Trending By: Asrul Haliff March 16, 2020 @ 4:07pm

#LockDownMalaysia; Sudah Bersediakah Kita? Sudah Fahamkah Kita?

Lockdown dan darurat; samakah?

COVID-19 semakin mengerikan! Tak sangka dengan cepat virus ini merebak ke dalam Malaysia! Rasanya baru beberapa hari lepas kita dengar mengenai jangkitan ini di negara China dan hari ini Malaysia sudah mencatat ratusan kes positif!

Tambahan pula, khabar angin Malaysia bakal melaksanakan lockdown juga tidak membantu warga Malaysia yang sudah sediakala panik hinggakan berebut-rebut membeli barang keperluan secara pukal di pasar raya. Netizen apa lagi mulalah luahkan perasaan mereka di media sosial; ada yang menyokong perlaksanaan lockdown dan ada juga yang tolak keras-keras.

Tapi sudah fahamkah kita apakah itu lockdown?

▲ Photo by Alex Buchan on Unsplash

Lockdown tak sama dengan social distancing!

Bila kita cakap pasal social distancing, kita semua faham ini bermaksud inisitif diri sendiri untuk cuba sedaya-upaya berada di rumah atau kawasan bertutup dan elakkan kontak bersama orang lain. Tetapi lockdown tidak sama.

Semasa lockdown, anda masih boleh keluar sekali-kala—cumanya tidak digalakkan—dan segala acara awam serta perhimpunan besar-besaran perlu diberhentikan. Kedai-kedai juga akan diarahkan untuk tutup. Jadi ini bermaksud, anda boleh keluar dan bersiar-siar menghirup udara “segar” di luar tapi jangan haraplah untuk lepak di kedai kopi sebab tak ada orang yang akan buka kedai.

▲ Photo by Nick Fewings on Unsplash

Ya, kenderaan awam masih berjalan seperti biasa.

Jangan takut sebab sekiranya Malaysia laksanakan lockdown, anda tak perlu risau untuk jalan kaki sebab kenderaan awam akan beroperasi seperti biasa. Tapi kemungkinan orang akan berkurangan kerana disitulah dimana orang ramai berkumpul.

Jadi sekiranya anda berhasrat ingin menaiki kenderaan awam, cubalah sedaya upaya untuk berjaga-jaga.

▲ Baca ini: Tangan Bersih Sahaja Tak Mencukupi; Ini Adalah Cara-Cara Anda Boleh Sanitize Pakaian Anda

Semasa lockdown, anda tidak sebebas seperti yang anda sangka.

Bila cakap mengenai lockdown, semua orang suka kerana tidak perlu bersesak-sesak datang ofis, sekolah ditutup dan kerja dari rumah. Tetapi berita baik sampai disitu sahajalah kerana sekiranya terjadinya lockdown, kebebasan anda bakal diterhadkan.

Seperti di Italy, rakyat tidak dibenarkan untuk keluar sesuka hati kecuali lakukan perkara penting; pergi kerja atau mendapatkan bantuan terdesak. Menurut BBC, jika anda didapati berkeliaran di tempat awam tanpa sebab, pihak polis berhak menahan anda dan menyoal maklumat peribadi anda.

▲ Photo by bantersnaps on Unsplash

Tak payah nak panic shopping!

Warga Malaysia sudah mula panic shopping sampai hampir semua pasar raya kehabisan bahan-bahan keperluan. Tetapi dengan sukacitanya dimaklumkan, jika Malaysia berada dalam keadaan lockdown, barang dapur dan keperluan masih boleh didapati di pasar raya besar. Tambahan pula, farmasi serta bank juga akan beroperasi seperti biasa.

Dan sekiranya ini merupakan langkah terakhir untuk menangani virus ini, fahamlah bahawa lockdown bukan untuk selamanya. Ini hanya akan dilaksanakan sehingga keadaan kembali pulih dan jumlah kes dapat dikawal.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 13 Mar 2020
Trending Mon, 1 Jun 2020

Lagenda Badminton Negara, Tan Aik Mong Meninggal Dunia Akibat Kanser Hati

Pemergian mendiang pastinya akan dirindui dalam kalangan komuniti badminton di Malaysia.

Trending Thu, 16 May 2019

Alahai…Gambar Skandal Keempat Pula Tersebar

Kata wanita yang menggunakan nama akaun Mei Fina di Instagram, dia mengingatkan netizen agar tidak menyebarkan gambar-gambar lamanya.

Trending Tue, 30 Apr 2019
Trending Tue, 4 Aug 2020

Rebut Peluang Menangi Realme Dengan Cara Ini…

Menang pelbagai hadiah menarik!

Trending Wed, 7 Nov 2018

Safiq Rahim Minta Netizen Henti Spekulasi Pengundurannya

Jika ada rezeki saya akan kembali kerana JDT sentiasa membuka pintu kepada saya dan pemain yang lain untuk kembali.

Trending Mon, 3 Feb 2020

Jururawat “Psiko” Ditahan Atas Cubaan Bunuh Bayi Berusia Satu Hari

Harap-harap keadaan bayi tersebut dalam keadaan stabil dan sihat

Trending Fri, 29 Jun 2018

Anda Penggemar Sardin? Baca Ini!

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menarik balik enam lagi jenama produk ikan sardin dalam tin dari pasaran iaitu Cinta, Sea Fresh, HS Brand, King Cup, Bintang dan TC Boy.

Trending Sat, 5 May 2018

14 Kali Mengundi, Nenek Dah Tak Sabar!

Walaupun saya tidak mampu lagi melihat dengan jelas, tanggungjawab untuk mengundi kali ini tidak akan saya lepaskan, saya berharap ada pihak yang sudi membantu saya ke pusat pembuangan undi di Sekolah Kebangsaan Pusat Air Tawar, Endau nanti…

| Live TV