Trending By: Attiqah Mohd October 18, 2020 @ 6:31pm

“Confirm Sedap”- 5 Video Resipi Masakan Home Made Paling Viral Sepanjang PKP

Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) kembali lagi! 

Mesti korang dekat rumah tu stresskan terutama bila dah tak ada idea nak masak apa ketika PKP.

Jangan risau! Jom kita #TBTSunday resipi masakan home made yang pernah viral ketika  musim PKP.

1. Dalgona Coffee

Berasal dari Korea Selatan, Dalgona Coffee mula menjadi trend di laman sosial, Twitter dan Tiktok sekitar tahun ini. Terdapat khabar angin yang mengatakan minuman ini menjadi tular setelah diperkenalkan oleh aktor Korea Selatan, Jung il Woo.

https://www.instagram.com/p/B-Cf5FKJVuQ/?igshid=1mjjh1o0d5ows

2. Popiah Vietnam

Salah satu snek “healthy food” untuk pilihan mereka yang ingin mengamalkan diet atau intermittent fasting. Enak dengan pilihan sayur segar, diisi dengan fresh sea food dan isi ketam, di tambah dengan sos home made sweet sour. Makan banyak kali pun tak gemuk tau!

3. Tauhu Begedil

Sedapnya makan tauhu begedil yang dicicah sambal kicap pedas menyengat! Sebenarnya, resipi tauhu begedil ni mudah je. Sesuai untuk hidangan satu family. Jom tengok resipi kat bawah!

https://www.instagram.com/p/BeZ9umVFQlh/?igshid=1qdo2xns3xfny

4. Homemade Boba Pearls

Korang dah tak payah beratur lama lama dekat kedai sebab minuman boba ni korang boleh buat sendiri dekat rumah, tak sampai sejam pun. Mudah kan? Yang penting sedap! Kalau tak nak manis, boleh kurangkan kuantiti gula juga tau!

5. Homemade Oden

Kalau korang nak tahu, makanan fresh seafood ini berasal dari Korea Selatan dan mula diperkenalkan di Malaysia sekitar dua tahun lalu. Pilihan isi ketam, bebola daging di makan bersama kuah Tom Yam yang pedas dan hangat. Makan waktu hujan lagi syok!

https://www.instagram.com/p/B-GZEgrJ7YO/?igshid=1dut9btc4e1ma

Kredit: Seismikmakan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sat, 26 Dec 2020
Trending Sun, 3 Mar 2019

「防丧尸」房子看起来很普通!但按钮一按下后……

虽然目前丧尸只有出现在电影里或是游戏中,但恐怖的形象已深植人心,国外就有人因此做出一栋能防止丧尸入侵的房子。

Featured Sun, 10 Oct 2021

“Kalau Betul Saya Kahwin, Beritahu Isteri Saya, Tolong Balik Rumah” – Fikry Ibrahim

Pelakon kacak yang popular menerusi drama Ayahanda, Fikry Ibrahim menepis dakwaan sesetengah pihak yang mengatakan dirinya telah berkahwin secara senyap-senyap. Menurut Fikry, dia lebih selesa memberi tumpuan kepada kerjaya dan keluarganya. “Kalau betul saya kahwin, […]

Trending Mon, 17 Dec 2018

Pelumba Cub Prix Terpantas Jempol Meninggal Dunia

Al-fatihah buat keluarga Allahyarham Mohd Nor Azman

Trending Mon, 19 Oct 2020
Trending Mon, 12 Mar 2018

31-Year-Old Mum Decides to Study in Kindergarten for Daughter’s Sake

Some people would be too embarrassed at this point, but this mum would do anything for her daughter.

Trending Wed, 31 Oct 2018

McDonald’s and RMHC Give 17,000 Malaysian Children New Sets of School Attire

What a great way to start a new school year than brand new clothes and supplies.

Featured Tue, 30 Nov 2021
Trending Tue, 9 Mar 2021

| Live TV