Trending By: Yanie Baharom July 10, 2018 @ 5:00pm

Ombak Awan, Momen Aneh & Luar Biasa Kini Melanda Sabah

Meskipun formasi awan luar biasa kelihatan seperti ‘ombak besar’ dan ‘puting beliung’ di beberapa daerah di pantai barat Sabah, pagi Selasa, satu kejadian alam yang tidak menjejaskan orang ramai, namun disarankan agar terus pulang ke rumah dan tidak ke mana-mana.

Ini kerana keadaan gumpalan awan berkenaan disedari antara jam 7 pagi dan 7.30 pagi iaitu ketika cuaca mendung sebelum disusuli hujan, menandakan keadaan cuaca di negeri itu kurang baik ketika ini.

Fenomena sebegini bukanlah kali pertama berlaku kerana keadaan sama pernah terjadi pada  2016. Bagaimanapun, selepas berlaku gumpalan ini kira-kira lima minit, hujan turun dengan lebat.

Gambar formasi gumpalan awan luar biasa itu dikongsi secara meluas di laman sosial khususnya Facebook, Twitter dan aplikasi WhatsApp.

Foto: Berita Harian

Pengarah Jabatan Meteorologi Sabah, Azmi Daud, berkata fenomena awan kelihatan seperti ombak pagi tadi dikenali sebagai garis badai Borneo atau kumpulan ribut petir dan tidak membahayakan.

Katanya, keadaan itu terbentuk di perairan dan persisiran pantai sekitar barat Sabah pada awal pagi akibat tiupan angin dari arah laut yang menyebabkan awan kelihatan bergulung-gulung seperti ombak.

“Ia boleh berlaku akibat tiupan angin Barat Daya sewaktu ke daratan menjelang pagi.

“Kita menjangkakan cuaca mulai akan kembali normal menjelang petang,” katanya sambil berkata fenomena ini memang berlaku di negeri ini sebelum ini.

Foto: Berita Harian

Sumber: Berita Harian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 9 Oct 2018

Dua Individu Dilaporkan Meninggal Dunia Keracunan Makan Laksa, Kes Kini Dalam Siasatan

Jabatan Kesihatan Kedah dan Jabatan Kesihatan Perak  menjalankan siasatan berhubung kes yang melibatkan kematian dipercayai akibat makan laksa.

Trending Thu, 29 Mar 2018

女子马路中央按手机 暴怒老外连人带车处理

停在马路中央不仅堵塞交通,也非常危险。最近,一段特别的影片在网路上疯传,影片中,一名骑机车的女子突然停在繁忙的马路中央,开始讲电话……

Trending Sat, 5 Oct 2019

Paus Beluga Otak Bergeliga, ‘Pulangkan’ GoPro Terjatuh

Paus Beluga Otak Bergeliga, Dirakam ‘Pulangkan’ GoPro Terjatuh Dalam Air Kepada Pengkayak

Trending Thu, 26 Jul 2018

英国艺术家「用色铅笔」绘制宫崎骏动画人物

日本动画之神宫崎骏的作品风靡全球,亲切的画风、丰富的想像力让他的动画几乎每一部都堪称经典,全球的网友们也常常以他的动画人物为创作主题……

Trending Tue, 28 Jul 2020
Trending Thu, 8 Oct 2020
Trending Sat, 14 Nov 2020
Trending Sun, 14 Feb 2021

Tak Dapat Tahan Sebak, Riena Diana Menangis Dengar Kisah Wanita OKU

Pelakon Riena Diana gagal menahan sebak apabila mendengar perkongsian seorang wanita orang kelainan upaya (OKU) bernama Siti Mariam Ismail menerusi platform Instagram Live miliknya. Riena atau nama sebenarnya, Nur Qamariena Diana Zulreal, 24, menggunakan platform […]

Featured Mon, 8 Mar 2021

| Live TV