Events By: SGMS Faida April 24, 2018 @ 7:17am

‘Nervous’ Pertama Kali Keluar Mengundi? Baca ini…

OMG, nervous-nya sebab ini pertama kali aku turun mengundi! Semua dah ready, baju apa nak pakai, kasut apa nak sarung, lokasi mana nak dituju TAPI korang kena alert dengan beberapa hal di bawah ini. Smart mana pun korang pakai pada hari itu tapi kalau korang tak ikut benda di bawah ini, leceh juga beb.

  • DAH DAFTAR MENGUNDI KE BELUM?

Punya berbatu-baru korang memandu, sampai ke pusat mengundi, nama korang tiada dalam sistem ataupun korang tiba di pusat yang salah. Tak ke satu hal korang kena patah balik, cari parking balik dan drive ke lokasi seterusnya. Sebelum keluar mengundi, TOLONG periksa nama dan kad pengenalan korang dah ada dalam sistem Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR), laman web SPR . Semak di laman web SPR sama ada korang layak atau tidak untuk mengundi. Check it out guys!

  • JANGAN LUPA BAWA MYKAD

Satu perkara yang terpenting pada hari mengundi, jangan lupa bawa kad pengenalan korang ya. Bukan apa, bila dah sampai turn korang, tiba-tiba kad pengenalan tertinggal, aduh…satu hal nak berpatah balik ke rumah. Ingat bawa IC tau!

  • JANGAN ROSAKKAN KERTAS UNDI

Kalau korang jenis suka bergurau, waktu begini rasanya serlahkan sisi ‘serius’ dalam diri korang. Jangan pula ambil kertas undi itu dan lukis atau pangkah macam-macam. Ini menyebabkan terjadinya undi rosak. Tak ke rugi tu? Bukan main awal korang bangun, beratur, bila sampai je kertas undi ikat tangan korang, dipangkahnya semua nama calon. Ha ha ha… jangan begini ya kawan! Pangkah undi dengan berhemah…

Sekadar Gambar Hiasan

  • PAKAIAN HARUS SOPAN

Ini bukan pertunjukan fesyen antarabangsa untuk kamu mencuba dalam berfesyen. Pakaian yang relax-relax sudahlah! Asalkan selesa dan kemas.

  • BANGUN AWAL

Waktu mengundi adalah daripada pukul 8 pagi sehingga 5 petang. Kalau boleh, datang awal, cari parking pun senang. Apa salahnya, bergerak ke pusat mengundi awal kan. Aktiviti ini dijalankan lima tahun sekali, sekali sekala keluar awal pagi apa salahnya…hehe.

AYUH KITA KELUAR MENGUNDI!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 30 Dec 2021

Abang Viva Terima Sijil Adiwira Prihatin Musibah Dari APM

Wira banjir negara, Azwan Omar, 29, atau lebih dikenali sebagai Abang Viva melahirkan rasa syukur apabila menjadi penerima sijil penghargaan Adiwira Prihatin Musibah baru-baru ini. Anugerah itu diberikan oleh Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) dan

Hiburan Mon, 17 Jun 2019
Hiburan Sun, 2 Jun 2019

Pernah Dilabel ‘Kayu’, Rusdi Ramli Kongsi Pesanan Buat BBNU

Tidak semua pelakon dikurniakan pakej lengkap, namun setiap anak seni perlu berusaha untuk memperbaiki kekurangan dalam diri mereka.

Hiburan Wed, 11 Jul 2018

Tahniah! Soo Wincci Genggam Ijazah Sarjana Kedua

Tahniah diucapkan kepada Dr Soo Wincci di atas kejayaan yang baru sahaja diraih…

Featured Tue, 7 Jun 2022

Kes Jenaka R*g*l Dalam Kelas, 75 Ahli Parlimen Desak Peguam Negara Tarik Balik Pembelaan, Mohon Institusi Pendidikan Lebih Tegas

Susulan kes jenaka rogol yang tular sejak tahun lalu membabitkan seorang guru, hari ini seramai 75 orang ahli parlimen pembangkang mendesak agar Peguam Negara menarik balik pembelaan terhadap guru tersebut bersama bekas pengetua sekolah terbabit

Hiburan Sat, 14 Jul 2018

Patutlah Nampak Muda, Alif Satar ‘Pecah’ Rahsia Penyanyi Lama

Ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi, betul tak? Lihat ketampanan dua figura bersaudara ini, pasti ramai tertanya, apa agaknya rahsia mereka ya…

Hiburan Sun, 3 Nov 2019
LIFESTYLE Wed, 14 Mar 2018

此生必备!这3大暖星座=超级好朋友

人的一生中,来来去去的人很多,尤其随着大学毕业踏入职场后,你会发现,满溢快乐与悲伤的情绪却没人能分享吗?正所谓「朋友重质不重量」,知心的朋友有几个,胜过酒肉朋友一大票,但怎么知道哪些人能有福同享、有难同当呢?

| Live TV