Trending By: tex_admin April 21, 2018 @ 9:00am

Ada Cacing Mati Dalam Tin Sardin, Produk Jenama Terkenal Ditarik Balik!

Kalau anda perasan sebelum ini viral di media sosial mengenai cacing mati yang ditemui dalam produk ikan sardin dalam tin dari negara China. Isu ini telah menimbulkan kebimbangan dalam kalangan masyarakat kita.

Berikutan kes tersebut, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengarahkan syarikat pengimport sardin dalam tin iaitu jenama TL Tan Lung dan TLC untuk menarik balik kesemua produk berkenaan dari pasaran negara ini. 

Menurut laporan daripada pihak KKM, hasil analisis yang dilakukan terhadap dua jenis produk ini telah mendapati bahawa produk keluaran daripada syarikat Fujian Yongfa Co. Ltd dan Dongshan Dongyi Foods Co. Ltd tidak mematuhi Akta Makanan 1983 kerana mengandungi bendasing iaitu nematoda (sejenis cacing). Analisis tersebut dibuat menggunakan Genus Anisakis Spp.

Foto: Apekecoh

Foto: MyNewsHub

Bagi anda yang gemar makan ikan sardin dalam tin, jangan risau, sebab pihak KKM akan terus menjalankan pemantauan ke atas semua produk ikan sardin dan mackerel dalam tin yang diimport di negara ini. Sekiranya, ia tidak mematuhi Akta Makanan 1983, tindakan penguatkuasaaan akan diambil.

Nampaknya, lepas ini kita perlu berhati-hati kalau nak masak produk makanan dalam tin ini. Anda perlu periksa terlebih dahulu ya! Risau nanti akan memberi kesan pula pada kesihatan kita. Jika anda mengalami sebarang kemusykilan berhubung dengan isu keselamatan makanan, anda boleh hubungi Kementerian Kesihatan Malaysia.

Sumber: Astro Awani

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 26 Jun 2020
Featured Thu, 13 Oct 2022
#tilljannah Sat, 7 Jan 2023

[VIDEO] Mengaku ‘Confess’ Dulu Dekat Syamel, Ramai Ingin Jadi Berani Macam Ernie Zakri

Baru-baru ini, tular sebuah perkongsian di platform TikTok yang memaparkan penyanyi Ernie Zakri mengaku menjadi orang pertama meluahkan perasaan terhadap suaminya, Syamel. Menurut Ernie, dia menghubungi Syamel dan meluahkan perasaannya. Walaubagaimanapun, setelah meluahkan perasaan, Ernie […]

Featured Mon, 6 Nov 2023
Hiburan Tue, 28 Mar 2023
Trending Mon, 25 Jan 2021