LIFESTYLE By: SGMS Enal September 27, 2018 @ 1:38pm

Ingin Lebih Produktiviti Dalam Kerja Seharian, Jom Amalkan

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Xerox Ursula Burns, pengasas dari Virgin Group Richard Branson, beliau mengatakan bahawa jika anda bangun sebelum terbitnya matahari pada setiap hari anda mempunyai masa yang lebih produktif berbanding orang yang sering bangun lewat.

Malah, anda juga mempunyai masa yang banyak untuk melakukan senaman untuk mendapatkan badan yang cergas dan otak yang sihat. Malangnya, untuk menjadikan ianya sebagai satu kebiasaan dalam kehidupan seharian bukanlah perkara yang mudah untuk dilakukan.
Di bawah adalah beberapa tips yang boleh anda amalkan :

1. ADA MATLAMAT YANG INGIN DITUJU

Setiap pagi ketika bangun dari tidur, tetapkan dalam diri bahawa anda ingin berjaya dan ada matlamat yang ingin dituju. Dengan ini anda akan merasa lebih bermotivasi dan bersemangat untuk meneruskan perjalanan. Jadikan waktu pagi sebagai waktu untuk kita berasa teruja untuk melakukan sesuatu. Jika tidak, hari anda akan menjadi sia-sia dengan hanya tidur sepanjang hari. I

Mengambil sarapan pagi juga amat penting untuk mengekalkan kecergasan sepanjang hari. Dengan mengambil makanan yang penuh berkhasiat, anda juga lebih bertenaga untuk melakukan aktiviti yang seterusnya. Pelbagai perkara menarik yang boleh anda lakukan sepanjang hari seperti, dengan membaca buku, dan melakukan senaman.

2. TETAPKAN WAKTU TIDUR

Kebanyakan daripada kita mengetahui bahawa tidur yang mencukupi dapat membuatkan kita cenderung untuk bangun dengan lebih awal. Tidur yang mencukupi sekitar 8 sehingga 9 jam sehari dapat mengekalkan kecergasan dalam diri.

Untuk mereka yang sukar mendapatkan tidur yang sempurna, jam penggera adalah amat penting untuk anda menetapkan masa pada waktu bila untuk anda bangun dari tidur. Ianya mungkin dapat membantu dan lama kelamaan sudah menjadi kebiasaan dalam diri.

3. MINUM SEGELAS AIR SEBELUM TIDUR

Pengguna Quora mengesyorkan bahawa, dengan minum segelas air sebelum tidur dapat membuatkan anda lebih bertenaga pada esok harinya. Menurut penulis, beliau telah mengamalkan perkara ini pada setiap hari dengan minum 300ml sebelum tidur dapat membuatkan beliau lebih mudah untuk bangun pagi.

Image result for bangun tidur

4. JADIKAN RUTIN MALAM WAKTU ADALAH PERKARA MENYERONOKKAN.

Satu cara untuk menjadikan waktu malam adalah perkara yang menyeronokkan ialah, dengan melakukan beberapa aktiviti seperti membaca buku, dan sebagainya. Dengan cara ini juga mudah untuk membuatkan anda merasa lebih mengantuk pada awal waktu.
Simon Haestoe telah berkongsi pengalamanya selama ini “Selama 15 tahun saya sukar untuk mendapatkan tidur yang sempurna. Hampir setiap hari saya akan tidur lewat di malam hari kerana sentiasa mencari waktu yang menarik untuk di lakukan”.

5. JANGAN TIDUR BERLEBIHAN

Sekiranya anda kurang mendapatkan tidur pada awal waktu, kemungkinan untuk anda bangun pada awal pagi adalah amat sukar. Kajian mendapati bahawa, tidur yang berlebihan akan membuatkan badan anda menjadi lesu. Ini kerana, waktu tidur yang berlebihan boleh menukar waktu tidur normal anda.

Jeff Smith menceritakan pengalaman beliau bahawa, selama 4 bulan beliau mengalami masalah tidur. Oleh kerana masalah itu sering terjadi, disebabkan itulah dia sering bangun lewat dan akan mengakibatkan tidur yang berlebihan.

6. LAKUKAN AKTIVITI DI AWAL PAGI

Menurut Anita Singh, beliau telah mengamalkan aktiviti yoga seawal jam 6 pagi. Jika anda berminat untuk melakukan beberapa aktviti di awal pagi, komitmen dan disiplin yang tinggi amat penting. Mungkin ini juga dapat membantu anda untuk lebih bersemangat menunggu hari-hari yang akan datang.

Image result for bangun tidur

7. MENGAMBIL TANGGUNGJAWAB MENGEJUTKAN ORANG LAIN

Mungkin tip ini amat berguna untuk anda cuba. Beritahu kepada ahli keluarga atau rakan-rakan anda bahawa anda akan mengejutkan mereka pada waktu yang sepatutnya. Tip ini juga membuatkan anda lebih rasa bertanggungjawab dan akan lebih mudah untuk bangun pada awal waktu. Selain dari itu, anda tidak akan mensia-sia kan waktu yang ada dengan hanya tidur sepanjang hari.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Mon, 18 Mar 2019

多吃水果对身体好?日医学博士这样说……

常听人说多吃水果有益健康,但日本医学博士近日却做出「这样」的警告!

Events Tue, 21 Aug 2018

Sebaik-Baik Doa Adalah Pada Hari Arafah…Ayuh Berdoa!

Sesungguhnya Allah SWT Maha Mengetahui apa yang kita nyatakan dan apa yang kita rahsiakan. Allah Maha Mengetahui Lagi Maha Meneliti segala hajat yang ada di hati kita, maka mohonlah agar disampaikan hajat itu.

LIFESTYLE Thu, 12 Apr 2018

8 Misconceptions About Botox Debunked by an Aesthetic Doctor

It’s not as bad as we all think it is.

LIFESTYLE Wed, 18 Jul 2018

8 Cara Menghapuskan Lemak Perut Yang Boroi

Perut boroi antara yang mencacatkan keterampilan individu dimana perlu cari jalan untuk mengelakkannya

Fab Foodies! Wed, 17 Apr 2019

This Bar in Sunway Pyramid Had a Camel in it?!

What an epic way to celebrate the grand opening.

Fab Foodies! Tue, 3 Jul 2018

Kongsi Rahsia Dapatkan Pinggang Ramping

Kongsi Rahsia Dapatkan Pinggang Ramping, Kena Cuba Untuk Yang Nak Turunkan Berat Badan

Fab Foodies! Fri, 4 May 2018

5 Khasiat Makan Bawang Besar

Bawang besar adalah salah satu bahan yang digunakan dalam masakan dan tahu tak yang makan bawang besar juga ada khasiatnya tersendiri

LIFESTYLE Mon, 14 May 2018

【本周星座运势】金牛、摩羯正财运!

本周天王星正式的移位金牛,关注金融及财务相关议题,在生活、金钱与价值观上有所改变,会有新的五感体验。太阳金牛尾声,关注金牛座人事物,接收理财方面资讯。

LIFESTYLE Wed, 1 Aug 2018

No Problem! Ulang ‘Mantera’ Ini Ketika Berdepan Masalah

Memegang watak sebagai kawan baik Othman, karakter Lum bakal ‘mencengkam’ fikiran sesiapa yang sudah menonton filem ini. Sehinggakan sesiapa yang keluar daripada pawagam pasti akan bertanya, ‘ Eh, siapa pegang watak Lum tadi tu eh?’

LIFESTYLE Sun, 23 Jun 2019

“Masuk ICU, Baru Tahu Ada Jangkitan Kuman (ANEC)”

Seorang pengguna Facebook, Siti Hajjar Hassan mengimbau kembali memori bersama anaknya, Nur Ain Aqilah, 3,  yang meninggal dunia akibat jangkitan kuman pada Ramadhan tahun lalu. Subuh pada 5 Ramadhan 1439H kakak terjaga dari tidur dengan muka ketakutan […]

| Live TV