Trending By: Yanie Baharom July 10, 2018 @ 5:00pm

Ombak Awan, Momen Aneh & Luar Biasa Kini Melanda Sabah

Meskipun formasi awan luar biasa kelihatan seperti ‘ombak besar’ dan ‘puting beliung’ di beberapa daerah di pantai barat Sabah, pagi Selasa, satu kejadian alam yang tidak menjejaskan orang ramai, namun disarankan agar terus pulang ke rumah dan tidak ke mana-mana.

Ini kerana keadaan gumpalan awan berkenaan disedari antara jam 7 pagi dan 7.30 pagi iaitu ketika cuaca mendung sebelum disusuli hujan, menandakan keadaan cuaca di negeri itu kurang baik ketika ini.

Fenomena sebegini bukanlah kali pertama berlaku kerana keadaan sama pernah terjadi pada  2016. Bagaimanapun, selepas berlaku gumpalan ini kira-kira lima minit, hujan turun dengan lebat.

Gambar formasi gumpalan awan luar biasa itu dikongsi secara meluas di laman sosial khususnya Facebook, Twitter dan aplikasi WhatsApp.

Foto: Berita Harian

Pengarah Jabatan Meteorologi Sabah, Azmi Daud, berkata fenomena awan kelihatan seperti ombak pagi tadi dikenali sebagai garis badai Borneo atau kumpulan ribut petir dan tidak membahayakan.

Katanya, keadaan itu terbentuk di perairan dan persisiran pantai sekitar barat Sabah pada awal pagi akibat tiupan angin dari arah laut yang menyebabkan awan kelihatan bergulung-gulung seperti ombak.

“Ia boleh berlaku akibat tiupan angin Barat Daya sewaktu ke daratan menjelang pagi.

“Kita menjangkakan cuaca mulai akan kembali normal menjelang petang,” katanya sambil berkata fenomena ini memang berlaku di negeri ini sebelum ini.

Foto: Berita Harian

Sumber: Berita Harian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 18 Apr 2018

Apa Salah Anak Saya? Nora Danish Kesal Baby Ney Ney Pula Jadi Mangsa Buli Siber

Aktres Nora Danish kesal apabila anaknya iaitu Mohamed Neqayl Nedim atau dipanggil Ney Ney yang kini berusia dua bulan turut menjadi mangsa buli siber.

Trending Fri, 5 Jul 2019

Ingat Ponteng Di Denda Melutut Atas Bara Kayu

Si Ibu arag anak supaya melutut diatas kayu api yang sedang dibakar . Aduh kesiannya!

Featured Mon, 30 Aug 2021

Perdana Menteri Jalani Kuarantin Kendiri, Tidak Hadir Istiadat Angkat Sumpah

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini menjalani kuarantin kendiri setelah disahkan kontak rapat kepada pesakit Covid-19. Sehubungan itu, beliau tidak dapat menghadiri Istiadat Pengurniaan Surat Cara Pelantikan dan Istiadat Mengangkat Sumpah Simpan […]

Featured Sat, 20 Nov 2021

Kebanyakkan Rakyat Malaysia Memilih ‘123456’ Sebagai ‘Password’

Baru-baru ini kajian daripada NordPass bersama-sama dengan penyelidik bebas mendedahkan senarai 200 kata laluan yang paling biasa digunakan oleh pengguna internet di 50 buah negara untuk tahun ini. Kajian ini mendapati, seramai lebih daripada 2 […]

Trending Mon, 1 Jun 2020
Trending Thu, 11 Mar 2021

Tony Eusoff Geram Netizen Anggap Tuala Wanita Memalukan

Haish, tuala wanita kan benda paling common sense

Trending Wed, 25 Mar 2020
Trending Tue, 17 Nov 2020

| Live TV