Trending By: Salma Syahbuddin December 17, 2020 @ 11:09am

Pencarum KWSP Bagi Akaun 1 i-Sinar Diminta Waspada Aktiviti ‘Scam’

Pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) diminta agar sentiasa berwaspada terhadap aktiviti penipuan atau ‘scam’ dan sentiasa menjaga serta melindungi maklumat peribadi mereka.

Menurut Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, isu ini berkaitan terdapat iklan dilaman sosial dan dalam talian bertujuan mengumpan pencarum untuk mengeluarkan wang simpanan mereka.

Selain itu, aktiviti scam ini juga turut meminta pencarum agar melaburkan duit mereka dalam skim-skim berbaur penipuan susulan pengumuman permohonan program pengeluaran Akaun 1 i-Sinar.

Gunakan saluran rasmi dan dipercayai

Tengku Zafrul juga mengingatkan semua pencarum KWSP supaya menggunakan saluran rasmi bagi sebarang urusan membabitkan dana persaraan itu di portal rasmi isinar.kwsp.gov.my ATAU menerusi aplikasi i-Akaun.

Jangan dedahkan maklumat peribadi anda!

Malah, scammers ini juga boleh mendapatkan maklumat peribadi orang awam melalui pakej bungkusan yang dibuang dan mengugut mangsa untuk mendapatkan wang.

Justeru itu, orang ramai diminta agar tidak mendedahkan maklumat seperti nama login, kata laluan, butiran akaun bank dan pelbagai maklumat sensitif kepada platform tidak sah atau kepada orang yang tiada pengenalan sah rasmi.

Sekiranya anda mengetahui tentang sebarang aktiviti yang mencurigakan tentang tawaran-tawaran mengenai produk dan perkhidmatan KWSP, jangan berlengah dan terus laporkan ke Pusat Pengurusan Perhubungan KWSP di talian 03-89226000.

Sumber : KWSP

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 10 Jun 2021

Nenek Disahkan Positif COVID-19, Elfira Loy Mohon Doa Orang Ramai

Pelakon, Elfira Loy mendedahkan berita menyedihkan apabila nenek kesayangannya disahkan positif Covid -19. Menerusi perkongsian dalam InstaStorynya, Elfira, 27 sempat berkongsi keadaan neneknya yang disahkan positif selepas menjalani ujian calitan buat pertama, sebelum ujian kedua […]

Trending Thu, 27 Aug 2020

Nilai moratorium RM74.3 bilion setakat 14 Ogos

Buat mereka yang ingin memohon moratorium.

Trending Wed, 6 Oct 2021

“Kalaulah Benarlah Desas-Desus Itu…” – Neelofa Jawab Spekulasi Kehamilan

Pengacara dan usahawan sensasi, Neelofa, 32, masih berteka-teki mengenai status kehamilannya. Biarpun dikatakan sedang sarat hamil, Neelofa atau nama sebenarnya, Noor Neelofa Mohd Noor tidak mengesahkan atau mengiyakan perkara terbabit. “Soalan tentang perkara terbabit adalah […]

Trending Mon, 6 Jul 2020
Trending Wed, 3 Feb 2021

Todak Music Jalin Kerjasama Dengan Warner Music Malaysia

Todak Music dan Warner Music Malaysia melakar dua sejarah penting baru-baru ini. Kejayaan pertama dilakar menerusi penganjuran majlis menandatangani memorandum persefahaman secara atas talian atau virtual/maya yang mengetengahkan format hibrid baharu. Penganjuran majlis menandatangani memorandum […]

Featured Thu, 8 Dec 2022
Featured Thu, 20 Jul 2023
Trending Thu, 11 Jun 2020
error: Content is protected !!