Trending By: Salma Syahbuddin April 22, 2021 @ 5:00pm

Jualan Sambal Nyet Cecah RM1 Juta, Ramai Bangga Dengan Pencapaian Khairul Aming!

Menjadikan pembuka bicara ‘Hey, What’s up guys’  sebagai taglinenya, siapa sangka anak muda ini berjaya mengutip jualan sebanyak RM1 juta menerusi produk sambalnya yang dipanggil sebagai Sambal Nyet.

Jangka masa tiga bulan bukanlah satu tempoh masa yang lama untuk menjadikan Sambal Nyet keluaran selebriti media sosial ini digilai ramai memandangkan jualannya sahaja akan habis dalam masa beberapa saat.

Berkongsi mengenai pendapatan dan cabaran sepanjang mengeluarkan produk makanan jenamanya sendiri, Khairul Aming dilihat tidak lokek untuk bercerita mengenai pengalamannya selepas tiga bulan terlibat dalam mengeluarkan produk makanannya menerusi thread di laman Twitter miliknya.

“I have sacrificed a lot…”

Benarlah bagai dikata, bukan senang nak senang, tapi itulah kenyataan yang dihadapi oleh sosok anak muda yang sering menjadi inspirasi ini dengan teknik masakannya yang mudah dan senang.

Selepas tiga bulan, jumlah yang berjaya diperolehi hasil menjual Sambal Nyet adalah sebanyak RM1 Juta dan boleh dikatakan ini adalah satu angka yang besar jika dilihat mengikut perkiraan kasar. Malah jika dikira pendapatan setiap bulan beliau berjaya mengumpul sebanyak RM333k++.

Target keluarkan 100k botol selepas ini

Tidak habis disitu, Khairul Aming juga berdepan dengan masalah yang dihadapi dalam perniagaan termasuklah terpaksa membuang 3,000 botol sambal yang rosak dan basi.

Bagaimanapun, isu ini tidak akan mematahkan semangat beliau untuk menangani masalah tersebut kerana beliau kini akan memaksimumkan pengeluaran kepada 100,000 botol bermula April 2021 dengan adanya gudang baharu yang kini telahpun beroperasi sepenuhnya.

Malah, segala komen yang diberikan oleh pelanggan akan diperbaiki termasuklah menaik taraf rasa sambal sesuai dengan citarasa pelanggannya. Ingat, yang penting selepas ini sambal lebih kick.

Banyak improvement kena buat…

Walaupun jualan sudah mencapai RM1 juta dalam masa yang agak singkat, Khairul Aming mengakui masih banyak yang perlu diperbaiki. Termasuklah pelbagai aspek antaranya, keadaan gudang yang perlu dibaiki, penggunaan lebih banyak mesin, kakitangan dan banyak lagi.

Jika di tinjau menerusi aplikasi Shopee, Khairulamingbrand telah berjaya menjual hampir 73 ribu botol sejak ianya dilancarkan pada awal Januari lalu.

Selain itu, beliau juga sempat berkongsi perancangan masa depan untuk mencapai jumlah jualan sebanyak RM5-7 juta bagi tahun ini sebelum mula mengedarkan produk keluarannya itu di kedai-kedai runcit dan sebagainya.

 

Dalam pada itu, beliau sempat mengucapkan jutaan terima kasih buat peminat yang sentiasa menyokong beliau selama ini dan kejayaan ini ditujukan buat kedua ibu bapanya yang sentiasa percaya dengan keinginanya ini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 8 May 2023
Trending Mon, 21 Dec 2020
Featured Wed, 4 Aug 2021

“Peletakan Jawatan Saya Tidak Berbangkit”- Muhyiddin Yassin

Berikutan pergolakan politik yang melanda negara ketika ini, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yasin mengumumkan Perutusan khas hari ini. Menerusi Perutusan Khas Perdana Menteri yang berlangsung sebentar tadi, beliau bersama barisan kabinet Perikatan Nasional (PN) […]

Trending Sat, 26 May 2018

Letupan Disangka Mercun, lelaki VIP Ditembak!

Seorang saksi mendakwa melihat sebuah kereta jenis Honda Accord terbabas di pembahagi jalan berhampiran simpang tiga di situ selepas tembakan itu dilepaskan.

Featured Wed, 29 Dec 2021

“Ibu Look, I Made It” – Zynakal Tak Sangka Menang Anugerah Komposer Muda Berpotensi

Penyanyi Zynakal meluahkan rasa gembira apabila memenangi anugerah Komposer Muda Berpotensi di Anugerah Badan Perlindungan Hak Cipta Muzik Berhad (MACP) 2021 yang berlangsung di The Bee, Publika pada Selasa. Zynakal atau nama sebenarnya Muhammad Raziq […]

Trending Sat, 13 Jan 2018

Malaysia Lokasi Terbaik Untuk Bersara, Betul Ke??

Malaysia adalah lokasi ideal kerana iklim tropika dan menawarkan pilihan terbaik untuk pesara sama ada di tengah-tengah bandar atau di pekan kecil, yang kebanyakannya dikelilingi alam semula jadi atau pantai

Featured Tue, 26 Oct 2021
Trending Wed, 25 Apr 2018

Impian Jadi Kenyataan, Remaja Perempuan Dapat Bimbingan Tiger Woods…

Bekas pemain golf nombor satu dunia itu kemudian menulis mengenai pertemuannya dengan remaja berkenaan di Twitter. Bertuah awak dik, gunakan peluang sebaik mungkin ok!

error: Content is protected !!