Trending By: Attiqah Mohd October 18, 2020 @ 6:31pm

“Confirm Sedap”- 5 Video Resipi Masakan Home Made Paling Viral Sepanjang PKP

Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) kembali lagi! 

Mesti korang dekat rumah tu stresskan terutama bila dah tak ada idea nak masak apa ketika PKP.

Jangan risau! Jom kita #TBTSunday resipi masakan home made yang pernah viral ketika  musim PKP.

1. Dalgona Coffee

Berasal dari Korea Selatan, Dalgona Coffee mula menjadi trend di laman sosial, Twitter dan Tiktok sekitar tahun ini. Terdapat khabar angin yang mengatakan minuman ini menjadi tular setelah diperkenalkan oleh aktor Korea Selatan, Jung il Woo.

https://www.instagram.com/p/B-Cf5FKJVuQ/?igshid=1mjjh1o0d5ows

2. Popiah Vietnam

Salah satu snek “healthy food” untuk pilihan mereka yang ingin mengamalkan diet atau intermittent fasting. Enak dengan pilihan sayur segar, diisi dengan fresh sea food dan isi ketam, di tambah dengan sos home made sweet sour. Makan banyak kali pun tak gemuk tau!

3. Tauhu Begedil

Sedapnya makan tauhu begedil yang dicicah sambal kicap pedas menyengat! Sebenarnya, resipi tauhu begedil ni mudah je. Sesuai untuk hidangan satu family. Jom tengok resipi kat bawah!

https://www.instagram.com/p/BeZ9umVFQlh/?igshid=1qdo2xns3xfny

4. Homemade Boba Pearls

Korang dah tak payah beratur lama lama dekat kedai sebab minuman boba ni korang boleh buat sendiri dekat rumah, tak sampai sejam pun. Mudah kan? Yang penting sedap! Kalau tak nak manis, boleh kurangkan kuantiti gula juga tau!

5. Homemade Oden

Kalau korang nak tahu, makanan fresh seafood ini berasal dari Korea Selatan dan mula diperkenalkan di Malaysia sekitar dua tahun lalu. Pilihan isi ketam, bebola daging di makan bersama kuah Tom Yam yang pedas dan hangat. Makan waktu hujan lagi syok!

https://www.instagram.com/p/B-GZEgrJ7YO/?igshid=1dut9btc4e1ma

Kredit: Seismikmakan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 11 Apr 2021

Selepas 16 Tahun, Mirwana Kembali Bersama Faizal Tahir

Selepas 16 tahun, Mirwana kembali ‘bersatu’ bersama penyanyi dan komposer popular, Faizal Tahir menerusi lagu Aku Tanpa CintaMu 2021. Setelah sekian lama, rata-rata netizen berasa amat teruja dan meniggalkan komen yang baik setelah melihat posting […]

Trending Fri, 5 Jul 2019
Trending Sat, 28 Apr 2018

Finally! Kim Jong Un Wants Peace With South Korea

Has the decades-long war finally ended?

Trending Mon, 26 Feb 2018

Resepsi Fairy Tale #fattzura. And They Live Happily Ever After…

Setelah bergelar suami isteri selama tiga bulan, pasangan pelakon popular, Fattah Amin dan Fazura diraikan dalam satu majlis resepsi penuh romantis bertemakan ‘Fairy Tale’.

Trending Mon, 1 Jun 2020
Featured Sun, 6 Jun 2021

SPM 2021 Ditunda Pada Mac Tahun Depan

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) memutuskan untuk melaksanakan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2021 pada Mac tahun depan. Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr. Radzi Jidin berkata, pengalaman menguruskan SPM 2021 membolehkan kementerian menganjakkan peperiksaan itu. “Ujian […]

Trending Wed, 18 Apr 2018

Kenapa Sharifah Sakinah Tak Puas Hati Dengan Neelofa?

Persoalannya, apakah motif Sharifah Sakinah berbuat demikian? Adakah dia tidak puas hati kerana tidak memenangi anugerah tersebut? Atau dia memang berniat untuk bergurau?

Trending Wed, 18 Nov 2020
Featured Tue, 23 Mar 2021

Neelofa, PU Riz Dikhabarkan Bakal Berkahwin Hujung Minggu Ini?

Sama sama kita tunggu kenyataan rasmi Neelofa😍

| Live TV