Categories: LIFESTYLE

Elakkan Makanan Ini Jika Anda Mengalami Penyakit Gout

Gout adalah sejenis arthritis yang biasa yang menyebabkan kesakitan, bengkak, dan kekejangan dalam sendi. Ia biasanya menjejaskan sendi di kaki besar.

Makanan yang dielakkan jika anda mengalami gout

Individu dengan gout boleh menguruskan dengan mengamalkan diet mereka. Diet yang seimbang boleh membantu mengurangkan gejala.

Individu dengan gout harus mengelakkan diet rendah karbohidrat. Pengambilan karbohidrat yang rendah bermakna bahawa tubuh tidak dapat membakar lemak yang betul, yang membawa kepada pembebasan bahan-bahan yang dipanggil keton ke dalam aliran darah.

Peningkatan ini boleh mengakibatkan keadaan yang disebut ketosis yang dapat meningkatkan kadar asid urik dalam darah.

Ia adalah yang paling penting untuk mengelakkan banyak makanan yang tinggi purin, untuk memastikan bahawa kadar asid urik dalam darah tidak terlalu tinggi. Berikut adalah senarai makanan tinggi purin yang harus waspada :

  • ikan bilis
  • asparagus
  • buah pinggang lembu
  • otak
  • kacang kering dan kacang polong
  • daging merah
  • kuah
  • hati
  • makarel
  • cendawan
  • sardin
  • kerang
  • sweetbreads

Walaupun penting untuk mengelakkan makanan ini, didapati bahawa makanan kaya purin tertentu tidak akan meningkatkan risiko gout, atau gejala aggrevate.

Asparagus, kacang, beberapa makanan berasaskan tumbuhan yang lain, dan cendawan juga merupakan sumber purin, tetapi penyelidikan menunjukkan bahawa ini tidak mencetuskan serangan gout dan tidak memberi kesan kepada kadar asid urik(2).

Pelbagai kajian epidemiologi telah menunjukkan bahawa sayur-sayuran kaya purine, biji-bijian, kacang dan kekacang yang kaya, dan buah-buahan yang kurang manis, kopi , dan vitamin C kurang mengurangkan risiko gout, sedangkan daging merah, minuman yang mengandung fruktosa, dan alkohol meningkatkan risiko.

Rujukan

  1. MedicineNet
  2. MedicalNewsToday
  3. WebMD
  4. KPJAmpang
  5. eMedicineHealth
  6. Arthritis Foundation
SGMS Enal