LIFESTYLE By: SGMS Enal September 27, 2018 @ 1:38pm

Ingin Lebih Produktiviti Dalam Kerja Seharian, Jom Amalkan

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Xerox Ursula Burns, pengasas dari Virgin Group Richard Branson, beliau mengatakan bahawa jika anda bangun sebelum terbitnya matahari pada setiap hari anda mempunyai masa yang lebih produktif berbanding orang yang sering bangun lewat.

Malah, anda juga mempunyai masa yang banyak untuk melakukan senaman untuk mendapatkan badan yang cergas dan otak yang sihat. Malangnya, untuk menjadikan ianya sebagai satu kebiasaan dalam kehidupan seharian bukanlah perkara yang mudah untuk dilakukan.
Di bawah adalah beberapa tips yang boleh anda amalkan :

1. ADA MATLAMAT YANG INGIN DITUJU

Setiap pagi ketika bangun dari tidur, tetapkan dalam diri bahawa anda ingin berjaya dan ada matlamat yang ingin dituju. Dengan ini anda akan merasa lebih bermotivasi dan bersemangat untuk meneruskan perjalanan. Jadikan waktu pagi sebagai waktu untuk kita berasa teruja untuk melakukan sesuatu. Jika tidak, hari anda akan menjadi sia-sia dengan hanya tidur sepanjang hari. I

Mengambil sarapan pagi juga amat penting untuk mengekalkan kecergasan sepanjang hari. Dengan mengambil makanan yang penuh berkhasiat, anda juga lebih bertenaga untuk melakukan aktiviti yang seterusnya. Pelbagai perkara menarik yang boleh anda lakukan sepanjang hari seperti, dengan membaca buku, dan melakukan senaman.

2. TETAPKAN WAKTU TIDUR

Kebanyakan daripada kita mengetahui bahawa tidur yang mencukupi dapat membuatkan kita cenderung untuk bangun dengan lebih awal. Tidur yang mencukupi sekitar 8 sehingga 9 jam sehari dapat mengekalkan kecergasan dalam diri.

Untuk mereka yang sukar mendapatkan tidur yang sempurna, jam penggera adalah amat penting untuk anda menetapkan masa pada waktu bila untuk anda bangun dari tidur. Ianya mungkin dapat membantu dan lama kelamaan sudah menjadi kebiasaan dalam diri.

3. MINUM SEGELAS AIR SEBELUM TIDUR

Pengguna Quora mengesyorkan bahawa, dengan minum segelas air sebelum tidur dapat membuatkan anda lebih bertenaga pada esok harinya. Menurut penulis, beliau telah mengamalkan perkara ini pada setiap hari dengan minum 300ml sebelum tidur dapat membuatkan beliau lebih mudah untuk bangun pagi.

Image result for bangun tidur

4. JADIKAN RUTIN MALAM WAKTU ADALAH PERKARA MENYERONOKKAN.

Satu cara untuk menjadikan waktu malam adalah perkara yang menyeronokkan ialah, dengan melakukan beberapa aktiviti seperti membaca buku, dan sebagainya. Dengan cara ini juga mudah untuk membuatkan anda merasa lebih mengantuk pada awal waktu.
Simon Haestoe telah berkongsi pengalamanya selama ini “Selama 15 tahun saya sukar untuk mendapatkan tidur yang sempurna. Hampir setiap hari saya akan tidur lewat di malam hari kerana sentiasa mencari waktu yang menarik untuk di lakukan”.

5. JANGAN TIDUR BERLEBIHAN

Sekiranya anda kurang mendapatkan tidur pada awal waktu, kemungkinan untuk anda bangun pada awal pagi adalah amat sukar. Kajian mendapati bahawa, tidur yang berlebihan akan membuatkan badan anda menjadi lesu. Ini kerana, waktu tidur yang berlebihan boleh menukar waktu tidur normal anda.

Jeff Smith menceritakan pengalaman beliau bahawa, selama 4 bulan beliau mengalami masalah tidur. Oleh kerana masalah itu sering terjadi, disebabkan itulah dia sering bangun lewat dan akan mengakibatkan tidur yang berlebihan.

6. LAKUKAN AKTIVITI DI AWAL PAGI

Menurut Anita Singh, beliau telah mengamalkan aktiviti yoga seawal jam 6 pagi. Jika anda berminat untuk melakukan beberapa aktviti di awal pagi, komitmen dan disiplin yang tinggi amat penting. Mungkin ini juga dapat membantu anda untuk lebih bersemangat menunggu hari-hari yang akan datang.

Image result for bangun tidur

7. MENGAMBIL TANGGUNGJAWAB MENGEJUTKAN ORANG LAIN

Mungkin tip ini amat berguna untuk anda cuba. Beritahu kepada ahli keluarga atau rakan-rakan anda bahawa anda akan mengejutkan mereka pada waktu yang sepatutnya. Tip ini juga membuatkan anda lebih rasa bertanggungjawab dan akan lebih mudah untuk bangun pada awal waktu. Selain dari itu, anda tidak akan mensia-sia kan waktu yang ada dengan hanya tidur sepanjang hari.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sun, 22 Sep 2019

Antara 4 Jawapan Paling Cool Buat Makcik Bawang

Tak salah mencuba bukan , dari menjawab yang sakit hati boleh mencuba yang ini

Fab Foodies! Thu, 30 May 2019

How to Be A Tea Connoisseur? Here’s 5 Interesting Facts About Tea That You MUST Know!

This particular brand of tea puts you to a deep restful night seep..

LIFESTYLE Tue, 6 Mar 2018

10 Malaysian Island Resorts Comparable to Foreign Islands

If you can’t afford to travel aboard, why not check out some of the hidden gems within our own country!

Fab Foodies! Fri, 24 Aug 2018

All You Have to Do is Dunk & Dip the Latest KFC Crispy Chicken Tenders!

Here’s a new way to enjoy the deliciously crunchy KFC Crispy Tenders.

LIFESTYLE Thu, 2 May 2019

单身一族看过来!来测测你的桃花往哪开

有时面对街上的情侣,总觉得单身是件可怕的事情;如果各位也单身许久,想赶快过上两人世界……

LIFESTYLE Mon, 7 Jan 2019

Emperor Jewellery’s Launch Saw Some of the Hottest Hong Kong Stars

The shop is now open in Pavilion, Kuala Lumpur!

Fab Foodies! Fri, 2 Aug 2019

4 Easy Healthy Pasta Dishes that are Guilt-Free even at 12AM

This is for the boys and girls out there who are constantly on a struggle of keeping that summer bod on point but crave for carbs 25/7!

LIFESTYLE Thu, 20 Sep 2018

Khasiat Minum Kopi Bagi Wanita

Umumnya minum sampai 2/3 gelas kopi demi untuk mendapatkan manfaat kopi dan agar terhindar dari berbagai permasalahan kesihatan lainnya kerana akibat efek dari kafein yang berlebihan.

Fab Foodies! Fri, 15 Mar 2019
LIFESTYLE Sun, 29 Dec 2019

Makanan Pedas Boleh Kurangkan Risiko Sakit Jantung & Berat Badan

Makan makanan pedas tidak asing lagi bagi rakyat Malaysia. Lambakan kedai yang menjual pelbagai makanan viral berasaskan sensasi rasa pedas pasti diserbu tak kiralah dimana ia dibuka. Tak kira siapa pun anda, keinginan untuk menjamah […]

| Live TV