TECH By: SGMS Putri July 6, 2018 @ 3:55pm

Nintendo Switch Retak Di Bawah Tekanan?

Peranti konsol dari Nintendo, Nintendo Switch merupakan satu kisah kejayaan bagi pembuat peranti dari Jepun itu kerana peranti tersebut berjaya mengembalikan reputasi mereka yang selama ini tenggelam dek kerana kebangkitan konsol permainan lain seperti Playstation dan X-Box.

Dengan Switch, Nintendo semakin menghampiri zaman kegemilangan mereka di mana sistem seperti SNES menjadi idaman setiap kanak-kanak yang hidup ketika itu. Nintendo Switch merupakan peranti gaming yang lebih kecil dan boleh dimainkan di mana-mana sahaja berbeza dengan sistem mereka lain seperti Wii yang memerlukan TV/monitor untuk dimainkan.

Namun bukan semua pujian diberikan untuk Nintendo Switch kerana beberapa pengguna mereka mendapati yang perantimereka mempunyai retakan kecil pada bahagian kerangka peranti mereka.

View image on TwitterView image on Twitter

Damien McFerran

@DamienMcFerran

 
 

Just noticed my Switch has multiple cracks along the top edge of the console; I don’t treat it harshly so I’m not sure where these have come from. Is this a weak point of the design?

 

Bebenang di Twitter tersebut terus menerus mendapat maklum balas dari pengguna lain yang mengakui perkara yang sama berlaku pada peranti mereka.

Apa yang menyebabkan keretakan tersebut?

Seorang pengguna berjaya mendapatkan unit yang baharu dalam proses warranti dan sebab yang diberikan mengapa terjadi keretakan tersebut adalah kerana isu haba dan pengembangan bateri yang terdapat di dalam peranti tersebut.

Saham Nintendo jatuh?

Mungkin berita ini kedengaran agak pelik kerana secara kebetulan, saham Nintendo Co. Ltd juga mengalami penurunan sebanyak 34% sejak bulan Mac 2018. Setakat ini, kira-kira sebanyak 14 juta unit Nintendo Switch terjual setakat awal tahun ini. Nintendo Switch juga merupakan peranti gaming paling cepat terjual untuk kebanyakkan pasaran di dunia.

Jadi mengapa saham Nintendo merudum? Dikatakan pelabur Nintendo tidak berpuas hati dengan penyampaian dilakukan oleh Nintendo semasa E3 2018. Bagi mereka, pengumuman senarai permainan untuk peranti tersebut adalah sedikit sehinggakan pihak Nintendo terpaksa mengeluarkan kenyataan rasmi mengatakan yang senarai yang diumumkan untuk tahun ini tidak lagi lengkap.

Sumber: NintedolifeForbes

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 15 Jul 2018

Jemaah Haji Tahun 2029 Mungkin Dilengkapi Dengan Peralatan Canggih

Kepesatan teknologi di era moden ini sememangya banyak membantu kita dalam mengharungi aktiviti seharian. Perkara-perkara yang sebelum ini dianggap sukar kini lebih mudah dengan kehadiran ciptaan serba canggih. Tidak mahu ketinggalan dalam arus teknologi tersebut, […]

TECH Wed, 2 Jan 2019

Bagaimana Mencantikkan Paparan Bar Navigasi Android

inilah cara untuk mencantikkan lagi navigation anda

TECH Tue, 4 Dec 2018

Cara Membuat Foto 360 Darjah Pada Semua Androids

foto-foto ini boleh dikongsi di pelbagai media sosial, terutama Facebook, yang sememangnya menyokong foto 360 darjah

TECH Tue, 10 Jul 2018

Samsung Galaxy S10 Versi Bajet Bakal Hadir Tanpa Pengimbas Cap Jari Dalam Skrin

Samsung pernah dilaporkan bercadang untuk memperkenalkan tiga versi berbeza bagi peranti premium mereka, Galaxy S10 kelak. Versi yang digembar-gemburkan ialah Galaxy S10, S10+ dan sebuah lagi versi Galaxy S10 yang lebih mampu milik. Terdapat juga laporan yang […]

TECH Sun, 31 Mar 2019

‘Clone’kan Telefon Pintar Anda

Jika anda ingin meng’clone’kan telefon pintar anda,ketahui cara ‘clone’kan telefon pintar anda disini.

TECH Fri, 20 Jul 2018

Kedai Rasmi NVIDIA Akan Dibuka Secara Rasmi Tidak Lama Lagi

NVIDIA melalui laman Facebook Malaysia mereka telah mengumumkan akan membuka kedai rasmi jenama tersebut di negara ini. NVIDIA terkenal dengan kad grafik yang dipasarkan ke pelbagai lapisan pengguna tetapi pengguna Malaysia tidak berpeluang membeli terus […]

TECH Fri, 16 Nov 2018

铲屎官注意!英团队推自动猫砂清理机Footloose

目前全球约有6亿只家猫,说这是「猫奴」世代也不为过。但猫主人都知道清理猫砂盘很费时,针对这个问题,英国新创团队研发出「 智慧猫砂盒—Footloose」,人们只需定时补充猫砂和丢弃底部的垃圾袋即可。

TECH Mon, 12 Aug 2019

3 Cara Membuka Kunci atau Password Untuk Iphone

Lupa kata laluan atau password cuba cara ini

TECH Wed, 18 Jul 2018

Facebook Perlu Buat Permohonan Maaf Atas Kegagalan Mereka Mengawal Kiriman Berbaur Kebencian

Tahun 2018 ini boleh dikatakan sebagai zaman kegelapan bagi laman media sosial terkemuka, Facebook. Sejak didedahkan terlibat dengan skandal penyalahgunaan data pengguna yang berlaku kira-kira dua tahun yang lalu, orang ramai sudah mula memandang serong […]

TECH Tue, 23 Jan 2018

Cara Edit Foto Background Bergerak di Android

Dengan cara ini tidak payah susah-susah mengambil gambar banyak kali

| Live TV