LIFESTYLE By: SGMS Enal January 24, 2018 @ 6:19pm

Kongsi Pengalaman Harungi Fasa Pertama, 5 Tahun Perkahwinan

Perkahwinan, bunyinya indah dan seronok.  Bercinta bertahun-tahun akhirnya diakhiri dengan perkahwinan seindah yang diimpikan.  Namun, fasa lima tahun perkahwinan itu dikatakan paling mencabar.  Pasangan diuji dengan dugaaan persefahaman, masalah kewangan, anak kecil atau berdepan masalah keluarga kedua-dua belah pihak.

Pada peringkat ini, kedua-duanya harus saling kuat.  Teguhkan kepercayaan antara satu sama lain.  Sabar adalah kunci kepada segala permasalahan yang berlaku.  Tempoh lima tahun perkahwinan ini merupakan fasa pertama, ada beberapa fasa lagi yang anda perlu tempuh sebagai suami dan isteri untuk terus utuh sehingga ke akhir hayat.

Mari baca perkongsian daripada Syuhada, yang berkongsi pengalaman alam rumah tangganya yang diuji pada lima tahun pertama dan berjaya ditempuh sehingga ke hari ini, sudah masuk tahun ke-10.  Mungkin anda boleh kaitkan jalan cerita anda dengan kisah yang bakal dikongsi ini untuk terus mengecapi perjalanan lebih jauh sebagai suami dan isteri, bukan setakat 20 atau 30 tahun malah untuk selama-lamanya.

Fasa 5 tahun pertama dalam perkahwinan adalah paling perit . Diuji dengan kesempitan dan kekurangan harta 

Waktu mula-mula menyewa rumah , cari rumah flat di KL yang sewanya cuma Rm550 sebulan.  Waktu pertama saya masuk dalam rumah tu rasa macam nak nangis pun ada sebab saya bukanlah dari keluarga yang susah. Dari kecik mama bela memang cukup serba-serbi tapi lepas kawin kena berdikari sendiri.  Jadi, serba-serbi susah lepas kahwin.

Sedih sangat tidur berbulan-bulan takde katil , cuma ada tilam je.  Tu pun beli dengan apek yang jual lelong-lelong tilam murah bawah flat.

Husband gaji Rm1400 je waktu dia kerja di Animasia as storyboard artist. Bayangkan kat KL , minyak dan tol sebulan je dah Rm600.  Makan lagi , duit sewa rumah lagi. Dah la saya study lagi (Uitm). Mana cukuppppppp. Bila yang ini tak cukup, yang itu tak cukup, mulalah stress then gaduh-gaduh. Tapi this man sangat sabarrrr (yang ni love sangat) .

Dan yang peliknya walaupun gaji Rm1400 tu tak cukup untuk hidup di KL, tapi Allah cukupkan sentiasa! Alhamdulillah we survived the first 5 years even hari-hari gaduh.

 
Perkahwinan mana yang sentiasa manis-manis? Yang penting kena ada give and take dalam hubungan. Kita sama-sama ada kekurangan, jadi jangan terima kelebihan pasangan kita je, cintai juga kelemahan mereka. We complete each other 

Untuk isteri-isteri di luar sana, kadang-kadang bila hidup kita susah, jangan blame husband 100%. Percayalah dorang dah lakukan yang terbaik untuk rumah tangga bersama. Jadi tak salah kalau kita bantu husband kita dengan ada pendapatan sendiri. Lama-lama , pintu rezeki akan terbuka satu demi satu untuk keluarga kita. InsyaAllah

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Tue, 31 Dec 2019

This Jay Chou Endorsed Boba Shop Has Stepped Into Malaysia And It’s Concerning!

It’s not even hard to find! It’s literally in the heart of Kuala Lumpur!

LIFESTYLE Mon, 23 Sep 2019

Orang Pendek Lebih Berisiko Penyakit Kencing Manis

Haa.. macam mana nie ada ubat tak nak jadi tinggi

LIFESTYLE Thu, 17 Oct 2019

Saran Golongan Lelaki Jalani Ujian Mamografi

Walaupun kepada individu lelaki tidak mempunyai risiko tinggi tetapi ini untuk Kesan Potensi Kanser Payu Dara

LIFESTYLE Wed, 7 Aug 2019

Kenapa ”Self-Reflection” Patut Ada Pada Diri?

Bila ada self refelection, kita akan terus belajar untuk menjadi atau mencari kesempurnaan

LIFESTYLE Thu, 12 Jul 2018
Fab Foodies! Sun, 10 Dec 2017

5 Tips Cara Untuk Kurus

Untuk kurus sebenarnya bukan susah cuma kena semangat tinggi dan berdisplin .Ini dikongsikan 5 tips untuk kurus Ambil yang pahit sebelum makan – minumlah kopi atau berkumur sebelum makan Minum sekurang-kurangnya 8 gelas air kosong […]

Fab Foodies! Wed, 28 Mar 2018

明明超累却睡不着?多吃「5大好眠食物」一觉到天亮

生活中许多因素例如工作、压力,都可能让人睡不好,而长期失眠容易伤害身心,进而影响健康,其实,只要吃对食物,就能帮助睡眠。

LIFESTYLE Wed, 13 Feb 2019

Here’s a Full Itinerary for a Wonderful Weekend in Johor Bahru

There are so many fun things to do in JB but people just don’t know it….yet.

LIFESTYLE Tue, 24 Jul 2018

Here’s Why Malaysians Might Love to Visit Japan this Summer Despite Heat

It’s hot but there’s a silver lining to it.

LIFESTYLE Sat, 21 Sep 2019

暗恋最痛苦!欣赏对象想对你说些什么?

有时暗恋满难的,看着心仪对象,内心总是百感交集吗? 如果你正有心仪的对象,今天就和 奥斯老师 [点击关注脸书] 一起来看看,你欣赏的对象想和你说些什么吧!   <<直觉选一张牌>>  

| Live TV