TECH By: Rosli Ab Rahman October 4, 2018 @ 9:54pm

Cara Mengaktifkan Ambient Display di Semua Telefon Pintar

Ambient Display adalah salah satu ciri yang paling hebat di Android. Ciri yang pertama kali terdapat pada sistem operasi Android Lollipop membolehkan pengguna membaca pemberitahuan dari skrin terkunci.

Walaupun begitu, tidak semua telefon pintar Android mempunyai ciri Ambient Display. Ciri premium ini pada umumnya hanya hadir pada telefon pintar utama. Tetapi anda tidak perlu kecewa, selalu ada cara untuk mengatasi masalah ini.

Sebagai salah satu sistem operasi dengan senarai aplikasi terbesar pada masa ini, terdapat beberapa aplikasi yang boleh digunakan untuk mencuba ciri Paparan Ambient pada semua telefon pintar Android. Kali ini kami akan menyediakan cara untuk mengaktifkan Ambient Display di Android.

Mengaktifkan Ambient Display

Di Google Play Store, terdapat aplikasi yang dipanggil AcDisplay. Permohonan ini dibuat oleh Artem Chepumoy boleh digunakan untuk mengaktifkan Ambient Display dpada telefon pintar Android yang belum berakar. Pengguna boleh melihat pemberitahuan dengan paparan minimum dan boleh dibuka terus dari skrin kunci.

Cara Mengaktifkan Ambient Display di Android

  • Muat turun aplikasi AcDisplay dan pasangnya seperti biasa pada telefon pintar Android kegemaran anda.
    cara-mengaktifkan-ambient-display
  • Kemudian buka aplikasi dan aktifkan AcDisplay. Berikan kebenaran dan Pemberitahuan Admin Peranti untuk membolehkannya.
    cara-mengaktifkan-ambient-display
  • Sekiranya anda diberi kebenaran, AcDisplay boleh digunakan secara automatik. Untuk ciri-ciri lain, anda boleh meneroka dalam menu tetapan.

Itulah cara untuk mengaktifkan Pendedahan Ambient pada semua telefon pintar Android. Dalam aplikasi AcDisplay terdapat juga ciri Mod Aktif di mana skrin akan dihidupkan jika telefon pintar dikeluarkan dari poket luar. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 20 Mar 2019

Fattah Amin dan Eric Chou Bergabung Dalam OPPO F11 Pro

Hero pujaan malaya, Fattah Amin bergandingan bersama bintang Asia terkenal iaitu  Eric Chou sebagai duta dan ikon OPPO F11 Pro pada tahun ini. Kalau korang nak tahu kenapa dua selebriti terkenal ini dilantik menjadi duta […]

TECH Wed, 16 May 2018

居家伙伴新选择?波士顿动力机器狗SpotMini明年开卖

你还认为机器狗只是一般玩具吗?波士顿动力公司所研发的机器狗 SpotMini,可以穿梭于各种障碍,还可以成为生活小帮手喔!

TECH Fri, 3 Aug 2018

Kongsi Fail Daripada “Pendrive & Harddisk” Dengan Modem WiFi Rumah

Kepada anda yang ingin berkongsi fail jenis video atau muzik yang bersaiz besar daripada “hardisk” mahupun “Pendrive”, berikut kami kongsikan cara mudah dan pantas untuk berkongsi fail – fail daripada cakera keras anda menggunakan modem WiFi di rumah.

TECH Sun, 19 May 2019

Kelangkapan Asus ZenFone 6!

Asus Zenfone 6 dilengkapi dengan skrin paparan IPS LCD 6.4 inci dan dilindungi dengan Corning Gorilla Glass 6. Panel belakangnya diperbuat daripada kaca sementara mengelilingi dibahagian tengah adalah aluminium siri-6000. Ia akan menjalankan sistem antaramuka ZenUI 6 berasaskan Android 9 Pie serta dijanjikan dengan naik taraf kepada Android Q kelak.

TECH Fri, 9 Mar 2018

Tips Untuk Mengelak Muat Turun Fail Yang Mempunyai virus

Pernahkah anda memuat turun fail dan mendapati fail tersebut mempunyai virus? Keseronokan memuat turun pelbagai aplikasi pada PC boleh bertukar kepada malapetaka sekiranya tiada sebarang langkah – langkah pencegahan yang diambil.

TECH Thu, 2 Nov 2017

IMEI : Apa Maksud IMEI?

Mempunyai satu set nombor yang dikenali sebagai IMEI. Nombor tersebut merupakan identiti unik bagi setiap peranti pintar.

TECH Sun, 16 Jun 2019

Cara Cepat Cas Fon Walaupun Fon Anda Bukan Jenis ‘Fast Charging’

Ketahui cara bagaimana nak charge fon anda dengan cepat, ini ada caranya.

TECH Thu, 25 Jan 2018

4 Cara Virus Boleh Menjangkiti Sesebuah peranti

Virus dan Malware sememangnya sinonim kepada pengguna PC jenis Windows. Walaupun  kebanyakan daripadanya tidaklah merbahaya, namun kehadiranya sangat menjengkelkan pengguna.

TECH Sat, 18 Aug 2018

Cara Mudah Mengubah Format dan Saiz Video

Kepada anda yang masih tercari – cari cara untuk mengubah format video ataupun mengecilkan saiz asal, berikut kami kongsikan cara -caranya.

TECH Thu, 12 Jul 2018

SOCAR Now Offers One-Way Trips and Monthly Contest to Go ANYWHERE

Don’t you want to win a mystery adventure to anywhere around the world? More details inside!

| Live TV