Trending By: Salma Syahbuddin April 22, 2021 @ 5:00pm

Jualan Sambal Nyet Cecah RM1 Juta, Ramai Bangga Dengan Pencapaian Khairul Aming!

Menjadikan pembuka bicara ‘Hey, What’s up guys’  sebagai taglinenya, siapa sangka anak muda ini berjaya mengutip jualan sebanyak RM1 juta menerusi produk sambalnya yang dipanggil sebagai Sambal Nyet.

Jangka masa tiga bulan bukanlah satu tempoh masa yang lama untuk menjadikan Sambal Nyet keluaran selebriti media sosial ini digilai ramai memandangkan jualannya sahaja akan habis dalam masa beberapa saat.

Berkongsi mengenai pendapatan dan cabaran sepanjang mengeluarkan produk makanan jenamanya sendiri, Khairul Aming dilihat tidak lokek untuk bercerita mengenai pengalamannya selepas tiga bulan terlibat dalam mengeluarkan produk makanannya menerusi thread di laman Twitter miliknya.

“I have sacrificed a lot…”

Benarlah bagai dikata, bukan senang nak senang, tapi itulah kenyataan yang dihadapi oleh sosok anak muda yang sering menjadi inspirasi ini dengan teknik masakannya yang mudah dan senang.

Selepas tiga bulan, jumlah yang berjaya diperolehi hasil menjual Sambal Nyet adalah sebanyak RM1 Juta dan boleh dikatakan ini adalah satu angka yang besar jika dilihat mengikut perkiraan kasar. Malah jika dikira pendapatan setiap bulan beliau berjaya mengumpul sebanyak RM333k++.

Target keluarkan 100k botol selepas ini

Tidak habis disitu, Khairul Aming juga berdepan dengan masalah yang dihadapi dalam perniagaan termasuklah terpaksa membuang 3,000 botol sambal yang rosak dan basi.

Bagaimanapun, isu ini tidak akan mematahkan semangat beliau untuk menangani masalah tersebut kerana beliau kini akan memaksimumkan pengeluaran kepada 100,000 botol bermula April 2021 dengan adanya gudang baharu yang kini telahpun beroperasi sepenuhnya.

Malah, segala komen yang diberikan oleh pelanggan akan diperbaiki termasuklah menaik taraf rasa sambal sesuai dengan citarasa pelanggannya. Ingat, yang penting selepas ini sambal lebih kick.

Banyak improvement kena buat…

Walaupun jualan sudah mencapai RM1 juta dalam masa yang agak singkat, Khairul Aming mengakui masih banyak yang perlu diperbaiki. Termasuklah pelbagai aspek antaranya, keadaan gudang yang perlu dibaiki, penggunaan lebih banyak mesin, kakitangan dan banyak lagi.

Jika di tinjau menerusi aplikasi Shopee, Khairulamingbrand telah berjaya menjual hampir 73 ribu botol sejak ianya dilancarkan pada awal Januari lalu.

Selain itu, beliau juga sempat berkongsi perancangan masa depan untuk mencapai jumlah jualan sebanyak RM5-7 juta bagi tahun ini sebelum mula mengedarkan produk keluarannya itu di kedai-kedai runcit dan sebagainya.

 

Dalam pada itu, beliau sempat mengucapkan jutaan terima kasih buat peminat yang sentiasa menyokong beliau selama ini dan kejayaan ini ditujukan buat kedua ibu bapanya yang sentiasa percaya dengan keinginanya ini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 12 Mar 2018

Sex Club Opens in Shanghai and Women are Loving It!

Skirt Club opens their 1st club in Asia and the reaction from local women are definitely mind blowing.

Trending Fri, 12 Feb 2021

2 Jam Dilancarkan, Album Terbaru Dayang Nurfaizah Daki Tangga Pertama di iTunes

Penyanyi terkenal, Dayang Nurfaizah bersyukur dan berterima kasih kepada peminat yang meletakkan album klasik terbarunya, Belagu di tangga nombor satu carta iTunes Apple Store, hanya dalam tempoh dua jam. Album studio terbabit yang menghimpunkan khazanah […]

Trending Wed, 10 Jun 2020
Trending Sun, 1 Apr 2018

Kenapa Kek Perkahwinan Ini Menjadi Kek Paling Mahal Di Dunia

Inilah yang dikatakan kek paling mahal didunia dengan menampilkan bentuk seorang pengantin perempuan dengan ketinggian 182 cm dan berat 120 kg.  Pereka luar biasa ini, Debbie Wingham adalah salah seorang pereka fesyen paling mahal di […]

Featured Mon, 2 Aug 2021

Semak Tarikh & Jumlah Pembayaran Bantuan COVID-19 (BKC) Bermula Ogos

Menerusi insentif PEMULIH, Bantuan Khas COVID-19 (BKC) adalah bantuan tunai langsung bagi meringankan kos sara hidup dan beban rakyat akibat pandemik COVID-19 sehingga akhir tahun 2021. Permohonan BKC tidak perlu dilakukan kerana penerima yang layak […]

Trending Wed, 23 Jun 2021

TNB Salur Bantuan Kepada Golongan B40

Semoga warga TNB dimurahkan rezeki dan dipermudakan urusan ♡♡♡

Trending Tue, 2 Feb 2021

Risau Keselamatan Guru & Pelajar SPM, Achey Edar 10,000 Sanitizer

Pelawak Achey mengakui kagum dengan guru dan pelajar tingkatan lima yang bakal mengambil peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia tidak lama lagi kerana semangat kental mereka biarpun berdepan dengan pandemik COVID-19. Achey atau nama sebenarnya, Mohd Nasir […]

| Live TV