Trending By: Yanie Baharom August 20, 2018 @ 11:30am

Atlet Taekwondo Yap Khim Wen Sumbang Pingat Pertama Buat Malaysia. Tahniah!

Malaysia memperoleh pingat pertama di kejohanan Sukan Asia 2018 Jakarta-Palembang, menerusi sumbangan atlet taekwondo kebangsaan, Yap Khim Wen.

Khim Wen meraih gangsa selepas tewas di separuh akhir kepada Salahshouri Marjan dari Iran dalam acara individu wanita poomsae.

Lebih membanggakan, kejayaan itu menamatkan kemarau pingat selama 16 tahun kem taekwondo negara di pentas Sukan Asia sejak gandingan Lee Pei Fen dan Lee Wan Yuen merangkul gangsa dalam acara kyorugi wanita pada edisi 2002 di Busan, Korea Selatan.

Khim Wen berkongsi pingat itu dengan atlet Korea Selatan, Yun Jihye yang turut terkandas pada pusingan separuh akhir.

Foto: madsummit

Pada aksi yang berlangsung di Pusat Konvensyen Jakarta (JCC) di sini, hasrat Khim Wen untuk mencipta kejutan dan mara ke final dileburkan oleh atlet Iran, Salahshouri Marjan.

Khim Wen mengutip 8.300 mata keseluruhan sementara Marjan meraih 8.430 untuk mara ke final dan berdepan atlet tuan rumah Defia Rosmaniar.

Terdahulu, atlet berusia 24 tahun dari Selangor itu mudah mengetepikan cabaran atlet Bahrain, Huda Akbar pada pusingan pertama sebelum sekali lagi menampilkan persembahan cemerlang untuk mengatasi pesaing dari China, Ji Yuhan pada peringkat suku akhir.

Sumber: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 29 Jan 2021
Selebriti Thu, 23 May 2024
Featured Thu, 17 Jun 2021

Fasih Cakap Melayu & Bijak, Duta Amerika Syarikat Ini Curi Tumpuan Ramai

Ketika negara masih dilanda pandemik Covid-19 dan lockdown, negara Amerika Syarikat telah bertindak membantu Malaysia dengan menghulurkan  bantuan tambahan  kesihatan. Menerusi perkongsian video oleh kedutaan Amerika Syarikat di Facebook, Duta Besar A.S ke Malaysia Brian […]

Trending Wed, 12 Sep 2018

Panggang, Rebus Atau Kukus, Penduduk Hanoi Digesa Henti Makan Daging Anjing

‘ Tolong Berhenti Makan Daging Anjing’, itu peringatan pihak berkuasa Hanoi yang segera menggesa penduduk di sana supaya tamatkan aktiviti tersebut. Daging anjing yang menjadi ‘kegemaran’ penduduk di sana dilaporkan menjejaskan imej bandar terbabit selain […]

Hiburan Mon, 20 May 2024