LIFESTYLE By: SGMS Enal January 24, 2018 @ 6:19pm

Kongsi Pengalaman Harungi Fasa Pertama, 5 Tahun Perkahwinan

Perkahwinan, bunyinya indah dan seronok.  Bercinta bertahun-tahun akhirnya diakhiri dengan perkahwinan seindah yang diimpikan.  Namun, fasa lima tahun perkahwinan itu dikatakan paling mencabar.  Pasangan diuji dengan dugaaan persefahaman, masalah kewangan, anak kecil atau berdepan masalah keluarga kedua-dua belah pihak.

Pada peringkat ini, kedua-duanya harus saling kuat.  Teguhkan kepercayaan antara satu sama lain.  Sabar adalah kunci kepada segala permasalahan yang berlaku.  Tempoh lima tahun perkahwinan ini merupakan fasa pertama, ada beberapa fasa lagi yang anda perlu tempuh sebagai suami dan isteri untuk terus utuh sehingga ke akhir hayat.

Mari baca perkongsian daripada Syuhada, yang berkongsi pengalaman alam rumah tangganya yang diuji pada lima tahun pertama dan berjaya ditempuh sehingga ke hari ini, sudah masuk tahun ke-10.  Mungkin anda boleh kaitkan jalan cerita anda dengan kisah yang bakal dikongsi ini untuk terus mengecapi perjalanan lebih jauh sebagai suami dan isteri, bukan setakat 20 atau 30 tahun malah untuk selama-lamanya.

Fasa 5 tahun pertama dalam perkahwinan adalah paling perit . Diuji dengan kesempitan dan kekurangan harta 

Waktu mula-mula menyewa rumah , cari rumah flat di KL yang sewanya cuma Rm550 sebulan.  Waktu pertama saya masuk dalam rumah tu rasa macam nak nangis pun ada sebab saya bukanlah dari keluarga yang susah. Dari kecik mama bela memang cukup serba-serbi tapi lepas kawin kena berdikari sendiri.  Jadi, serba-serbi susah lepas kahwin.

Sedih sangat tidur berbulan-bulan takde katil , cuma ada tilam je.  Tu pun beli dengan apek yang jual lelong-lelong tilam murah bawah flat.

Husband gaji Rm1400 je waktu dia kerja di Animasia as storyboard artist. Bayangkan kat KL , minyak dan tol sebulan je dah Rm600.  Makan lagi , duit sewa rumah lagi. Dah la saya study lagi (Uitm). Mana cukuppppppp. Bila yang ini tak cukup, yang itu tak cukup, mulalah stress then gaduh-gaduh. Tapi this man sangat sabarrrr (yang ni love sangat) .

Dan yang peliknya walaupun gaji Rm1400 tu tak cukup untuk hidup di KL, tapi Allah cukupkan sentiasa! Alhamdulillah we survived the first 5 years even hari-hari gaduh.

 
Perkahwinan mana yang sentiasa manis-manis? Yang penting kena ada give and take dalam hubungan. Kita sama-sama ada kekurangan, jadi jangan terima kelebihan pasangan kita je, cintai juga kelemahan mereka. We complete each other 

Untuk isteri-isteri di luar sana, kadang-kadang bila hidup kita susah, jangan blame husband 100%. Percayalah dorang dah lakukan yang terbaik untuk rumah tangga bersama. Jadi tak salah kalau kita bantu husband kita dengan ada pendapatan sendiri. Lama-lama , pintu rezeki akan terbuka satu demi satu untuk keluarga kita. InsyaAllah

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Sun, 21 Apr 2019

Doktor Ini Kongsi ‘Pantang Larang’ Jika Melawat Bayi Baru Lahir

serba sedikit akan ‘pantang larang’ ketika ziarah bayi, dan ibu,

LIFESTYLE Wed, 11 Dec 2019

8 Fakta Tentang ”Panic Attack” Yang Perlu Anda Tahu

Serangan panik ini berlaku dalam masa beberapa minit sahaja

Fab Foodies! Tue, 16 Apr 2019

没咖啡无法上班?日喝超过这量恐丢命

注意!没咖啡无法上班?天天喝超过5000毫克恐丢命~

LIFESTYLE Tue, 26 Jun 2018

3秒测出你给人「第一印象中的缺点」第一眼看到什么?

虽然说勿以貌取人,但藉由初次见面的谈吐塑造的第一印象都会影响接下来对某人的想法和观感。

LIFESTYLE Tue, 10 Sep 2019

Kongsi Kajian Saintis Gambar Scan Paru-Paru Akibat Hisap Vape

Takut juga bila di linat peparu selepas di scan

LIFESTYLE Sun, 18 Aug 2019

5 Masalah Sering Dialami Oleh Haiwan Peliharaan

Jangan ingat manusia saja ada masalah , haiwan peliharaan pun ada juga

LIFESTYLE Fri, 13 Apr 2018

Alamak…Ribut Kuat Jejas Taj Mahal!

Seorang wakil daripada agensi Archaeological Survey of India, Bhubanesh Kumar menyifatkan kerosakan itu sebagaikecil dan akan dibaik pulih oleh satu kumpulan pakar.

Fab Foodies! Tue, 5 Jun 2018

Apa Di Dapur Bersama Chef Imelda

Goreng daging dengan mix vege sehingga masak sedikit dan ketepikan, pukul telur dengan susu, serbuk parsley, paprika dan canyene pepper sehingga kembang. Nyums!

LIFESTYLE Wed, 25 Jul 2018

3个方法学习肯定自己「你不完美但也不糟糕」

每次听朋友炫耀家庭、工作有多美满时,不免会心生妒忌,甚至在求学时期,就常觉得自己不如他人,总是羡慕那些会玩又会念书的人,但一辈子都在羡慕他人与否定自己间无限轮回,不觉得这样的人生很辛苦吗?

Hiburan Sat, 11 Jan 2020

TT Live Mall Sedia Platform Perniagaan Untuk Selebriti, Orang Ramai

TT Live Mall juga dijangka melebarkan sayap ke Jepun, Singapura, Indonesia, Korea, Thailand, Cambodia, Vietnam dan China.

| Live TV