Trending By: Salma Syahbuddin February 6, 2021 @ 12:10pm

7,000 Ahli SENIMAN Mohon Tetapkan SOP Penggambaran

Setiausaha Agung Persatuan Seniman Malaysia (SENIMAN), Hafiz Nafiah memaklumkan beliau mewakili 7000 ahli yang berkerja dalam industri mohon langkah segera diambil.

SENIMAN merayu kerajaan menetapkan produser operasi standard (SOP) bagi warga seni kreatif memperoleh kebenaran meneruskan aktiviti penggambaran ketika pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 dikuatkuasakan.

“SENIMAN akur dan sentiasa patuh dengan arahan kerajaan sepanjang tempoh PKP, namun warga industri kreatif kebanyakan bekerja secara sambilan. Apabila PKP dilaksanakan, kebenaran aktiviti penggambaran tidak dibenarkan, jadi ramai tidak bekerja.

“Oleh itu, ramai terputus pendapatan untuk meneruskan kelangsungan hidup. 

Sumber : Google

Tambahnya lagi, bukan sahaja kru balik tabir, malah penerbit juga berdepan dengan cabaran tersendiri. Mereka terikat dengan kontrak bersama stesen televisyen (TV) yang mempunyai tarikh untuk menyiapkan sesebuah karya.

Justeru itu, SENIMAN dan semua persatuan hiburan lain, mohon kebenaran untuk  menjalankan penggambaran dengan kadar segera bagi mengelakkan  ekonomi warga industri kreatif bertambah teruk.

 

 

Sumber : BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 24 Dec 2019

62 Plaza Tol Mula Guna RFID Bermula 1 Januari 2020

Kementerian Kerja Raya telah mengumumkan dalam satu kenyataan media mengenai Radio Frequency Indentification (RFID) bakal dilaksanakan pada 1 Januari 2020. Menurut kenyataan rasmi yang dimuat di media sosial tersebut, RFID terbuka untuk kenderaan kelas 1 […]

Trending Mon, 21 May 2018
Trending Wed, 4 Apr 2018

平均71岁CS电竞「白发战队」秒电爆鲜肉

谁说游戏只能年轻人玩?瑞典一支平均年龄71岁电竞战队伍「银色狙击手」(Silver Snipers),虽然头发早已苍白、满脸皱纹,但只要坐上电脑前瞬间霸气外泄,立刻震慑敌队的年轻人。

Trending Mon, 19 Oct 2020
Trending Mon, 7 May 2018

Snapchat ‘Turun Padang’ Banteras Salah Guna Media Sosial!

Ini bermakna Snapchat bakal menyertai aplikasi lain seperti Instagram dan rangkaian sosial Google+ serta laman sosial pelopor dalam kumpulan itu iaitu YouTube, Microsoft, Twitter dan Facebook dalam ‘kod tata laku’ untuk melihat kandungan yang mencurigakan dalam masa 24 jam dan mengeluarkannya.

Trending Tue, 18 Dec 2018
Trending Fri, 12 Jul 2019

Dakwaan Fitnah, Siti Kassim Kena Saman RM2 Juta!

Firdaus Wong Wai Hung mengemukakan saman sebanyak RM2 juta ke atas peguam dan aktivis sosial, Siti Zabedah Kasim atau Siti Kasim pada Jumaat.

Trending Wed, 22 Aug 2018

当新郎看见新娘披上白纱的瞬间!摄影师拍下感人的一刻

当男人对心爱的女人许下终生,看到她穿上白纱的那刻,会是惊喜?感动?还是开心的说不出话来?

| Live TV