Events By: Dharnieya Nur Amelsa December 17, 2022 @ 5:27pm

Sedekad Dalam Industri, IamNeeta Tampil Dengan ‘Depresi’ – “Kami Asyik Nyanyi Lagu Cinta, Kali Ini…”

Setelah memasuki sedekad dalam industri seni tanah air, kumpulan IamNeeta hadir dengan lagu terbaharu berjudul Depresi.

Kumpulan yang di anggotai oleh Patrick Anohada, Anas Zakwan dan Neeta Manisha ini tampil dengan kelainan dalam single terbaharu mereka.

Menerusi lagu Depresi, mereka ingin mengajak seluruh pendengar untuk sama-sama fahami apa itu depresi dan bagaimana perasaan seseorang yang mengalami depresi.

“Banyak dah kes yang kita dengar tentang depresi yang berakhir dengan perkara yang menyedihkan. Hal itu terjadi mungkin kerana masyarakat kini kurang peka dan faham tentang depresi.

“Jadi menerusi lagu ini, harap masyarakat akan sama-sama faham apa yang di alami oleh penghidap depresi,” ujar Anas selaku pemain bass di dalam kumpulan.

Dicipta sepenuhnya oleh pemain gitar Patrick Anohanda, muncul kerisauan antara mereka untuk menyampaikan subjek sebegini dalam lagu.

“Saya yang dapat melodi, mula-mula boleh dikatakan lagu ini adalah idea saya. Saya cuba cipta satu lirik yang sesuai dengan depresi. Masa keluar idea itu saya tidak risau langsung tetapi setelah Neeta mendapat tahu lagu tersebut tentang depresi, Neeta menjadi risau,” kata Patrick.

Bercakap mengenai kerisauan, Neeta menjelaskan maksud isu kerisauannya terhadap lagu Depresi ini.

“Awal-awal itu memang risau, tapi bukan risau tentang isu itu, saya risau tentang penerimaan orang mengenai lagu itu.

“Sebab saya tak nak nanti orang kata kami nak menjual isu itu. Sebab itu we have to think juga macam mana can we go smartly, jadi itu sebab dalam muzik video, kami masukkan nombor talian jika orang yang mengalami masalah ini memerlukan bantuan.

“Kalau lepas ini ada persembahan mana-mana badan atau persatuan yang sentuh tentang isu ini pun, kami akan cuba tolong. Ia bukan sekadar sementara sahaja.

“As a band pula, saya fikir sebelum ini kan kami asyik nyanyi lagu cinta, sakit, putus cinta, but this one Depresi pula, jadi ia berbeza,” kata Neeta pula.

Perkongsian tersebut telah didedahkan oleh kumpulan IamNeeta ketika ditemui di sidang media Depresi di Z Botanica by Nicsmann, 1 Utama Shopping Centre, semalam.

Bukan itu sahaja, Patrick dan Neeta juga berharap agar kita sama-sama boleh fahami tentang apa itu Depresi dan berharap agar semua yang menghidap depresi terus kuat dan jangan pernah mengalah.

“Depresi adalah gangguan perasaan yang menyebabkan seseorang itu merasa sedih berpanjangan, keletihan dan ketiadaan tenaga, cepat marah serta hilang minat dalam aktiviti seharian.

“Ia boleh dialami oleh sesiapa saja tidak kira umur, jantina atau bangsa. Jadi bagi sesiapa yang tahu ada rakan-rakan yang mengalami depresi, hubungi mereka dan dengarkan luahan mereka, cerita,” ujar pemain gitar tersebut.

“Jangan malu untuk meminta bantuan kerana di Malaysia sekarang banyak NGO yang boleh kita rujuk salah satunya MIASA (Mental Illness Awareness & Support Association) di talian 1800-82-0066. Anda tidak keseorangan,” pesan Neeta akhiri perbualan.

Lagu Depresi boleh mula didengari di semua platform digital bermula dari 16 Disember 2022 dan boleh di tonton di channel YouTube Nartvnetwork.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Mon, 21 Oct 2019

New 5-Member Girl Group to Debut with Former Pristin Members!

The rumours are trumours! They (some) are coming back!

Hiburan Thu, 19 Dec 2019

Hanya Mampu Berdoa, Saharul Ridzwan Harap…

Untungnya dapat suami yang memahami…

Featured Wed, 21 Apr 2021

‘Selamat Hari Jadi, Dr Noor Hisham’ !

Sempena ulang tahun Tan Sri Datuk Sri Noor Hisham Abdullah yang ke 58, orang ramai hari ini membanjiri ruangan komen di laman Facebook beliau. Meninjau di laman Facebook, rata rata orang ramai mendoakan agar Dr

Trending Mon, 28 Sep 2020
Hiburan Thu, 2 Jan 2020

Bront Palarae In Talks To Reappear In The Next 8 Upcoming Films Until 2025, Following Gundala

There’s more we can expect coming in the future BumiLangit Cinematic Universe sequels.

Trending Mon, 29 Jun 2020

[Terkini] Orang Ramai Kini Boleh Hadir Ke Majlis Perkahwinan, Tidak Melebihi 250 Orang

Buat mereka yang bakal melangsungkan perkahwinan dalam masa terdekat..

Hiburan Thu, 10 Jan 2019

Upin & Ipin : Keris Siamang Tunggal Di Pawagam 21 Mac 2019

Filem “Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal” mengetengahkan pengembaraan Upin dan Ipin bersama kawan-kawan ke sebuah kerajaan dongeng bernama “Inderaloka”

| Live TV