Trending By: Padin December 5, 2020 @ 1:46pm

‘Adakah Kau Mendengar?’ Tampilkan Transformasi & Kreativiti Alyph

Setelah penjenamaan semula kepada nama Alyph, bekas anggota kumpulan Sleeq ini muncul dengan single terbarunya Adakah Kau Mendengar? menerusi Def Jam Singapura.

Nama Alyph sinonim dengan lagu-lagu ‘hits’ carta genre pop, R&B dengan gabungan hip-hop yang rancak di Asia Tenggara.

Dalam single solo pertamanya untuk tahun 2020, artis dan produser dari Singapura yang pernah memenangi anugerah ini membawa versatiliti ​​secara jujur dan ikhlas sepanjang kariernya.

‘Adakah Kau Mendengar?’ membawa Alyph ke tahap terbaru dalam karier muziknya dan tidak seperti karya-karyanya sebelum ini yang rancak, ‘Adakah Kau Mendengar?’ memberi kelainan, namun, pada masa yang sama, lagu ini masih berkisar tentang kehidupan.

“Saya selalu menulis cerita separa fiksyen dalam muzik saya. Saya memutuskan untuk tidak menjadikannya terlalu peribadi kerana saya merasakan bahawa setiap orang mempunyai cerita yang berbeza.

“Jadi, apa yang biasanya saya lakukan adalah menggabungkan dan membayangkan bagaimana perasaan beberapa orang dalam keadaan saya dan membuat satu cerita,” kata Alyph.

‘Adakah Kau Mendengar?’ bukanlah permulaan baru tetapi pandangan yang lebih mendalam dan terperinci ke dalam minda dan jiwa Alyph.

“Sekiranya saya ingin berterus-terang, ini adalah saya sebenarnya. Sekiranya anda ingin mendengar muzik saya, anda juga harus menerima semua ciri, kolaborasi dan kesesuaian.

“Saya sangat realistik – saya tahu bahawa setiap pengakhiran yang indah, kadang-kadang terdapat juga pengakhiran buruk.

“Seperti seni, tidak ada penjelasan mengapa ia begitu, namun itulah hakikatnya. Saya mahukan kesan single ‘Adakah Kau Mendengar?’ berpanjangan: Tidak kira bila anda dengar, pada usia berapa pun, lagu ini masih relevan,” katanya lagi.

Single ‘Adakah Kau Mendengar?’ boleh didapati di semua platform muzik utama sementara muzik video rasmi boleh ditonton di saluran VEVO Alyph di laman YouTube.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 1 May 2020

“Masjidil Haram & Masjid Nabawi Masih Ditutup” – Dr. Zulkifli

Terima kasih Datuk Dr. Zulkifli atas pengesahan tersebut.

Featured Thu, 20 Oct 2022

Dikritik Pakai Rantai, Individu Dakwa Shuib Berubah? – “Sejak Arwah Tak Ada Jadi…”

Alamak, betul ke Shuib dah berubah ni? Perasaan korang je kot

Trending Wed, 15 Nov 2017

ARE YOU THE ULTIMATE B.I.T.C.H?

Do you think you’re a bitch? Well, I sure hope you are because if this is what being a bitch stands for, I’d gladly be one all the time.

Featured Mon, 20 Nov 2023
Trending Wed, 22 Jul 2020