Trending By: Padin January 7, 2022 @ 9:08am

IGN SEA Mulakan 2022 dengan Squad Up: Athena, Memperkasakan Gamers Wanita di Seluruh Asia Tenggara

Memulakan tahun baharu, REV Media Group (RMG) melalui Rangkaian Permainannya, IGN SEA membawakan kejohanan e-sukan yang pertama untuk tahun ini dengan Squad Up: Athena khusus buat para wanita!

Squad Up membuat penampilan sulungnya pada tahun 2020 dengan kejohanan PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) Squad Up 2020 dan Squad Up: Athena adalah kesinambungan siri kejohanan e-sukan, memperkasakan gamers wanita dari seluruh Asia Tenggara.

Athena yang sering dikaitkan dengan mitos Yunani, ialah dewi Yunani purba yang penuh dengan kebijaksanaan, kemahiran praktikal serta kemahiran berperang dan itulah yang dicari dalam kejohanan ini!

Squad Up: Athena ialah kejohanan kelayakan serantau terbuka yang akan membawa kepada kejohanan jemputan ALL-STAR di mana hanya satu pasukan akan dinobatkan sebagai juara daripada 24 pasukan bertanding (12 daripada kelayakan, 12 jemputan) bermain Mobile Legends: Bang Bang.

Pencarian Athena sebenar bermula pada Disember 2021 dengan pusingan kelayakan terbuka yang telah diadakan dari 18hb hingga 20hb Disember 2021, menyaksikan perlawanan yang menakjubkan dari pasukan negara serantau yang mengambil bahagian, Malaysia, Singapura, Indonesia dan Filipina untuk menempah tempat mereka dalam pusingan kebangsaan sebelum yang terbaik dipilih untuk bertarung di pusingan akhir serantau.

Susulan itu sebuah perlawanan pertunjukan telah dipamerkan dalam talian oleh Facebook Gaming creators terkemuka di seluruh Asia Tenggara (https://fb.gg/v/acnbIxo7IL/) pada 21 Disember 2021 untuk memaklumkan kepada penonton pasukan mana yang berjaya melayakkan diri ke kejohanan kebangsaan dan siapakah pasukan jemputan untuk perlawanan akhir.

Bukan sekadar acara e-sukan hujung minggu yang biasa, Squad Up: Athena, kejohanan e-sukan wanita yang pertama ini berlangsung dari 7 hingga 9 Januari untuk pusingan kejohanan peringkat Malaysia, Indonesia dan Filipina, dan perlawanan akhir akan berlangsung pada 15 Januari 2022.

Pemenang dari peringkat kebangsaan akan membawa pulang hadiah wang tunai bernilai RM21,000 (Malaysia, Indonesia, Filipina) dan pemenang utama akan membawa pulang hadiah wang tunai bernilai RM42,000.

Ketua Kandungan Permainan RMG, Adrian Lai berkata, “Kami sangat teruja untuk membawakan bukan sahaja kejohanan e-sukan wanita yang pertama, malah kejohanan e-sukan Mobile Legends wanita yang pertama kepada para peminat gaming. Kami sedar wanita kini menuntut kesaksamaan dalam kejohanan e-sukan kerana mereka membentuk 44% gamers di dunia.

“Kami percaya bahawa kejohanan memperkasakan wanita di IGN SEA akan menarik pemain dari kedua-dua jantina dan akan merapatkan jurang dalam senario e-sukan tempatan,” tambahnya.

Ketua Pegawai Operasi RMG, Nicholas Sagau menambah, “Pandemik baru-baru ini telah menjejaskan banyak industri termasuk e-sukan. Melihat situasi terkini yang semakin pulih, kami yakin industri e-sukan akan bangkit dan kembali meriah semula dan orang ramai boleh menjangkakan untuk melihat lebih banyak inisiatif e-sukan yang menarik daripada kami.

“Squad Up: Athena adalah inisiatif pertama daripada banyak lagi inisiatif yang telah dirancang untuk menghidupkan kembali momentum e-sukan untuk tahun ini. Kami berharap ramai orang dapat berganding bahu dan turut serta bersama dengan usaha kami,” tambahnya lagi.

Bersedia dengan apa sahaja peranti kegemaran anda, duduk, relaks dan nikmati perlawanan! Dapatkan maklumat lanjut tentang Squad Up: Athena atau sebarang hal berkaitan permainan di https://sea.ign.com/. Game on! Nantikan juga Squad Up: edisi Terbuka dan Merdeka akan datang tidak lama lagi!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 9 Dec 2020
Featured Tue, 18 May 2021

Kerajaan Digesa Lakukan ‘Total Lockdown’ Di Selangor & Kuala Lumpur

Berikutan kes COVID-19 yang  semakin menunjukkan trend peningkatan, kerajaan digesa melakukan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) secara penuh di Selangor dan Kuala Lumpur. Menurut Ahli Kumpulan Penasihat, Rangka Kerja Kesiapsiagaan Pandemik Influenza Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) […]

Trending Thu, 5 Mar 2020

[TERKINI] Sebenarnya Betul Ke Hand Sanitizer Boleh Bunuh Virus COVID-19?

Disebabkan wabak Covid-19, orang pertikaikan sama ada betulkah hand sanitizer pilihan terbaik untuk mencegah dan membunuh virus tersebut?

Trending Sat, 9 Jan 2021
Trending Sat, 12 Jun 2021

“Tak Rasa S*ksi Pun, Itu Gaya Pemakaian Setiap Hari” – Elizabeth Tan

Penyanyi Elizabeth Tan, 27, menjelaskan cara penampilannya yang sering dipaparkan di laman sosial adalah pakaian hariannya. Tidak menganggap ia seksi, pelantun lagu Semua Sudah ini turut menafikan dia sengaja menggayakan pakaian singkat semata-mata memancing perhatian […]

Trending Tue, 28 Jan 2020

‘Virus Nipah’, Ramai Tak Tahu Malaysia Pernah Diserang Virus Paling Berbahaya 22 Tahun Lalu

Virus Nipah pernah meragut nyawa, virus ini rupanya berpunca dari..

Trending Tue, 19 Nov 2019

Where Did The Number Of Likes Go? Why Did Instagram Hide Them?

Have you recently noticed that Instagram has hid the number of likes?

Trending Sun, 24 Dec 2017

你不知道的四个超诡异圣诞节传统

圣诞节是一个体现爱心、感受爱与被爱的特殊日子;无论你是否是基督徒,相信都会十分享受这愉快假期。只不过,有些地方的圣诞习俗让人抓破头皮不能理解。你听过哪几种呢?

| Live TV