Featured By: Dharnieya Nur Amelsa January 14, 2023 @ 4:13pm

Nafas Naga Gabungan Mantap Filsuf & Black Hanifah

Kerjasama antara rapper Filsuf dan Black pastinya membawa satu lagi warna dan kejutan kepada seluruh pencinta muzik tanah air menerusi lagu ‘Nafas Naga’.

Lagu ‘Nafas Naga’ hasil ciptaan Filsuf dan lirik oleh Arisz Ab Rahman dan Filsuf ini adalah sebuah lagu khas yang dihasilkan untuk runut bunyi filem ‘Duan Nago Bogho’ yang bakal ditayangkan pada 19 Januari ini.

Sebagai pengenalan kepada filem tersebut, lagu dan video muzik ‘Nafas Naga’ yang diterbitkan oleh Muhammad Zaki dan Filsuf di bawah syarikat rakaman Nova Music telah dilancarkan terlebih dahulu sebagai buah tangan istimewa buat para peminat.

Menurut Filsuf, dia tidak mengambil masa yang lama untuk menghasilkan melodi dan lirik lagu ini.

“Apabila penerbit filem menawarkan saya untuk menghasilkan lagu tema atau runut bunyi bagi filem terbitan syarikatnya, idea itu datang secara spontan. Selepas saya membaca jalan cerita filem ini, saya terus mula menulis bahagian korus. Selepas itu, saya perdengarkan kepada mereka dan mereka menyukainya.

“Namun, mereka minta saya untuk selitkan loghat Kelantan dalam lagu ini memandangkan filem itu berlatarkan kisah Makyung yang terkenal di negeri berkenaan. Ketika itu, saya juga dimaklumkan pihak mereka menjemput Black untuk menyanyi bersama dalam lagu ini.

“Secara keseluruhan, saya ambil masa dua hari untuk menghasilkan lagu ini. Pendek kata, lagu ini dibuat berdasarkan jalan cerita filem ‘Duan Nago Bogho’. Ia bergenre hip-hop dan diselitkan eleman tradisional sedikit,” katanya.

Tambahnya, lagu ‘Nafas Naga’ adalah kerjasama sulung bersama Black biarpun sudah lama saling mengenali.

Filsuf turut berkongsi, proses rakaman dibuat secara berasingan iaitu dirinya di Singapura dan Black di Malaysia.

“Ini kali pertama saya bekerjasama dengan Black. Lagu ini kami rakamkan secara berasingan. Alhamdulillah, semuanya okay dan tak ada masalah. Cuma, selepas selesai proses rakaman ada beberapa bahagian yang perlu ditukar dan diperbaiki iaitu dari segi sebutan.

“Saya dan Black bukan anak jati Kelantan, jadi sebutan pada bahagian lirik loghat Kelantan itu pada awalnya kurang tepat dan tak kena. Disebabkan itu, kami perlu rakamkan semula bahagian berkenaan,” katanya.

Sementara itu, Black berkata peluang bekerjasama dengan Filsuf sudah lama dinanti dan kesempatan diberikan itu tidak boleh dipersia.

“Sebenarnya, memang dari 2011 lagi saya sudah mengenali Filsuf. Malah, masing-masing ada hasrat nak berduet bersama. Jadi, bila dapat peluang bekerjasama, saya berasakan ini adalah masa yang sesuai untuk duet bersama dalam sebuah projek di mana lagunya hasil ciptaan Filsuf sendiri,” katanya.

Kata Black, proses rakaman yang dijalankan secara berasingan itu merupakan sesuatu yang agak janggal bagi dirinya dan terpaksa menggunakan pengalaman sendiri untuk ‘feel’ lagu tersebut.

“Pengalaman merakamkan lagu ini sangat berbeza. Sebab kami buat rakaman berasingan di tempat masing-masing. Keadaan semasa ketika itu masih tidak mengizinkan untuk bersemuka. Kiranya agak janggal dan susah sedikit.

“Saya terpaksa menggunakan pengalaman sendiri untuk ‘feel’ lagu ini. Kebiasaannya sewaktu proses rakaman lagu saya, semua komposer akan ada sekali untuk ‘guide’ rakaman itu. Tapi kali ini tidak,” katanya.

Dalam masa sama, Black turut berkata lagu ini merupakan sesuatu yang istimewa buat diri dan kerjayanya.

“Saya bersetuju untuk menerima tawaran merakamkan lagu ini kerana lirik dan melodi yang berbeza dari genre lagu yang saya bawa sebelum ini. Lagu ini ada eleman Makyong dalam nyanyian saya.

“Untuk lagu ini, saya berharap dapat diterima ramai kerana ini merupakan lagu duet buat julung kalinya bersama Filsuf. Malah, lirik lagu ini mempunyai maksud yang mendalam dan tersendiri,” katanya.

Lagu ‘Nafas Naga’ nyanyian Filsuf & Black terbitan Nova Music kini boleh distrim di semua pelantar muzik digital dan video muzik rasmi lagu tersebut boleh ditonton di saluran YouTube ‘Nova Music Videos’.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 10 Jul 2023

Dituduh Tak Hormat Tempoh Iddah, Yusof Haslam Respons Penampilan Puteri Sarah : “Takkan Dia Perlu Selekeh?”

Pelakon, pengarah dan penerbit tersohor, Datuk Yusof Haslam memberitahu, dia tidak ada masalah dengan penampilan bekas menantunya Puteri Sarah Liyana Megat Kamaruddin apabila dia kelihatan semakin cantik. Menurutnya, adalah wajar untuk Puteri Sarah atau lebih […]

Featured Wed, 9 Jun 2021

Tidak Pakai Pelitup Muka, Tajuddin Abdul Rahman Dikompaun RM1,500

Berikutan isu sidang media insiden kemalangan pelanggaran dua tren di Stesen LRT KCC 24 Mei lalu, Bekas Pengerusi Bukan Eksekutif Prasarana Malaysia Bhd (Prasarana) Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman dikompaun RM1,500 kerana gagal memakai pelitup muka semasa […]

Featured Mon, 18 Mar 2019
Hiburan Mon, 8 Jul 2019
Trending Tue, 23 Mar 2021

Setahun Bercerai, Farawahida Selamat Bernikah Dengan Pegawai Kerajaan Di Hari Lahir Ke-36

Selepas setahun bercerai dengan bekas suami, penyanyi Farawahida Razali selamat bernikah dengan lelaki pilihan hatinya, Zulkifli Alias pada 19 Mac lalu. Farawahida diijabkabulkan dengan Zulkifli yang juga pegawai kerajaan di Masjid Daerah Taiping. “Suami saya […]

Featured Mon, 23 Oct 2023

Viral Di TikTok, Penyanyi Asal Perjelas Maksud Sebenar Lagu ‘Dawai’

Tiap kali dengar lagu ni memnag goosebump lah min. Siap dengan air mata lagi!🤧

Featured Sat, 10 Sep 2022