Trending By: Attiqah Mohd May 23, 2019 @ 7:11pm

“Baginda Sanggup Langgar Protokol Istana Ketika Perkahwinan Saya”- Raja Zarith Sofia

Kehilangan Almarhum Sultan Ahmad Shah Al-Musta’in Billah yang mangkat pada usia 88 tahun menyebabkan seluruh rakyat negeri pahang berdukacita. Kehilangannya bukan sahaja dirasai oleh seluruh rakyat jelata, tetapi juga turut diratapi oleh kaum kerabat terdekat. 

Permaisuri Johor, Raja Zarith Sofia dalam satu status yang dimuat naik di laman Facebook The Royal Johor berkongsi kisah mengenai sikap merendah diri sepupunya iaitu Almarhum Sultan Ahmad Shah.

Menerusi penulisannya, Raja Zarith Sofia menggambarkan bahawa sepupunya itu seorang yang sangat merendah diri, permaisuri Johor itu turut  mengimbau kembali kenangan sewaktu perkahwinannya yang pada ketika itu Almarhum Sultan Ahmad Shah menjawat jawatan tertinggi sebagai Yang Dipertuan Agong.

“Almarhum Sultan sanggup melanggar protokol walaupun pada ketika itu baginda merupakan Yang Dipertuan Agong, jika diikutkan protokol seharusnya baginda sebagai Yang Dipertuan Agong merupakan orang pertama memulakan upacara itu tetapi baginda membiarkan ayahnda saya memulakan upacara merenjis pada majlis persandingan saya”.

” Protokol boleh diketepikan, namun keluarga dan rakyat sentiasa menjadi keutamaan”tambahnya.

Permaisuri Johor itu turut berkongsi sifat penyayang Almarhum Sultan Ahmad Shah ketika anakndanya, Almarhum Tunku Jalil menghidapi kanser, “Almarhum Sultan merupakan antara orang yang terawal melawat anaknda saya di hospital, Baginda sentiasa bertanyakan khabar Almarhum Tunku Jalil walaupun tidak begitu mengenalinya”.

Kami di Xtra mengucapkan takziah buat seluruh kaum kerabat diraja negeri Pahang, semoga roh Almarhum Sultan Ahmad Shah tenang di sana. Al-Fatihah. 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 12 Feb 2021

2 Jam Dilancarkan, Album Terbaru Dayang Nurfaizah Daki Tangga Pertama di iTunes

Penyanyi terkenal, Dayang Nurfaizah bersyukur dan berterima kasih kepada peminat yang meletakkan album klasik terbarunya, Belagu di tangga nombor satu carta iTunes Apple Store, hanya dalam tempoh dua jam. Album studio terbabit yang menghimpunkan khazanah […]

Trending Tue, 19 Feb 2019

Movie Animation Park Studios Masuk Percuma Mulai 1 Mac

Sekarang tak perlu risau , nak main baru bayar masuk pun percuma tak macam dulu

Trending Mon, 29 Jul 2019

Siaran Khas Majalah 3 Adat Istiadat Upacara Pertabalan Agong Malam Ini!

Jangan lupa tonton jam 9 malam ini hanya di TV3!

Kisah Viral Wed, 17 Jun 2020
Trending Wed, 11 Jul 2018

Man in Trouble for Posting Mocking Photo of Najib

We still can’t post such nasty remarks.

Trending Mon, 22 Jun 2020
Trending Sun, 16 Aug 2020
Trending Mon, 6 Aug 2018

Lombok Bergegar Lagi, Rakyat Malaysia Diminta Bertenang

“Kedutaan Besar Malaysia kini mengaktifkan Bilik Operasi dan rakyat Malaysia yang berada di Lombok yang memerlukan bantuan konsular boleh menghubungi nombor telefon +62215224947 dan +62 8138081 3036 (Whatsapp) serta emel [email protected] / [email protected],” kata kenyataan Kedutaan Besar Malaysia.

Trending Mon, 1 Oct 2018
Trending Sun, 3 Mar 2019

「防丧尸」房子看起来很普通!但按钮一按下后……

虽然目前丧尸只有出现在电影里或是游戏中,但恐怖的形象已深植人心,国外就有人因此做出一栋能防止丧尸入侵的房子。

| Live TV