TECH By: Rosli Ab Rahman October 4, 2018 @ 9:54pm

Cara Mengaktifkan Ambient Display di Semua Telefon Pintar

Ambient Display adalah salah satu ciri yang paling hebat di Android. Ciri yang pertama kali terdapat pada sistem operasi Android Lollipop membolehkan pengguna membaca pemberitahuan dari skrin terkunci.

Walaupun begitu, tidak semua telefon pintar Android mempunyai ciri Ambient Display. Ciri premium ini pada umumnya hanya hadir pada telefon pintar utama. Tetapi anda tidak perlu kecewa, selalu ada cara untuk mengatasi masalah ini.

Sebagai salah satu sistem operasi dengan senarai aplikasi terbesar pada masa ini, terdapat beberapa aplikasi yang boleh digunakan untuk mencuba ciri Paparan Ambient pada semua telefon pintar Android. Kali ini kami akan menyediakan cara untuk mengaktifkan Ambient Display di Android.

Mengaktifkan Ambient Display

Di Google Play Store, terdapat aplikasi yang dipanggil AcDisplay. Permohonan ini dibuat oleh Artem Chepumoy boleh digunakan untuk mengaktifkan Ambient Display dpada telefon pintar Android yang belum berakar. Pengguna boleh melihat pemberitahuan dengan paparan minimum dan boleh dibuka terus dari skrin kunci.

Cara Mengaktifkan Ambient Display di Android

  • Muat turun aplikasi AcDisplay dan pasangnya seperti biasa pada telefon pintar Android kegemaran anda.
    cara-mengaktifkan-ambient-display
  • Kemudian buka aplikasi dan aktifkan AcDisplay. Berikan kebenaran dan Pemberitahuan Admin Peranti untuk membolehkannya.
    cara-mengaktifkan-ambient-display
  • Sekiranya anda diberi kebenaran, AcDisplay boleh digunakan secara automatik. Untuk ciri-ciri lain, anda boleh meneroka dalam menu tetapan.

Itulah cara untuk mengaktifkan Pendedahan Ambient pada semua telefon pintar Android. Dalam aplikasi AcDisplay terdapat juga ciri Mod Aktif di mana skrin akan dihidupkan jika telefon pintar dikeluarkan dari poket luar. Semoga berjaya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Mon, 24 Dec 2018

Cara Main PUBG Mobile di PC Tanpa Lag

Begini cara install Tencent emulator untuk bermain game PUBG Mobile langsung dari komputer ataupun laptop percuma tanpa lag.

TECH Wed, 3 Jul 2019

Facebook, Instagram Dan Whatsapp Alami Gangguan

Pengguna tidak dapat memuatnaikkan sebarang gambar dan video mahupun status

TECH Fri, 8 Jun 2018

Sunting Gambar Berwarna Dengan Latar Belakang Hitam Putih

Artikel kali ini akan menunjukkan cara mudah membuat suntingan gambar berwarna dengan latar belakang hitam putih.

TECH Mon, 2 Jul 2018

Cara Untuk Mainkan Fail DVD & VCD Pada Android

Mmainkan fail – fail fail jenis DAT dan VOB yang terdapat pada DVD dan VCD pada peranti Android.

TECH Mon, 9 Jul 2018

PDRM Tubuh Unit Khas Untuk Pantau Pengguna Yang Melayari Laman Lucah

Serangan seksual terhadap kanak-kanak atau pedofil kini semakin berleluasa. Apa yang merisaukan, jenayah ini telah semakin menular di negara kita. Bukan itu sahaja, pengguna internet di Malaysia adalah merupakan antara yang tertinggi dalam menonton video lucah

TECH Fri, 6 Jul 2018

Unifi Turbo – Sambungan Internet 10x Lebih Laju?

Beberapa hari yang lalu TM ada membuat satu pengumuman tentang penambahbaikan terhadap perkhidmatan sedia. Antara yang diumumkan adalah penawaran satu pelan jalur lebar baru iaitu Unifi 30Mbps pada harga langganan dibawah RM100, disasarkan kepada golongan B40. Satu

Automobile Fri, 19 Oct 2018

驾驶小知识:空调循环系统应该怎么用?

我国日前又发生了一宗开空调睡死车内的悲剧!为什么这样做会致命?而当中扮演着重要角色的空调循环( Aircon Circulation )系统的操作原理你又是否了解呢?

TECH Tue, 4 Sep 2018

Jimat Data Internet, Berkesan dan Mudah Dilaksanakan

Ini adalah antara contoh bagaimana ingin menjimat data internet anda yang sering habis kuota dengan segera.

TECH Tue, 1 May 2018

Tips Membaik Pulih Gambar Lama

Menyimpan gambar-gamabr lama sememangnya mempunyai satu nilai nostalgia yang tidak terhingga terutamanya gambar-gambar hitam putih zaman datuk nenek kita.

TECH Mon, 23 Jul 2018

Sony Bakal Keluarkan PlayStation 4 Edisi Spider Man

Sony dikhabarkan bakal menampilkan konsol edisi istimewa sempena dengan pelancaran permainan video Spider Man yang dijangka berlangsung pada September hadapan. Model PlayStation 4 Pro berwarna merah itu diperkemaskan lagi dengan logo Spider Man pada bahagian

| Live TV