LIFESTYLE By: SGMS Enal September 27, 2018 @ 1:38pm

Ingin Lebih Produktiviti Dalam Kerja Seharian, Jom Amalkan

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Xerox Ursula Burns, pengasas dari Virgin Group Richard Branson, beliau mengatakan bahawa jika anda bangun sebelum terbitnya matahari pada setiap hari anda mempunyai masa yang lebih produktif berbanding orang yang sering bangun lewat.

Malah, anda juga mempunyai masa yang banyak untuk melakukan senaman untuk mendapatkan badan yang cergas dan otak yang sihat. Malangnya, untuk menjadikan ianya sebagai satu kebiasaan dalam kehidupan seharian bukanlah perkara yang mudah untuk dilakukan.
Di bawah adalah beberapa tips yang boleh anda amalkan :

1. ADA MATLAMAT YANG INGIN DITUJU

Setiap pagi ketika bangun dari tidur, tetapkan dalam diri bahawa anda ingin berjaya dan ada matlamat yang ingin dituju. Dengan ini anda akan merasa lebih bermotivasi dan bersemangat untuk meneruskan perjalanan. Jadikan waktu pagi sebagai waktu untuk kita berasa teruja untuk melakukan sesuatu. Jika tidak, hari anda akan menjadi sia-sia dengan hanya tidur sepanjang hari. I

Mengambil sarapan pagi juga amat penting untuk mengekalkan kecergasan sepanjang hari. Dengan mengambil makanan yang penuh berkhasiat, anda juga lebih bertenaga untuk melakukan aktiviti yang seterusnya. Pelbagai perkara menarik yang boleh anda lakukan sepanjang hari seperti, dengan membaca buku, dan melakukan senaman.

2. TETAPKAN WAKTU TIDUR

Kebanyakan daripada kita mengetahui bahawa tidur yang mencukupi dapat membuatkan kita cenderung untuk bangun dengan lebih awal. Tidur yang mencukupi sekitar 8 sehingga 9 jam sehari dapat mengekalkan kecergasan dalam diri.

Untuk mereka yang sukar mendapatkan tidur yang sempurna, jam penggera adalah amat penting untuk anda menetapkan masa pada waktu bila untuk anda bangun dari tidur. Ianya mungkin dapat membantu dan lama kelamaan sudah menjadi kebiasaan dalam diri.

3. MINUM SEGELAS AIR SEBELUM TIDUR

Pengguna Quora mengesyorkan bahawa, dengan minum segelas air sebelum tidur dapat membuatkan anda lebih bertenaga pada esok harinya. Menurut penulis, beliau telah mengamalkan perkara ini pada setiap hari dengan minum 300ml sebelum tidur dapat membuatkan beliau lebih mudah untuk bangun pagi.

Image result for bangun tidur

4. JADIKAN RUTIN MALAM WAKTU ADALAH PERKARA MENYERONOKKAN.

Satu cara untuk menjadikan waktu malam adalah perkara yang menyeronokkan ialah, dengan melakukan beberapa aktiviti seperti membaca buku, dan sebagainya. Dengan cara ini juga mudah untuk membuatkan anda merasa lebih mengantuk pada awal waktu.
Simon Haestoe telah berkongsi pengalamanya selama ini “Selama 15 tahun saya sukar untuk mendapatkan tidur yang sempurna. Hampir setiap hari saya akan tidur lewat di malam hari kerana sentiasa mencari waktu yang menarik untuk di lakukan”.

5. JANGAN TIDUR BERLEBIHAN

Sekiranya anda kurang mendapatkan tidur pada awal waktu, kemungkinan untuk anda bangun pada awal pagi adalah amat sukar. Kajian mendapati bahawa, tidur yang berlebihan akan membuatkan badan anda menjadi lesu. Ini kerana, waktu tidur yang berlebihan boleh menukar waktu tidur normal anda.

Jeff Smith menceritakan pengalaman beliau bahawa, selama 4 bulan beliau mengalami masalah tidur. Oleh kerana masalah itu sering terjadi, disebabkan itulah dia sering bangun lewat dan akan mengakibatkan tidur yang berlebihan.

6. LAKUKAN AKTIVITI DI AWAL PAGI

Menurut Anita Singh, beliau telah mengamalkan aktiviti yoga seawal jam 6 pagi. Jika anda berminat untuk melakukan beberapa aktviti di awal pagi, komitmen dan disiplin yang tinggi amat penting. Mungkin ini juga dapat membantu anda untuk lebih bersemangat menunggu hari-hari yang akan datang.

Image result for bangun tidur

7. MENGAMBIL TANGGUNGJAWAB MENGEJUTKAN ORANG LAIN

Mungkin tip ini amat berguna untuk anda cuba. Beritahu kepada ahli keluarga atau rakan-rakan anda bahawa anda akan mengejutkan mereka pada waktu yang sepatutnya. Tip ini juga membuatkan anda lebih rasa bertanggungjawab dan akan lebih mudah untuk bangun pada awal waktu. Selain dari itu, anda tidak akan mensia-sia kan waktu yang ada dengan hanya tidur sepanjang hari.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Wed, 24 Apr 2019
LIFESTYLE Mon, 5 Nov 2018

5 Manfaat Hebat Aloe Vera Untuk Penjagaan Kecantikan dan Kesihatan

Aloe vera memang cukup terkenal sebagai ‘miracle plant’ atau tumbuhan ajaib

LIFESTYLE Wed, 14 Nov 2018

「凡事不要太追求」但你真的容易满足吗?

我们总劝自己要知足,不要太追求与计较,但你真的这么容易满足吗?今天就跟着奥斯老师一起来看看,你是个容易感到满足的人吗?

LIFESTYLE Sun, 31 Mar 2019

7 Ubat Darah Tinggi Ditarik Balik Dari Pasaran Malaysia

7 Ubat Darah Tinggi Ditarik Balik Dari Pasaran Malaysia, Punca Kanser Dalam Jangka Masa Panjang – KKM

LIFESTYLE Thu, 5 Dec 2019

Perut Boroi Mungkin Boleh Menyebabkan Otak Jadi Kecil

Betul ke tidak ini cumalah kajian.

Fab Foodies! Thu, 1 Mar 2018

情侣都曾吵过的小事「Hangry」饿到怒

大概人人都有过「饿到怒」的经验,但肚子极为饥饿的时,情绪自然而然就不好,耐心下降、说话口气差,而这样的情形在2018年终于有个精准的英文单字来表达,它就是「Hangry」,是饥饿「Hungry」结合生气「Angry」的意思,Hangry被牛津字典列入2018新单字之一。

LIFESTYLE Fri, 23 Feb 2018

URGH…SUSAHNYA BANGUN PAGI!

Masalah sukar bangun pagi dikategori sebagai masalah serius kerana ia meninggalkan impak besar kepada diri sendiri!

Fab Foodies! Thu, 28 Mar 2019
Fab Foodies! Sun, 17 Jun 2018

Elak Epal Lebam Lepas Dipotong Ikut Tips Ini

Petua ini juga boleh digunakan untuk buah pear, lai, pisang, atau buah-buahan lain

LIFESTYLE Thu, 23 Jan 2020

5 Cara Kenal Pasti Tayar Yang Rosak

Ada Tayar Nampak Bunganya Masih Penuh Tapi Sebenarnya Sudah Botak,” 5 Cara Kenal Pasti Tayar Yang Rosak