Trending By: Yanie Baharom July 10, 2018 @ 5:00pm

Ombak Awan, Momen Aneh & Luar Biasa Kini Melanda Sabah

Meskipun formasi awan luar biasa kelihatan seperti ‘ombak besar’ dan ‘puting beliung’ di beberapa daerah di pantai barat Sabah, pagi Selasa, satu kejadian alam yang tidak menjejaskan orang ramai, namun disarankan agar terus pulang ke rumah dan tidak ke mana-mana.

Ini kerana keadaan gumpalan awan berkenaan disedari antara jam 7 pagi dan 7.30 pagi iaitu ketika cuaca mendung sebelum disusuli hujan, menandakan keadaan cuaca di negeri itu kurang baik ketika ini.

Fenomena sebegini bukanlah kali pertama berlaku kerana keadaan sama pernah terjadi pada  2016. Bagaimanapun, selepas berlaku gumpalan ini kira-kira lima minit, hujan turun dengan lebat.

Gambar formasi gumpalan awan luar biasa itu dikongsi secara meluas di laman sosial khususnya Facebook, Twitter dan aplikasi WhatsApp.

Foto: Berita Harian

Pengarah Jabatan Meteorologi Sabah, Azmi Daud, berkata fenomena awan kelihatan seperti ombak pagi tadi dikenali sebagai garis badai Borneo atau kumpulan ribut petir dan tidak membahayakan.

Katanya, keadaan itu terbentuk di perairan dan persisiran pantai sekitar barat Sabah pada awal pagi akibat tiupan angin dari arah laut yang menyebabkan awan kelihatan bergulung-gulung seperti ombak.

“Ia boleh berlaku akibat tiupan angin Barat Daya sewaktu ke daratan menjelang pagi.

“Kita menjangkakan cuaca mulai akan kembali normal menjelang petang,” katanya sambil berkata fenomena ini memang berlaku di negeri ini sebelum ini.

Foto: Berita Harian

Sumber: Berita Harian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 9 Jan 2023

Raih 1.3 Juta Penonton Dalam Sebulan, Aruma ‘Muak’ Dengan Kata-Kata Manis & Janji Palsu

Siapa yang pernah dikecewakan mesti boleh relate dengan lagu ni

Featured Thu, 1 Apr 2021

Bazar Ramadan & Bazar Aidilfitri Akan Ditutup Jika Tidak Patuh SOP

Walaupun operasi bazar Ramadan pada tahun ini dibenarkan, namun Majlis Keselamatan Negara (MKN) bertegas akan menutup mana-mana gerai yang beroperasi dalam bazar Ramadan dan Aidilfitri sekiranya gagal mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan kerajaan. Bagi […]

Hiburan Sat, 19 Feb 2022
Hiburan Wed, 6 Dec 2023
error: Content is protected !!