Trending By: Asrul Haliff March 16, 2020 @ 4:07pm

#LockDownMalaysia; Sudah Bersediakah Kita? Sudah Fahamkah Kita?

Lockdown dan darurat; samakah?

COVID-19 semakin mengerikan! Tak sangka dengan cepat virus ini merebak ke dalam Malaysia! Rasanya baru beberapa hari lepas kita dengar mengenai jangkitan ini di negara China dan hari ini Malaysia sudah mencatat ratusan kes positif!

Tambahan pula, khabar angin Malaysia bakal melaksanakan lockdown juga tidak membantu warga Malaysia yang sudah sediakala panik hinggakan berebut-rebut membeli barang keperluan secara pukal di pasar raya. Netizen apa lagi mulalah luahkan perasaan mereka di media sosial; ada yang menyokong perlaksanaan lockdown dan ada juga yang tolak keras-keras.

Tapi sudah fahamkah kita apakah itu lockdown?

▲ Photo by Alex Buchan on Unsplash

Lockdown tak sama dengan social distancing!

Bila kita cakap pasal social distancing, kita semua faham ini bermaksud inisitif diri sendiri untuk cuba sedaya-upaya berada di rumah atau kawasan bertutup dan elakkan kontak bersama orang lain. Tetapi lockdown tidak sama.

Semasa lockdown, anda masih boleh keluar sekali-kala—cumanya tidak digalakkan—dan segala acara awam serta perhimpunan besar-besaran perlu diberhentikan. Kedai-kedai juga akan diarahkan untuk tutup. Jadi ini bermaksud, anda boleh keluar dan bersiar-siar menghirup udara “segar” di luar tapi jangan haraplah untuk lepak di kedai kopi sebab tak ada orang yang akan buka kedai.

▲ Photo by Nick Fewings on Unsplash

Ya, kenderaan awam masih berjalan seperti biasa.

Jangan takut sebab sekiranya Malaysia laksanakan lockdown, anda tak perlu risau untuk jalan kaki sebab kenderaan awam akan beroperasi seperti biasa. Tapi kemungkinan orang akan berkurangan kerana disitulah dimana orang ramai berkumpul.

Jadi sekiranya anda berhasrat ingin menaiki kenderaan awam, cubalah sedaya upaya untuk berjaga-jaga.

▲ Baca ini: Tangan Bersih Sahaja Tak Mencukupi; Ini Adalah Cara-Cara Anda Boleh Sanitize Pakaian Anda

Semasa lockdown, anda tidak sebebas seperti yang anda sangka.

Bila cakap mengenai lockdown, semua orang suka kerana tidak perlu bersesak-sesak datang ofis, sekolah ditutup dan kerja dari rumah. Tetapi berita baik sampai disitu sahajalah kerana sekiranya terjadinya lockdown, kebebasan anda bakal diterhadkan.

Seperti di Italy, rakyat tidak dibenarkan untuk keluar sesuka hati kecuali lakukan perkara penting; pergi kerja atau mendapatkan bantuan terdesak. Menurut BBC, jika anda didapati berkeliaran di tempat awam tanpa sebab, pihak polis berhak menahan anda dan menyoal maklumat peribadi anda.

▲ Photo by bantersnaps on Unsplash

Tak payah nak panic shopping!

Warga Malaysia sudah mula panic shopping sampai hampir semua pasar raya kehabisan bahan-bahan keperluan. Tetapi dengan sukacitanya dimaklumkan, jika Malaysia berada dalam keadaan lockdown, barang dapur dan keperluan masih boleh didapati di pasar raya besar. Tambahan pula, farmasi serta bank juga akan beroperasi seperti biasa.

Dan sekiranya ini merupakan langkah terakhir untuk menangani virus ini, fahamlah bahawa lockdown bukan untuk selamanya. Ini hanya akan dilaksanakan sehingga keadaan kembali pulih dan jumlah kes dapat dikawal.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 28 Apr 2020
Contest Mon, 6 Apr 2020

Trending No. 1, MK K-Clique Bikin ‘Pecah’ Pentas ICSYVMY3?

Pergh! Siapa dah tengok episod ni, memang power lah dik!

Trending Sun, 24 Dec 2017

你不知道的四个超诡异圣诞节传统

圣诞节是一个体现爱心、感受爱与被爱的特殊日子;无论你是否是基督徒,相信都会十分享受这愉快假期。只不过,有些地方的圣诞习俗让人抓破头皮不能理解。你听过哪几种呢?

Trending Mon, 4 May 2020

Azmi Caliph Buskers Perlukan Bantuan Kewangan Demi Teruskan Hidup

Semoga dipermudahkan urusan Azmi dan rakan-rakan yang lain

Trending Tue, 10 Dec 2019

Hentikan Guna Plaster Tradisional Arahan Dari KKM

Plaster Tradisional Ini Dikesan Mengandungi Diphenhydramine

Trending Mon, 20 Jul 2020

Wajibkan Pemakaian Pelitup Muka Di Tempat Awam

Dalam sidang media yang berkangsung hari ini, kerajaan memaklumkan bahawa mereka sedang pertimbangkan tentang kewajipan pemakaian pelitup muka di tempat awam. Perkara ini khas disampaikan oleh Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa kerajaan […]

Trending Thu, 21 Feb 2019

9张图告诉你「30岁之前和30岁之后」的超中肯生活

对许多人来说, 30岁是个心理上的重要里程碑!有些女生或许会害怕跨过这个年龄……

Trending Sat, 10 Nov 2018

Bekas Suami Liat Bayar Nafkah Anak? Baca Ini!

Ramai di kalangan wanita yang tidak diberi keadilan sepenuhnya terutama dari sudut nafkah yang telah diputuskan oleh mahkamah syariah.

Trending Tue, 26 Nov 2019

It’s Tomorrow! Limited Edition Hello Kitty Holder Is Here At McDonald’s Malaysia!

Who could resist a cute Hello Kitty merchandise? NO ONE!

Trending Tue, 14 Jul 2020

| Live TV