TECH By: SGMS Putri July 6, 2018 @ 3:55pm

Nintendo Switch Retak Di Bawah Tekanan?

Peranti konsol dari Nintendo, Nintendo Switch merupakan satu kisah kejayaan bagi pembuat peranti dari Jepun itu kerana peranti tersebut berjaya mengembalikan reputasi mereka yang selama ini tenggelam dek kerana kebangkitan konsol permainan lain seperti Playstation dan X-Box.

Dengan Switch, Nintendo semakin menghampiri zaman kegemilangan mereka di mana sistem seperti SNES menjadi idaman setiap kanak-kanak yang hidup ketika itu. Nintendo Switch merupakan peranti gaming yang lebih kecil dan boleh dimainkan di mana-mana sahaja berbeza dengan sistem mereka lain seperti Wii yang memerlukan TV/monitor untuk dimainkan.

Namun bukan semua pujian diberikan untuk Nintendo Switch kerana beberapa pengguna mereka mendapati yang perantimereka mempunyai retakan kecil pada bahagian kerangka peranti mereka.

View image on TwitterView image on Twitter

Damien McFerran

@DamienMcFerran

 
 

Just noticed my Switch has multiple cracks along the top edge of the console; I don’t treat it harshly so I’m not sure where these have come from. Is this a weak point of the design?

 

Bebenang di Twitter tersebut terus menerus mendapat maklum balas dari pengguna lain yang mengakui perkara yang sama berlaku pada peranti mereka.

Apa yang menyebabkan keretakan tersebut?

Seorang pengguna berjaya mendapatkan unit yang baharu dalam proses warranti dan sebab yang diberikan mengapa terjadi keretakan tersebut adalah kerana isu haba dan pengembangan bateri yang terdapat di dalam peranti tersebut.

Saham Nintendo jatuh?

Mungkin berita ini kedengaran agak pelik kerana secara kebetulan, saham Nintendo Co. Ltd juga mengalami penurunan sebanyak 34% sejak bulan Mac 2018. Setakat ini, kira-kira sebanyak 14 juta unit Nintendo Switch terjual setakat awal tahun ini. Nintendo Switch juga merupakan peranti gaming paling cepat terjual untuk kebanyakkan pasaran di dunia.

Jadi mengapa saham Nintendo merudum? Dikatakan pelabur Nintendo tidak berpuas hati dengan penyampaian dilakukan oleh Nintendo semasa E3 2018. Bagi mereka, pengumuman senarai permainan untuk peranti tersebut adalah sedikit sehinggakan pihak Nintendo terpaksa mengeluarkan kenyataan rasmi mengatakan yang senarai yang diumumkan untuk tahun ini tidak lagi lengkap.

Sumber: NintedolifeForbes

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sat, 20 Jul 2019

Buat Emoji Menggunakan Aplikasi Gboard

Pelekat emoji itu boleh diubah suai mengikut citarasa pengguna. Berikut cara-cara untuk membuat pelekat emoji dari aplikasi kekunci Gboard.

TECH Fri, 16 Nov 2018

铲屎官注意!英团队推自动猫砂清理机Footloose

目前全球约有6亿只家猫,说这是「猫奴」世代也不为过。但猫主人都知道清理猫砂盘很费时,针对这个问题,英国新创团队研发出「 智慧猫砂盒—Footloose」,人们只需定时补充猫砂和丢弃底部的垃圾袋即可。

TECH Wed, 16 May 2018

Harga Langganan Untuk Khidmat Storan Google Kini Lebih Berpatutan

Google One yang terbaru dan terkini dari Google , apa yang menarik tentang Google One kenalah baca

TECH Thu, 4 Oct 2018

Cara Mengaktifkan Ambient Display di Semua Telefon Pintar

Dalam aplikasi AcDisplay terdapat juga ciri Mod Aktif di mana skrin akan dihidupkan jika telefon pintar dikeluarkan dari poket luar.

TECH Fri, 17 May 2019

Tune Protect Partners with Flexiroam to 1GB FREE Bring Data Roaming for Policy Holders

Travellers protected with Tune Protect Travel insurance get internet access for use across over 150 countries.

TECH Sat, 18 May 2019

Muslim Pro Malaysia Aplikasi Popular di bulan Ramadan ini

Kecanggihan teknologi mudah alih itu boleh dimanfaatkan pengguna dalam melakukan ibadah.

TECH Sat, 22 Sep 2018

Cara Mudah Mengubah Laman Sesawang Kepada Fail Jenis PDF

Kepada anda yang masih tercari – cari cara untuk menyimpan laman sesawang yang anda gemari, berikut kami kongsikan cara untuk mengubah laman pada pelayar kepada jenis fail PDF.

TECH Mon, 24 Jun 2019

「有了这个行李箱」就可以带着衣柜去旅行了

出门旅行最头疼的是小小的行李箱,无法满足美美的衣服的存储空间,而且一不小心好看的衣服好要被弄得皱皱巴巴的……

TECH Wed, 17 Jul 2019

Tips Cantikkan Instagram dengan Template Gempak

Sebagai salah satu media sosial untuk berkongsi foto dan video terbesar di dunia, ia tidak boleh dikira berapa banyak kandungan dikongsi setiap hari. Jika anda adalah salah seorang pengguna aktif di Instagram, nampaknya anda boleh […]

TECH Mon, 16 Jul 2018

Asus ZenFone 5Z Sudah Kelihatan Di Lazada, Harga Bawah RM 2000

Telefon pintar Asus ZenFone 5Z dilihat sudah mula disenaraikan dalam gedung dalam talian rasmi Asus Malaysia. Perkhabaran mengenai model flagship Asus itu memasuki pasaran dalam negara sudah bertiup lebih sebulan yang lalu dimana ia telah terlihat pada […]

| Live TV