Trending By: Asrul Haliff March 16, 2020 @ 4:07pm

#LockDownMalaysia; Sudah Bersediakah Kita? Sudah Fahamkah Kita?

Lockdown dan darurat; samakah?

COVID-19 semakin mengerikan! Tak sangka dengan cepat virus ini merebak ke dalam Malaysia! Rasanya baru beberapa hari lepas kita dengar mengenai jangkitan ini di negara China dan hari ini Malaysia sudah mencatat ratusan kes positif!

Tambahan pula, khabar angin Malaysia bakal melaksanakan lockdown juga tidak membantu warga Malaysia yang sudah sediakala panik hinggakan berebut-rebut membeli barang keperluan secara pukal di pasar raya. Netizen apa lagi mulalah luahkan perasaan mereka di media sosial; ada yang menyokong perlaksanaan lockdown dan ada juga yang tolak keras-keras.

Tapi sudah fahamkah kita apakah itu lockdown?

▲ Photo by Alex Buchan on Unsplash

Lockdown tak sama dengan social distancing!

Bila kita cakap pasal social distancing, kita semua faham ini bermaksud inisitif diri sendiri untuk cuba sedaya-upaya berada di rumah atau kawasan bertutup dan elakkan kontak bersama orang lain. Tetapi lockdown tidak sama.

Semasa lockdown, anda masih boleh keluar sekali-kala—cumanya tidak digalakkan—dan segala acara awam serta perhimpunan besar-besaran perlu diberhentikan. Kedai-kedai juga akan diarahkan untuk tutup. Jadi ini bermaksud, anda boleh keluar dan bersiar-siar menghirup udara “segar” di luar tapi jangan haraplah untuk lepak di kedai kopi sebab tak ada orang yang akan buka kedai.

▲ Photo by Nick Fewings on Unsplash

Ya, kenderaan awam masih berjalan seperti biasa.

Jangan takut sebab sekiranya Malaysia laksanakan lockdown, anda tak perlu risau untuk jalan kaki sebab kenderaan awam akan beroperasi seperti biasa. Tapi kemungkinan orang akan berkurangan kerana disitulah dimana orang ramai berkumpul.

Jadi sekiranya anda berhasrat ingin menaiki kenderaan awam, cubalah sedaya upaya untuk berjaga-jaga.

▲ Baca ini: Tangan Bersih Sahaja Tak Mencukupi; Ini Adalah Cara-Cara Anda Boleh Sanitize Pakaian Anda

Semasa lockdown, anda tidak sebebas seperti yang anda sangka.

Bila cakap mengenai lockdown, semua orang suka kerana tidak perlu bersesak-sesak datang ofis, sekolah ditutup dan kerja dari rumah. Tetapi berita baik sampai disitu sahajalah kerana sekiranya terjadinya lockdown, kebebasan anda bakal diterhadkan.

Seperti di Italy, rakyat tidak dibenarkan untuk keluar sesuka hati kecuali lakukan perkara penting; pergi kerja atau mendapatkan bantuan terdesak. Menurut BBC, jika anda didapati berkeliaran di tempat awam tanpa sebab, pihak polis berhak menahan anda dan menyoal maklumat peribadi anda.

▲ Photo by bantersnaps on Unsplash

Tak payah nak panic shopping!

Warga Malaysia sudah mula panic shopping sampai hampir semua pasar raya kehabisan bahan-bahan keperluan. Tetapi dengan sukacitanya dimaklumkan, jika Malaysia berada dalam keadaan lockdown, barang dapur dan keperluan masih boleh didapati di pasar raya besar. Tambahan pula, farmasi serta bank juga akan beroperasi seperti biasa.

Dan sekiranya ini merupakan langkah terakhir untuk menangani virus ini, fahamlah bahawa lockdown bukan untuk selamanya. Ini hanya akan dilaksanakan sehingga keadaan kembali pulih dan jumlah kes dapat dikawal.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 3 Oct 2023

Rumah Tangga Didakwa Goyah, Haqiem Rusli Pilih Berdiam Diri – “Hidup Ni Bukan Berpandukan Media Sosial”

Setuju kata Haqiem! Tak semua benda kita nak post & tunjuk kat soc med kan?

Trending Mon, 13 Apr 2020

Ramadan Tahun Ini Sepi Tanpa Bazar Ramadan

Kebenaran ini pahit untuk diterima..

#BabyXTRA Fri, 17 Mar 2023
Featured Wed, 19 Jun 2024

Video Shopping Abaya Tular, Netizen Siap Komen Baby Bump Siti Hajaar Dah Makin Besar?

Wal, tahniah! Patut Hajaar makin comel dan berseri-seri❤️🥰

Trending Thu, 20 Oct 2022

“Ini Semua Drama Je Tau… Bukan Betul-Betul”- Akibat Watak ‘Makan Dalam’, Syamim Farid Terima Ugutan Simbah Asid

Watak Heliza menerusi drama yang kini mencetuskan fenomena, Sekali Lagi Cinta Kembali, memberi impak besar kepada Che Puan Syamim Farid, 31, apabila diugut akan disimbah dengan asid selain menerima kata-kata kesat daripada individu yang tidak […]

Trending Tue, 12 Jan 2021

KKM Umum Varian Terbaharu Covid-19, UK B.1.1.7 Di Kesan Di Malaysia

Semoga negara kita Malaysia sentiasa dilindungi