Trending By: Yanie Baharom August 1, 2018 @ 8:00pm

Burger Daging Buaya Bikin Festival Makanan Kuching 2018 Gempar!

Apa! Burger daging buaya? Loya terus tekak penulis apabila dimaklumkan mengenai kewujudan burger daging buaya.

Sedangkan burger daging rusa dan arnab yang isinya manis dan tentu-tentu halal pun tidak ramai yang makan apatah lagi burger daging buaya!

Yang pasti cerita tentang burger daging buaya ini bukan gimik sebaliknya ia memang real dan rata-rata pengunjung yang sempat ke tapak Festival Makanan Kuching 2018 baru-baru ini, tergamam melihat seekor buaya sedang dibakar.

Namun, hidangan yang dinamakan sebagai Kompia Buaya (roti tradisional masyarakat Foochow berintikan daging buaya) paling menjadi tarikan di pesta makanan terbesar bandaraya Kuching, Sarawak pada tahun ini.

Sebelum melanjutkan topik ini, penulis ingin mengingatkan kepada umat Islam bahawa hidangan ini tidak halal sama sekali. Memakan daging reptilia seperti buaya adalah haram dan ia dilarang kerana sifat haiwan itu yang hidup dua alam.

Foto: Mstar

Pemilik gerai, Jackie Ling, berkata, sejak hari pertama Festival Makanan Kuching 2018 diadakan pada 27 Julai, semua pengunjung yang lalu di gerainya terkejut namun akan singgah sama ada untuk melihat menu ‘rare’ ini pada jarak dekat.

Katanya, bagi pelanggan bukan Islam, ramai juga yang mencuba Kompia Buaya yang dijualnya pada harga RM10 untuk tiga keping.

“Ada orang suka, ada juga yang takut sebab kali pertama melihat seekor buaya depan mata. Tetapi, ramai juga yang teruja untuk mencubanya,” katanya.

Foto: Mstar

Jackie, 28, yang kali pertama menjual Kompia Buaya juga tidak menyangka ia menjadi rebutan pengunjung dengan 300 hingga 450 keping roti mampu dijual setiap hari.

Jelasnya, Kompia Buaya adalah menu ‘ala burger’ tetapi daging buaya sedikit keras dan teksturnya seperti daging di bahagian dada ayam.

“Semasa Festival Makanan Kuching tahun lepas, saya ada juga jual daging buaya tetapi ia digoreng.

“Kali ini, saya cuba jual Kompia Buaya pula dan tidak sangka, begitu ramai orang menyukainya,” katanya sambil memberitahu spesis buaya yang digunakan untuk hidangan ini adalah buaya air masin atau Crocodylus Porosus.

Sumber: mStar

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 12 Jul 2019

Avid Durian Eaters Out There, You Might Want to Read This Before Gobbling Another One!

They say all food is food! But guess not all foods go well together in the tummy. Apparently, Durian can’t be eaten together with…

Trending Fri, 26 Jan 2018

Vagina Douching: Selamat Atau Tidak

Bagi mereka yang masih tidak mengetahui apa itu douching, ia diambil daripada perkataan Perancis, ‘douche’ yang bermaksud cuci atau rendam.

Trending Wed, 8 Jul 2020
Trending Sat, 12 Dec 2020

Kadar Pengangguran Dijangka Bakal Meningkat

Harap ekonomi kembali pulih

Trending Mon, 30 Dec 2019
Trending Sun, 18 Nov 2018

Nota Terakhir Jururawat Sebelum Bunuh Diri Bersama Dua Anak

”Saya Dah Tak Mampu Teruskan Kehidupan,” Nota Terakhir Jururawat Sebelum Bunuh Diri Bersama Dua Anak

Trending Sun, 10 May 2020

Rayuan Permohonan BPN Dilanjutkan Sehingga 31 Mei

Buat korang yang masih gagal memohon BPN..

| Live TV