Trending By: Attiqah Mohd October 18, 2020 @ 6:31pm

“Confirm Sedap”- 5 Video Resipi Masakan Home Made Paling Viral Sepanjang PKP

Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) kembali lagi! 

Mesti korang dekat rumah tu stresskan terutama bila dah tak ada idea nak masak apa ketika PKP.

Jangan risau! Jom kita #TBTSunday resipi masakan home made yang pernah viral ketika  musim PKP.

1. Dalgona Coffee

Berasal dari Korea Selatan, Dalgona Coffee mula menjadi trend di laman sosial, Twitter dan Tiktok sekitar tahun ini. Terdapat khabar angin yang mengatakan minuman ini menjadi tular setelah diperkenalkan oleh aktor Korea Selatan, Jung il Woo.

https://www.instagram.com/p/B-Cf5FKJVuQ/?igshid=1mjjh1o0d5ows

2. Popiah Vietnam

Salah satu snek “healthy food” untuk pilihan mereka yang ingin mengamalkan diet atau intermittent fasting. Enak dengan pilihan sayur segar, diisi dengan fresh sea food dan isi ketam, di tambah dengan sos home made sweet sour. Makan banyak kali pun tak gemuk tau!

3. Tauhu Begedil

Sedapnya makan tauhu begedil yang dicicah sambal kicap pedas menyengat! Sebenarnya, resipi tauhu begedil ni mudah je. Sesuai untuk hidangan satu family. Jom tengok resipi kat bawah!

https://www.instagram.com/p/BeZ9umVFQlh/?igshid=1qdo2xns3xfny

4. Homemade Boba Pearls

Korang dah tak payah beratur lama lama dekat kedai sebab minuman boba ni korang boleh buat sendiri dekat rumah, tak sampai sejam pun. Mudah kan? Yang penting sedap! Kalau tak nak manis, boleh kurangkan kuantiti gula juga tau!

5. Homemade Oden

Kalau korang nak tahu, makanan fresh seafood ini berasal dari Korea Selatan dan mula diperkenalkan di Malaysia sekitar dua tahun lalu. Pilihan isi ketam, bebola daging di makan bersama kuah Tom Yam yang pedas dan hangat. Makan waktu hujan lagi syok!

https://www.instagram.com/p/B-GZEgrJ7YO/?igshid=1dut9btc4e1ma

Kredit: Seismikmakan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 7 Jun 2018

Boikot Piala Dunia 2018, Australia Akhirnya Tarik Diri!

Australia sebelum ini sering memprotes Rusia berhubung pencabulan hak asasi manusia dan kerana melanggar undang-undang antarabangsa, termasuk pencabulan Crimea dari Ukraine pada 2014.

Trending Sun, 25 Feb 2018

只用「日常物品」打造「名人时尚战袍」的神级变装术!

看过《魔法奇兵》(Buffy the Vampire Slayer)的你,大概都不会对Tom Lenk感到陌生!他从许多颁奖典礼、首映会和写真集里汲取灵感,只用家中可以找到的简单物品,和廉价商店出售的小东西,他就可重现出专业设计师手笔的潮服!

Trending Wed, 15 Apr 2020
Trending Tue, 6 Mar 2018

Pensyarah Pakai ”Cosplay” Pergi Class Setiap Hari,

Memakai pakaian Cosplay sewaktu mengajar dapat mencuri perhatian anak muridnya. Lebih dari 60 koleksi pakaian yang dimilikinya

Trending Mon, 8 Jan 2018

Pelajar Malaysia Dengan Kostum Spiderman Meninggal Dunia

Pelajar Malaysia Dengan Kostum Spiderman Meninggal Dunia Mati Terjatuh Dari Tingkat Lima Asrama

Trending Wed, 18 Apr 2018

Kenapa Sharifah Sakinah Tak Puas Hati Dengan Neelofa?

Persoalannya, apakah motif Sharifah Sakinah berbuat demikian? Adakah dia tidak puas hati kerana tidak memenangi anugerah tersebut? Atau dia memang berniat untuk bergurau?

Trending Tue, 9 Oct 2018

Kali Ini Ammar Alfian Pula Bikin Aksi Lucah

Korang confirm ke itu Ammar Alfian?

Trending Wed, 4 Jul 2018

Tarikh Perbicaraan Kes Najib Razak 18 Februari 2019

Hakim Datuk Mohd Sofian Abdul Razak berkata, beliau mencadangkan keseluruhan tempoh perbicaraan selama 19 hari dan tarikh yang ditetapkan ialah 18 hingga 28 Februari 2019, 4 hingga 8 Mac 2019 serta 11 hingga 13 Mac 2019.

| Live TV