Trending By: Salma Syahbuddin April 22, 2021 @ 5:00pm

Jualan Sambal Nyet Cecah RM1 Juta, Ramai Bangga Dengan Pencapaian Khairul Aming!

Menjadikan pembuka bicara ‘Hey, What’s up guys’  sebagai taglinenya, siapa sangka anak muda ini berjaya mengutip jualan sebanyak RM1 juta menerusi produk sambalnya yang dipanggil sebagai Sambal Nyet.

Jangka masa tiga bulan bukanlah satu tempoh masa yang lama untuk menjadikan Sambal Nyet keluaran selebriti media sosial ini digilai ramai memandangkan jualannya sahaja akan habis dalam masa beberapa saat.

Berkongsi mengenai pendapatan dan cabaran sepanjang mengeluarkan produk makanan jenamanya sendiri, Khairul Aming dilihat tidak lokek untuk bercerita mengenai pengalamannya selepas tiga bulan terlibat dalam mengeluarkan produk makanannya menerusi thread di laman Twitter miliknya.

“I have sacrificed a lot…”

Benarlah bagai dikata, bukan senang nak senang, tapi itulah kenyataan yang dihadapi oleh sosok anak muda yang sering menjadi inspirasi ini dengan teknik masakannya yang mudah dan senang.

Selepas tiga bulan, jumlah yang berjaya diperolehi hasil menjual Sambal Nyet adalah sebanyak RM1 Juta dan boleh dikatakan ini adalah satu angka yang besar jika dilihat mengikut perkiraan kasar. Malah jika dikira pendapatan setiap bulan beliau berjaya mengumpul sebanyak RM333k++.

Target keluarkan 100k botol selepas ini

Tidak habis disitu, Khairul Aming juga berdepan dengan masalah yang dihadapi dalam perniagaan termasuklah terpaksa membuang 3,000 botol sambal yang rosak dan basi.

Bagaimanapun, isu ini tidak akan mematahkan semangat beliau untuk menangani masalah tersebut kerana beliau kini akan memaksimumkan pengeluaran kepada 100,000 botol bermula April 2021 dengan adanya gudang baharu yang kini telahpun beroperasi sepenuhnya.

Malah, segala komen yang diberikan oleh pelanggan akan diperbaiki termasuklah menaik taraf rasa sambal sesuai dengan citarasa pelanggannya. Ingat, yang penting selepas ini sambal lebih kick.

Banyak improvement kena buat…

Walaupun jualan sudah mencapai RM1 juta dalam masa yang agak singkat, Khairul Aming mengakui masih banyak yang perlu diperbaiki. Termasuklah pelbagai aspek antaranya, keadaan gudang yang perlu dibaiki, penggunaan lebih banyak mesin, kakitangan dan banyak lagi.

Jika di tinjau menerusi aplikasi Shopee, Khairulamingbrand telah berjaya menjual hampir 73 ribu botol sejak ianya dilancarkan pada awal Januari lalu.

Selain itu, beliau juga sempat berkongsi perancangan masa depan untuk mencapai jumlah jualan sebanyak RM5-7 juta bagi tahun ini sebelum mula mengedarkan produk keluarannya itu di kedai-kedai runcit dan sebagainya.

 

Dalam pada itu, beliau sempat mengucapkan jutaan terima kasih buat peminat yang sentiasa menyokong beliau selama ini dan kejayaan ini ditujukan buat kedua ibu bapanya yang sentiasa percaya dengan keinginanya ini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 25 Oct 2022

“Kau Tak Tahu Nikmat Bercium Tu…” – Gelagat Ibu ‘Bibir Shaming’ Anak Sendiri Buat Netizen Pecah Perut

Seorang pemuda bernama Azhan Mohd Jafri mengundang tawa warganet dengan gelagatnya bersama ibu tular menerusi sebuah video di TikTok. Video berdurasi 18 saat yang tular di TikTok memperlihatkan dirinya sedang menerima kutukan (body shaming) daripada

Featured Wed, 9 Mar 2022
Featured Thu, 3 Nov 2022
Trending Mon, 23 Mar 2020

“Aku Dah Penat Dengan Semua Ni!,”- Difitnah Selepas Umum Penceraian, Alha Alfa Luah Perasaan Di Instagram

SELEPAS mengumumkan status perkahwinannya kepada umum, Datuk Alha Alfa menerima kritikan yang pelbagai daripada netizen dan ada yang beranggapan bahawa jurusolek terkenal itu sengaja membuka aib bekas isterinya, Noor Azlin,24. Menurut Alha,31, dia tidak kisah

Trending Mon, 13 Aug 2018

女探险修道院!照片惊见「他」站窗边

农历7月鬼门开,不只在东方,连西方的「阿飘」也出来放风?

Featured Thu, 29 Dec 2022

[VIDEO] Imran Aqil & Dahlia Rizal Kongsi Momen Beli Belah, Peminat Single Komen: “Sendunya Kehidupan Aku…”

Umum mengetahui, pelakon dan penyampai radio Hot FM, Imran Aqil sering mencuri perhatian ramai dengan gelagat mesra bersama tunang, Dahlia Rizal. Terbaharu, tular sebuah perkongsian yang dimuat naik oleh Dahlia di laman TikTok ketika dia

| Live TV