Trending By: Attiqah Mohd May 23, 2019 @ 7:11pm

“Baginda Sanggup Langgar Protokol Istana Ketika Perkahwinan Saya”- Raja Zarith Sofia

Kehilangan Almarhum Sultan Ahmad Shah Al-Musta’in Billah yang mangkat pada usia 88 tahun menyebabkan seluruh rakyat negeri pahang berdukacita. Kehilangannya bukan sahaja dirasai oleh seluruh rakyat jelata, tetapi juga turut diratapi oleh kaum kerabat terdekat. 

Permaisuri Johor, Raja Zarith Sofia dalam satu status yang dimuat naik di laman Facebook The Royal Johor berkongsi kisah mengenai sikap merendah diri sepupunya iaitu Almarhum Sultan Ahmad Shah.

Menerusi penulisannya, Raja Zarith Sofia menggambarkan bahawa sepupunya itu seorang yang sangat merendah diri, permaisuri Johor itu turut  mengimbau kembali kenangan sewaktu perkahwinannya yang pada ketika itu Almarhum Sultan Ahmad Shah menjawat jawatan tertinggi sebagai Yang Dipertuan Agong.

“Almarhum Sultan sanggup melanggar protokol walaupun pada ketika itu baginda merupakan Yang Dipertuan Agong, jika diikutkan protokol seharusnya baginda sebagai Yang Dipertuan Agong merupakan orang pertama memulakan upacara itu tetapi baginda membiarkan ayahnda saya memulakan upacara merenjis pada majlis persandingan saya”.

” Protokol boleh diketepikan, namun keluarga dan rakyat sentiasa menjadi keutamaan”tambahnya.

Permaisuri Johor itu turut berkongsi sifat penyayang Almarhum Sultan Ahmad Shah ketika anakndanya, Almarhum Tunku Jalil menghidapi kanser, “Almarhum Sultan merupakan antara orang yang terawal melawat anaknda saya di hospital, Baginda sentiasa bertanyakan khabar Almarhum Tunku Jalil walaupun tidak begitu mengenalinya”.

Kami di Xtra mengucapkan takziah buat seluruh kaum kerabat diraja negeri Pahang, semoga roh Almarhum Sultan Ahmad Shah tenang di sana. Al-Fatihah. 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 14 Oct 2023

Pasang Niat Berhenti Berlakon Selepas Kahwin, Wanna Ali Dedah Tak Jadi Nikah?

Jodoh tak berpanjangan.. Semoga dipermudahkan urusan Wanna

Featured Mon, 5 Dec 2022
Trending Fri, 17 May 2019

“Mereka Temui Mayat Datuk Saya Di Bawah Lereng Bukit”

Takziah, mayat Haji Ramli Ilong, 85 tahun disahkan ditemui di lereng bukit berdekatan kediamannya..

Trending Fri, 19 Jul 2019

Bapa Sahkan Oksana Sudah Cerai?

Rihana Oksana Gorbatenko tular, isu ini masih tiada jawapan sehingga kini.

Drama Fri, 3 Mar 2023
Featured Fri, 20 Jan 2023
Hiburan Tue, 11 Oct 2022