Trending By: SGMS Enal May 26, 2019 @ 10:00am

Mukhriz Mohon Maaf Pada Sultan Johor

Semalam, viral satu video menunjukkan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir tidak bersalaman dengan Sultan Ibrahim dan Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim. Kejadian itu menerima kecaman hebat netizen yang rata-ratanya tidak setuju dengan tindakan menteri besar itu.

Walau bagaimanapun, hari ini Mukhriz akui kesilapannya dan berharap permohonan maafnya itu dapat diterima oleh Sultan Ibrahim kerana ia sesuatu yang tidak disengajakan.

Tidak bersalaman

Mukhriz yang hadir di Balairung Seri, Istana Abu Bakar untuk memberi penghormatan terakhir kepada Almarhum Paduka Ayahanda Sultan Ahmad Shah Al-Mustain Billah menerima kecaman hebat selepas video berdurasi 14 saat ini viral di media sosial. Rata-rata netizen menggesa agar Menteri Besar Kedah itu memohon maaf kepada Sultan Johor

 

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata, surat yang diutus beliau kepada Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar adalah bagi meminta ampun dan maaf di atas kekhilafannya kerana tidak bersalam dengan baginda di Istana Abu Bakar, Pekan, Pahang semalam.

Saya tak sengaja tapi tak boleh guna alasan tak sengaja memandangkan sepatutnya memang kena berhenti untuk bersalaman dengan baginda.

Biasalah, orang Kedah ni kadang kadang kita kalut, jadi berharap baginda dapat menerima permohonan maaf saya.

Nak cepat ke sana

Tambahan menurut Menteri Besar Kedah itu, beliau kalut melihat Sultan Kedah, Al Aminul Karim Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah telah ke hadapan dan akan memulakan bacaan doa. Namun, beliau akui kesilapannya dan memohon maaf atas kekhilafan kerana tidak berhenti bersalaman dengan Sultan Ibrahim terlebih dahulu.

Jadi, saya nak cepat ke sana tapi terlihat Yang di- Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah sebelum bersalaman untuk mengucapkan takziah kepada baginda.

Ia tidak menggambarkan sifat sopan santun rakyat Kedah Darul Aman.

Sementara itu, Mohd Fisol Jaafar memaklumkan, surat berkenaan diutuskan hari ini kepada Istana Johor dalam kenyataan yang dikeluarkan Setiausaha Akhbar kepada Menteri Besar Kedah. Menurutnya, Mukhriz telah menyembah maklum kepada baginda bahawa kekhilafan tersebut adalah kerana kealpaan beliau sendiri.

By Shafika

Sumber : OhBulan dan  Sinar Harian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 29 Nov 2017

Jana pendapatan melalui Vending Machine ‘Boss Vend’

Ingin berniaga tetapi masih belum dapat mencari produk atau lokasi yang sesuai? Terbaru dilancarkan Vending Machine ‘Boss Vend’. Jom baca apa yang menarik

Trending Tue, 16 Feb 2021
Trending Thu, 25 Jun 2020
Trending Tue, 28 Jul 2020
Trending Sun, 9 Sep 2018

Empat Hari Akaun Instagram Dibuka, Jebat Jayden Kumpul Sebanyak 80,800 Pengikut!

Seminggu kelahirannya, Jebat Jayden sudah pun menjadi perhatian ramai di laman sosial Instagram.

Trending Thu, 21 Nov 2019

BTS’ V Reacted To A Fan Shipping Him With Jungkook #VKook

Is the ship still sailing or sinks like the Titanic?

Trending Fri, 11 Sep 2020

Kenakan Sekatan Perjalanan Ke Atas Negara Berisiko – MKN

Ingat, jangan ikut suka hati je okay!

Trending Mon, 25 Feb 2019

Malaysia menjadi sasaran utama pedofil asing, ini cara anda untuk mengubahnya!

Sikap rakyat Malaysia sendiri adalah antara punca perkara ini berlarutan.

| Live TV