Trending By: tex_admin April 21, 2018 @ 9:00am

Ada Cacing Mati Dalam Tin Sardin, Produk Jenama Terkenal Ditarik Balik!

Kalau anda perasan sebelum ini viral di media sosial mengenai cacing mati yang ditemui dalam produk ikan sardin dalam tin dari negara China. Isu ini telah menimbulkan kebimbangan dalam kalangan masyarakat kita.

Berikutan kes tersebut, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengarahkan syarikat pengimport sardin dalam tin iaitu jenama TL Tan Lung dan TLC untuk menarik balik kesemua produk berkenaan dari pasaran negara ini. 

Menurut laporan daripada pihak KKM, hasil analisis yang dilakukan terhadap dua jenis produk ini telah mendapati bahawa produk keluaran daripada syarikat Fujian Yongfa Co. Ltd dan Dongshan Dongyi Foods Co. Ltd tidak mematuhi Akta Makanan 1983 kerana mengandungi bendasing iaitu nematoda (sejenis cacing). Analisis tersebut dibuat menggunakan Genus Anisakis Spp.

Foto: Apekecoh

Foto: MyNewsHub

Bagi anda yang gemar makan ikan sardin dalam tin, jangan risau, sebab pihak KKM akan terus menjalankan pemantauan ke atas semua produk ikan sardin dan mackerel dalam tin yang diimport di negara ini. Sekiranya, ia tidak mematuhi Akta Makanan 1983, tindakan penguatkuasaaan akan diambil.

Nampaknya, lepas ini kita perlu berhati-hati kalau nak masak produk makanan dalam tin ini. Anda perlu periksa terlebih dahulu ya! Risau nanti akan memberi kesan pula pada kesihatan kita. Jika anda mengalami sebarang kemusykilan berhubung dengan isu keselamatan makanan, anda boleh hubungi Kementerian Kesihatan Malaysia.

Sumber: Astro Awani

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 12 May 2019

Remaja Gadaikan Nyawa Berdepan Penyerang Sekolah

Remaja Gadaikan Nyawa Berdepan Penyerang Sekolah Ketika Rakan-Rakan Selamatkan Diri

Trending Sun, 5 Jan 2020

150 notis dikeluarkan ke atas perokok di Selangor

Sebanyak 150 notis kesalahan dengan nilai kompaun berjumlah RM30,750 dikeluarkan Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS) terhadap perokok dalam operasi penguatkuasaan larangan merokok yang dijalankan ke atas 562 premis di negeri itu sejak Rabu lepas. Pengarah […]

Trending Tue, 17 Sep 2019

Iras wajah Lisa Surihani, Polis PBB ini buat tulang rusuk bergetar!

Hikma Nursya, buktikan wanita cantik hebat!

Trending Thu, 1 Feb 2018

40 Peratus Penunggang Motor di Negeri Sembilan ‘Slumber’ Badak

Menurut laporan dikeluarkan Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) negeri, Azrin Borhan, 40 peratus pelajar sekolah menengah di Negeri Sembilan didapati tidak memiliki lesen motosikal B2.

Trending Fri, 18 May 2018

Lagi Kes Vape Meletup, Kali Ini Tembus Tengkorak!

Laporan bedah siasat dari Pusat Perubatan Pinellas County mendapati mangsa menemui ajal apabila dua bahagian rokok elektronik itu meletup dan menembusi tengkorak kepalanya.

Trending Tue, 15 Oct 2019
Trending Mon, 21 Dec 2020
Featured Wed, 10 Jan 2018

Idris Khan Kongsi Tips Untuk Wanita Insecure

Pengalaman selama 10 tahun dalam bidang peragawan membolehkan pelakon Idris Khan melihat dan berjumpa dengan ramai wanita cantik dari seluruh dunia. Berdasarkan pengalamannya, pelakon drama Pinggan Tak Retak, Nasi Tak Dingin ini berkongsi bahawa wanita […]

Trending Fri, 1 Mar 2019

Tunjuk ****** Safiey Illias Nak Buktikan Apa Tu?

Inilah dia tanda-tanda manusia diakhir zaman

Trending Sat, 1 Sep 2018

DBKL Tutup Tasik Titiwangsa Setahun

Pengunjung tidak perlu khuatir memandangkan DBKL turut menyediakan laluan khas bagi mereka yang ingin melakukan aktiviti joging di sekeliling kawasan taman.

| Live TV