Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Trending By: Salma Syahbuddin April 22, 2021 @ 5:00pm

Jualan Sambal Nyet Cecah RM1 Juta, Ramai Bangga Dengan Pencapaian Khairul Aming!

Menjadikan pembuka bicara ‘Hey, What’s up guys’  sebagai taglinenya, siapa sangka anak muda ini berjaya mengutip jualan sebanyak RM1 juta menerusi produk sambalnya yang dipanggil sebagai Sambal Nyet.

Jangka masa tiga bulan bukanlah satu tempoh masa yang lama untuk menjadikan Sambal Nyet keluaran selebriti media sosial ini digilai ramai memandangkan jualannya sahaja akan habis dalam masa beberapa saat.

Berkongsi mengenai pendapatan dan cabaran sepanjang mengeluarkan produk makanan jenamanya sendiri, Khairul Aming dilihat tidak lokek untuk bercerita mengenai pengalamannya selepas tiga bulan terlibat dalam mengeluarkan produk makanannya menerusi thread di laman Twitter miliknya.

“I have sacrificed a lot…”

Benarlah bagai dikata, bukan senang nak senang, tapi itulah kenyataan yang dihadapi oleh sosok anak muda yang sering menjadi inspirasi ini dengan teknik masakannya yang mudah dan senang.

Selepas tiga bulan, jumlah yang berjaya diperolehi hasil menjual Sambal Nyet adalah sebanyak RM1 Juta dan boleh dikatakan ini adalah satu angka yang besar jika dilihat mengikut perkiraan kasar. Malah jika dikira pendapatan setiap bulan beliau berjaya mengumpul sebanyak RM333k++.

Target keluarkan 100k botol selepas ini

Tidak habis disitu, Khairul Aming juga berdepan dengan masalah yang dihadapi dalam perniagaan termasuklah terpaksa membuang 3,000 botol sambal yang rosak dan basi.

Bagaimanapun, isu ini tidak akan mematahkan semangat beliau untuk menangani masalah tersebut kerana beliau kini akan memaksimumkan pengeluaran kepada 100,000 botol bermula April 2021 dengan adanya gudang baharu yang kini telahpun beroperasi sepenuhnya.

Malah, segala komen yang diberikan oleh pelanggan akan diperbaiki termasuklah menaik taraf rasa sambal sesuai dengan citarasa pelanggannya. Ingat, yang penting selepas ini sambal lebih kick.

Banyak improvement kena buat…

Walaupun jualan sudah mencapai RM1 juta dalam masa yang agak singkat, Khairul Aming mengakui masih banyak yang perlu diperbaiki. Termasuklah pelbagai aspek antaranya, keadaan gudang yang perlu dibaiki, penggunaan lebih banyak mesin, kakitangan dan banyak lagi.

Jika di tinjau menerusi aplikasi Shopee, Khairulamingbrand telah berjaya menjual hampir 73 ribu botol sejak ianya dilancarkan pada awal Januari lalu.

Selain itu, beliau juga sempat berkongsi perancangan masa depan untuk mencapai jumlah jualan sebanyak RM5-7 juta bagi tahun ini sebelum mula mengedarkan produk keluarannya itu di kedai-kedai runcit dan sebagainya.

 

Dalam pada itu, beliau sempat mengucapkan jutaan terima kasih buat peminat yang sentiasa menyokong beliau selama ini dan kejayaan ini ditujukan buat kedua ibu bapanya yang sentiasa percaya dengan keinginanya ini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sat, 8 Jun 2019
Trending Tue, 8 May 2018

Berjam-Jam Tidak Boleh Keluarkan Air Mata, Fasha Sandha Ajar Pelakon Baharu Teknik Menangis

Pelakon baharu ini mengambil masa berjam-jam untuk menjiwai watak dengan menangis, tapi bila Fasha Sanda bantu terus boleh menangis!

Trending Fri, 16 Nov 2018

咖啡族注意!研究:爱喝「这口味」有精神病

咖啡是许多人每日的精神来源,不过现在,你可能要多留意一下大家的喜爱口味了。因为日前就有研究证实,我们对咖啡的喜好,其实代表了「潜在个性」。

Trending Sun, 18 Aug 2019

Kesiannya, Letupan Bom Di Majlis Perkahwinan

63 Orang Terkorban, 182 Orang Cedera

Trending Tue, 13 Feb 2018

日本地勤细心双手搬行李 网友惊:比自己拿还要好!

很多人搭飞机都担心托运行李会被航空公司职员「甩来甩去」,日前有网友上伕传了一段拍到日本全日空(ANA)地勤职员在停机坪小心翼翼地搬运每件行李,再温柔地一件一件整齐排列在行李车上,发文者还写说「比你对自己的行李还要好」。

Trending Fri, 18 Oct 2019

Kematian Pesakit Di Perak Mungkin Akibat Virus Lain

Virus Zika disebarkan menerusi nyamuk Aedes

Trending Mon, 21 Dec 2020

| Live TV