TECH By: SGMS Putri July 6, 2018 @ 3:55pm

Nintendo Switch Retak Di Bawah Tekanan?

Peranti konsol dari Nintendo, Nintendo Switch merupakan satu kisah kejayaan bagi pembuat peranti dari Jepun itu kerana peranti tersebut berjaya mengembalikan reputasi mereka yang selama ini tenggelam dek kerana kebangkitan konsol permainan lain seperti Playstation dan X-Box.

Dengan Switch, Nintendo semakin menghampiri zaman kegemilangan mereka di mana sistem seperti SNES menjadi idaman setiap kanak-kanak yang hidup ketika itu. Nintendo Switch merupakan peranti gaming yang lebih kecil dan boleh dimainkan di mana-mana sahaja berbeza dengan sistem mereka lain seperti Wii yang memerlukan TV/monitor untuk dimainkan.

Namun bukan semua pujian diberikan untuk Nintendo Switch kerana beberapa pengguna mereka mendapati yang perantimereka mempunyai retakan kecil pada bahagian kerangka peranti mereka.

View image on TwitterView image on Twitter

Damien McFerran

@DamienMcFerran

 
 

Just noticed my Switch has multiple cracks along the top edge of the console; I don’t treat it harshly so I’m not sure where these have come from. Is this a weak point of the design?

 

Bebenang di Twitter tersebut terus menerus mendapat maklum balas dari pengguna lain yang mengakui perkara yang sama berlaku pada peranti mereka.

Apa yang menyebabkan keretakan tersebut?

Seorang pengguna berjaya mendapatkan unit yang baharu dalam proses warranti dan sebab yang diberikan mengapa terjadi keretakan tersebut adalah kerana isu haba dan pengembangan bateri yang terdapat di dalam peranti tersebut.

Saham Nintendo jatuh?

Mungkin berita ini kedengaran agak pelik kerana secara kebetulan, saham Nintendo Co. Ltd juga mengalami penurunan sebanyak 34% sejak bulan Mac 2018. Setakat ini, kira-kira sebanyak 14 juta unit Nintendo Switch terjual setakat awal tahun ini. Nintendo Switch juga merupakan peranti gaming paling cepat terjual untuk kebanyakkan pasaran di dunia.

Jadi mengapa saham Nintendo merudum? Dikatakan pelabur Nintendo tidak berpuas hati dengan penyampaian dilakukan oleh Nintendo semasa E3 2018. Bagi mereka, pengumuman senarai permainan untuk peranti tersebut adalah sedikit sehinggakan pihak Nintendo terpaksa mengeluarkan kenyataan rasmi mengatakan yang senarai yang diumumkan untuk tahun ini tidak lagi lengkap.

Sumber: NintedolifeForbes

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Wed, 24 Oct 2018

回归初衷!脸书Messenger全面改版

社群媒体巨擘脸书(Facebook)今天宣布:旗下聊天软体Messenger手机App全面改版,大幅简化页面设计,希望让全球每月13亿用户使用起来更简洁有力。

TECH Fri, 9 Nov 2018

Beli Telefon Baru Tapi Bingung Nak Pindahkan Perbualan Lama? Info Ini Mungkin Membantu!

Adakah anda ingin dapatkan semula mesej lama dalam aplikasi Whatsapp anda?Ketahui caranya di sini.

TECH Thu, 3 Jan 2019

低头族有救了! 4招让你有效预防肩颈酸痛

低头族看过来!趋势而言,全球人们生活上一定会越来越依赖智慧型手机,眼睛承受压力只会越来越重。

TECH Mon, 23 Jul 2018

PUBG Buang Topeng “Rising Sun” Dari Dalam Permainan

Di dalam permainan PUBG, pemain diberi pilihan untuk melengkapkan diri mereka dengan barangan-barangan yang boleh dicari sepanjang permainan berjalan. Barangan-barangan terdiri daripada pakaian, kelengkapan perang serta senjata api dari pelbagai jenis tetapi baru-baru ini, syarikat […]

Events Tue, 15 Jan 2019

Musim Perayaan Ini Lebih ONG Dengan CJ WOW Shop!

Wow kan rumah anda dengan WOW Your Home!

TECH Thu, 5 Jul 2018

Nokia 6.1 Dan Nokia 8110 Sedia Dibeli Bermula Esok, Jumaat 6 Julai 2018

Sebut sahaja Nokia, mulalah fikiran melayang mengenangkan kisah silam menggunakan peranti dari jenama lagenda tersebut. Pelbagai nama jolokan diberi pada model-model keluaran syarikat yang berpengkalan di Finland itu. Sabun, sembilu, daun, dan bermacam-macam lagi. Mungkin ada diantara […]

TECH Thu, 5 Jul 2018

Samsung Malaysia Kini Mempunyai Gedung Dalam Talian Rasmi

Menerusi perkongsian kepada rakan media, Samsung Malaysia hari ini mengumumkan tentang pembukaan gedung dalam talian rasmi untuk peminat tempatan. Dengan adanya gedung dalam talian rasmi, bakal pembeli lebih mudah dan yakin untuk melakukan sebarang pembelian kerana platform jual beli […]

TECH Sun, 11 Feb 2018

Tips Terjemahkan Bahasa Asing Tanpa Perlu Berpindah Aplikasi

Ramai yang suka menggunakan aplikasi terjemahan Google kerana sememangnya diperakui keberkesanannya.

TECH Sun, 22 Jul 2018

Facebook Bangunkan Satelit Yang Boleh Pancarkan Internet Berkelajuan Tinggi

Pelbagai usaha dilakukan oleh Facebook dalam memberi peluang kepada pengguna untuk mendapatkan sambungan internet secara menyeluruh. Terdahulu, mereka hadir dengan idea sambungan internet menggunakan dron menerusi Projek Aquila tetapi setelah 4 tahun, projek tersebut dibatalkan. […]

TECH Thu, 19 Jul 2018

Instagram Uji Ciri Pengesahan Dwi Faktor Berasaskan Token

Instagram ketika ini menggunakan pengesahan dwi faktor berasaskan sistem pesanan ringkas (SMS). Ia lebih baik berbanding pengesahan faktor tunggal tetapi masih terdapat kerisauan jika pihak lain mempunyai akses jarak jauh kepada sistem mesej anda, dimana […]