Events By: SGMS Faida April 24, 2018 @ 7:17am

‘Nervous’ Pertama Kali Keluar Mengundi? Baca ini…

OMG, nervous-nya sebab ini pertama kali aku turun mengundi! Semua dah ready, baju apa nak pakai, kasut apa nak sarung, lokasi mana nak dituju TAPI korang kena alert dengan beberapa hal di bawah ini. Smart mana pun korang pakai pada hari itu tapi kalau korang tak ikut benda di bawah ini, leceh juga beb.

  • DAH DAFTAR MENGUNDI KE BELUM?

Punya berbatu-baru korang memandu, sampai ke pusat mengundi, nama korang tiada dalam sistem ataupun korang tiba di pusat yang salah. Tak ke satu hal korang kena patah balik, cari parking balik dan drive ke lokasi seterusnya. Sebelum keluar mengundi, TOLONG periksa nama dan kad pengenalan korang dah ada dalam sistem Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR), laman web SPR . Semak di laman web SPR sama ada korang layak atau tidak untuk mengundi. Check it out guys!

  • JANGAN LUPA BAWA MYKAD

Satu perkara yang terpenting pada hari mengundi, jangan lupa bawa kad pengenalan korang ya. Bukan apa, bila dah sampai turn korang, tiba-tiba kad pengenalan tertinggal, aduh…satu hal nak berpatah balik ke rumah. Ingat bawa IC tau!

  • JANGAN ROSAKKAN KERTAS UNDI

Kalau korang jenis suka bergurau, waktu begini rasanya serlahkan sisi ‘serius’ dalam diri korang. Jangan pula ambil kertas undi itu dan lukis atau pangkah macam-macam. Ini menyebabkan terjadinya undi rosak. Tak ke rugi tu? Bukan main awal korang bangun, beratur, bila sampai je kertas undi ikat tangan korang, dipangkahnya semua nama calon. Ha ha ha… jangan begini ya kawan! Pangkah undi dengan berhemah…

Sekadar Gambar Hiasan

  • PAKAIAN HARUS SOPAN

Ini bukan pertunjukan fesyen antarabangsa untuk kamu mencuba dalam berfesyen. Pakaian yang relax-relax sudahlah! Asalkan selesa dan kemas.

  • BANGUN AWAL

Waktu mengundi adalah daripada pukul 8 pagi sehingga 5 petang. Kalau boleh, datang awal, cari parking pun senang. Apa salahnya, bergerak ke pusat mengundi awal kan. Aktiviti ini dijalankan lima tahun sekali, sekali sekala keluar awal pagi apa salahnya…hehe.

AYUH KITA KELUAR MENGUNDI!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 16 Oct 2019
Hiburan Tue, 14 May 2019

‘Sakit Ini Peringatan’- Pita Suara Bermasalah, Hael Husaini Mahu Rehat

Sakit ini memberi peringatan supaya tidak mengabaikan diri.

Hiburan Thu, 5 Jul 2018

Setiap Manusia Buat Silap, Beri Saya Peluang Kedua…

Saya bakal bertemu dengan pakar psikiatri di sebuah hospital pada hari Jumaat bagi mengetahui masalah sebenar sama ada menghadapi kemurungan atau pun mengalami masalah lain.

Hiburan Wed, 14 Aug 2019

Semoga Lekas Sembuh…Doakan Shalma Eliana!

Sweet Ismail Izzani, semoga cepat sembuh!

Hiburan Thu, 19 Apr 2018

Turban Dan Seluar Pendek, Giliran Daphne Iking Dikecam

Daphine tampil menyuarakan pendapat mengenai fesyen turban menerusi Instagram Stories…

Hiburan Mon, 25 Mar 2019

Ruffedge Lancar Kelab Peminat

Ini merupakan inisiatif para peminat sendiri untuk menjadikan sebuah platform yang menghubungkan dengan para peminat kami.

Hiburan Sun, 8 Sep 2019
Hiburan Tue, 2 Apr 2019

Bakal Nikah Sabtu Ini, Bapa Aman Nassim Kini Sakit Tenat

Semoga urusan Aman dan bapanya dipermudahkan Allah SWT, Amin…

Hiburan Tue, 9 Oct 2018

Disuruh Putihkan Kulit, Ika Nabella Naik Angin?

‘Melayu will always be Melayu’, Oh tangkap gambar dengan kau kena naikkan glow. Oi! Ko putihkan muka aku sampai hilang batang hidung aku kau edit.

Hiburan Thu, 2 Jan 2020

“Panggil Saya Lola” – Wan Sharmila

Lala ke Lola ke, dua-dua pun comel!

| Live TV