Events By: SGMS Faida April 24, 2018 @ 7:17am

‘Nervous’ Pertama Kali Keluar Mengundi? Baca ini…

OMG, nervous-nya sebab ini pertama kali aku turun mengundi! Semua dah ready, baju apa nak pakai, kasut apa nak sarung, lokasi mana nak dituju TAPI korang kena alert dengan beberapa hal di bawah ini. Smart mana pun korang pakai pada hari itu tapi kalau korang tak ikut benda di bawah ini, leceh juga beb.

  • DAH DAFTAR MENGUNDI KE BELUM?

Punya berbatu-baru korang memandu, sampai ke pusat mengundi, nama korang tiada dalam sistem ataupun korang tiba di pusat yang salah. Tak ke satu hal korang kena patah balik, cari parking balik dan drive ke lokasi seterusnya. Sebelum keluar mengundi, TOLONG periksa nama dan kad pengenalan korang dah ada dalam sistem Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR), laman web SPR . Semak di laman web SPR sama ada korang layak atau tidak untuk mengundi. Check it out guys!

  • JANGAN LUPA BAWA MYKAD

Satu perkara yang terpenting pada hari mengundi, jangan lupa bawa kad pengenalan korang ya. Bukan apa, bila dah sampai turn korang, tiba-tiba kad pengenalan tertinggal, aduh…satu hal nak berpatah balik ke rumah. Ingat bawa IC tau!

  • JANGAN ROSAKKAN KERTAS UNDI

Kalau korang jenis suka bergurau, waktu begini rasanya serlahkan sisi ‘serius’ dalam diri korang. Jangan pula ambil kertas undi itu dan lukis atau pangkah macam-macam. Ini menyebabkan terjadinya undi rosak. Tak ke rugi tu? Bukan main awal korang bangun, beratur, bila sampai je kertas undi ikat tangan korang, dipangkahnya semua nama calon. Ha ha ha… jangan begini ya kawan! Pangkah undi dengan berhemah…

Sekadar Gambar Hiasan

  • PAKAIAN HARUS SOPAN

Ini bukan pertunjukan fesyen antarabangsa untuk kamu mencuba dalam berfesyen. Pakaian yang relax-relax sudahlah! Asalkan selesa dan kemas.

  • BANGUN AWAL

Waktu mengundi adalah daripada pukul 8 pagi sehingga 5 petang. Kalau boleh, datang awal, cari parking pun senang. Apa salahnya, bergerak ke pusat mengundi awal kan. Aktiviti ini dijalankan lima tahun sekali, sekali sekala keluar awal pagi apa salahnya…hehe.

AYUH KITA KELUAR MENGUNDI!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Fri, 5 Apr 2019

Here’s Pretty Much Every Scandal the BIG BANG Members Have Gotten Into

BIG BANG is probably the most problematic boy band.

LIFESTYLE Mon, 1 Apr 2019

6种食物「越冰越毒」你放了几样?

冰箱对一般人而言,是保存新鲜食物的好地方,但是这种做法却未必适用所有食物……

Events Sat, 5 Oct 2019

大马首档网红练习营真人秀《PRODUCE KOL 练习生》正式启动!

大马首档耗资过百万令吉的网红练习营真人秀《Produce KOL 练习生》正式启动!

Hiburan Thu, 16 Jan 2020

Sule Bakal Tamatkan Zaman Duda April 2020?

Pelawak terkenal Indonesia, Endang Sutisna atau lebih dikenali sebagai Sule dikhabarkan akan menamatkan zaman dudanya pada April 2020.  Hal ini disahkan oleh sumber yang rapat dengan Sule dan dikatakan ayah kepada Rizky Febian itu sepatutnya […]

LIFESTYLE Fri, 28 Sep 2018

Jangan Disangkal Kehebatan Lidah Buaya, tumbuhan paling banyak KHASIAT!

Walaupun aloe vera memberi banyak manfaat kepada kesihatan, namun ia juga boleh memberi kesan sampingan kepada sesetengah individu

LIFESTYLE Wed, 29 Aug 2018

你是会为了爱情奋不顾身的人吗?

谈恋爱时每个人都不一样,有的人平淡如水,有的人为了另一半放弃全世界,今天就奥斯一起来看看,你恋爱时有多投入?

LIFESTYLE Wed, 3 Jul 2019

A new and improved Biore UV Aqua Rich Watery Essence is in town!

Kao Malaysia is back again to shake the beauty market with their newest invention.

Hiburan Thu, 4 Oct 2018
Events Thu, 17 Oct 2019

| Live TV