Trending By: Padin January 3, 2022 @ 3:13pm

Isu Saman Siti Nordiana: Sam Samin & Aida G Mohon Kes Dipindahkan Ke Mahkamah Tinggi

Sam Samin atau nama sebenarnya, Sam Musyadzafar Samin, 43, dan Aida G atau nama sebenarnya, Razidah Ahmad, 42, selaku defendan keempat dan kelima dalam kes saman fitnah penyanyi Siti Nordiana yang menuntut RM2.5 juta sebagai pampasan daripada lima orang defendan, memohon supaya kes saman sivil yang dihadapi mereka dibicarakan di Mahkamah Tinggi di sini.

Peguam Nurul Hafidzah Hassan dari firma guaman NHA Advocates & Solicitors yang mewakili defendan keempat dan kelima tersebut berkata, kes itu perlu dipindahkan ke Mahkamah Tinggi kerana jumlah tuntutan melebihi RM1 juta dan harus dibicarakan di mahkamah yang betul.

“Kes ini tidak sepatutnya difailkan oleh Siti Nordiana di Mahkamah Sesyen kerana jumlah pampasan yang cuba dituntut ialah sebanyak RM2.5 juta iaitu melebihi jumlah bidang kuasa mahkamah,” kata Hafidzah.

Permohonan yang dibuat oleh Sam dan Aida itu dibantah oleh Siti Nordiana di Mahkamah Sesyen namun Mahkamah Tinggi membenarkan permohonan tersebut dan kesemua perbicaraan telah diarahkan untuk dipindahkan ke Mahkamah Tinggi.

Hafidzah menambah yang Mahkamah Tinggi telah menetapkan yang pendengaran permohonan dilakukan pada hari ini, 3 Januari 2022 melalui aplikasi Zoom.

Sekiranya permohonan untuk memindahkan kes ke Mahkamah Tinggi diluluskan, kes saman fitnah tersebut tidak lagi akan dibicarakan di Mahkamah Sesyen pada 4 Januari ini, seperti yang telah ditetapkan oleh Mahkamah Sesyen.

Kredit foto: IG Siti Nordiana / mStar

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sat, 19 May 2018

Netizen Terpukau Ucapan Tahniah Duta Perancis Dalam Bahasa Melayu

video ucapan tahniah Frederic itu disampaikan dalam bahasa Melayu sekali gus mendapat pujian daripada netizen Malaysia.

Trending Sat, 27 Jun 2020
Trending Fri, 15 Nov 2019

Do You Know Why Your Perfume Fades Too Easily?

Little did you know, here are three common perfume mistakes that you may have been doing all this while.

Hiburan Wed, 7 Sep 2022

Luqman Hafidz Sukar Tonjolkan Reaksi Untuk Penuhi Kehendak Watak

Cabaran Luqman Hafidz dalam Air Force The Movie

| Live TV