk menggunakan beras organik yang bebas pemutih dan pewangi.

Fab Foodies! Sun, 19 May 2019

Grand Bazar Ramadan Raya 2019 Himpun 300 Gerai, Meriah Beb!

Jom ajak keluarga & kawan-kawan ke Grand Bazar Ramadan Raya 2019, macam-macam ada tau!

LIFESTYLE Fri, 30 Mar 2018

5 Jawapan Win Untuk “Bila Nak Kahwin Nie?”

Rimas kot dengan persoalan bila nak kahwin ? bukan sahaja tak nak kahwin tapi..

FESYEN Thu, 23 Aug 2018

Petua Sarung Kasut Baru

Gigit Kasut Dulu Sebelum Guna- ini adalah di antara petua orang lama yang dikongsikan dan masih ada yang pratikkannya. Relevan ke lagi atau apa kata cuba tips moden pula?

Fab Foodies! Wed, 12 Dec 2018

小时喝汽水…老年就骨折!专家爆:成年补钙也回不去了

碳酸饮料独特的气泡口感,不分男女老少都爱,常常越喝越喝顺口就一杯接一杯喝,可是你知道吗?每喝一杯碳酸饮料,都是在加速身体中的钙质流失……

Fab Foodies! Fri, 15 Mar 2019

| Live TV