Trending By: Padin January 3, 2022 @ 3:13pm

Isu Saman Siti Nordiana: Sam Samin & Aida G Mohon Kes Dipindahkan Ke Mahkamah Tinggi

Sam Samin atau nama sebenarnya, Sam Musyadzafar Samin, 43, dan Aida G atau nama sebenarnya, Razidah Ahmad, 42, selaku defendan keempat dan kelima dalam kes saman fitnah penyanyi Siti Nordiana yang menuntut RM2.5 juta sebagai pampasan daripada lima orang defendan, memohon supaya kes saman sivil yang dihadapi mereka dibicarakan di Mahkamah Tinggi di sini.

Peguam Nurul Hafidzah Hassan dari firma guaman NHA Advocates & Solicitors yang mewakili defendan keempat dan kelima tersebut berkata, kes itu perlu dipindahkan ke Mahkamah Tinggi kerana jumlah tuntutan melebihi RM1 juta dan harus dibicarakan di mahkamah yang betul.

“Kes ini tidak sepatutnya difailkan oleh Siti Nordiana di Mahkamah Sesyen kerana jumlah pampasan yang cuba dituntut ialah sebanyak RM2.5 juta iaitu melebihi jumlah bidang kuasa mahkamah,” kata Hafidzah.

Permohonan yang dibuat oleh Sam dan Aida itu dibantah oleh Siti Nordiana di Mahkamah Sesyen namun Mahkamah Tinggi membenarkan permohonan tersebut dan kesemua perbicaraan telah diarahkan untuk dipindahkan ke Mahkamah Tinggi.

Hafidzah menambah yang Mahkamah Tinggi telah menetapkan yang pendengaran permohonan dilakukan pada hari ini, 3 Januari 2022 melalui aplikasi Zoom.

Sekiranya permohonan untuk memindahkan kes ke Mahkamah Tinggi diluluskan, kes saman fitnah tersebut tidak lagi akan dibicarakan di Mahkamah Sesyen pada 4 Januari ini, seperti yang telah ditetapkan oleh Mahkamah Sesyen.

Kredit foto: IG Siti Nordiana / mStar

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 15 Jan 2021
Trending Sun, 7 Jun 2020
Trending Mon, 12 Feb 2018

Ahli Parlimen Paya Besar DS Abdul Manan Meninggal Dunia

Ahli Parlimen Paya Besar DS Abdul Manan Meninggal Dunia

Trending Tue, 26 Jun 2018

世界上竟然有这么美的树!果实高达40种

你相信世界上有这么美的树吗?

Hiburan Sun, 12 Sep 2021

“Saya Dengan Iqbal Memang Tak Ngam, Selalu Gaduh” – Cik B Tak Setuju DSV Nak Nikah Dengan Bekas PA

Anak kepada jutawan kosmetik Datuk Seri Vida (DSV), Cik B atau nama sebenarnya, Nur Edlynn Zamileen Muhammad Amin, 16, tidak bersetuju keputusan ibunya yang didakwa bakal berkahwin dengan bekas pembantu peribadi, Ahmad Iqbal Zulkefli. DSV […]

Trending Sat, 31 Jul 2021

Olimpik Tokyo 2020: Malaysia Raih Pingat Pertama, Beregu Lelaki Bawa Pulang Gangsa

Pasangan beregu negara, Aaron Chia-Soh Wooi Yik menghadiahkan negara pingat pertama apabila berjaya merangkul gangsa dalam acara beregu lelaki di Sukan Olimpik Tokyo 2020, sebentar tadi. Beregu nombor sembilan dunia itu memastikan skuad badminton negara […]

Featured Tue, 27 Apr 2021

“Saya Terima Dengan Hati Terbuka, Jadikan Kompaun Pengajaran” – Neelofa

Selebriti popular, Neelofa dan suaminya, pendakwah Haris Ismail atau PU Riz dikenakan kompaun berikutan melanggar prosedur operasi standard (SOP) majlis perkahwinan mereka yang diadakan pada Mac lalu. Neelofa dan suaminya turut dikenakan kompaun kerana melanggar […]

Featured Sat, 27 Nov 2021

Kos Menunaikan Haji Dijangka Mencecah Lebih 50 Peratus ATAU RM30,000

kos dan kuota jemaah juga akan dimaklumkan dari semasa ke semasa

Trending Mon, 23 Mar 2020

“Aku Dah Penat Dengan Semua Ni!,”- Difitnah Selepas Umum Penceraian, Alha Alfa Luah Perasaan Di Instagram

SELEPAS mengumumkan status perkahwinannya kepada umum, Datuk Alha Alfa menerima kritikan yang pelbagai daripada netizen dan ada yang beranggapan bahawa jurusolek terkenal itu sengaja membuka aib bekas isterinya, Noor Azlin,24. Menurut Alha,31, dia tidak kisah […]

| Live TV