Trending By: Salma Syahbuddin December 17, 2020 @ 11:09am

Pencarum KWSP Bagi Akaun 1 i-Sinar Diminta Waspada Aktiviti ‘Scam’

Pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) diminta agar sentiasa berwaspada terhadap aktiviti penipuan atau ‘scam’ dan sentiasa menjaga serta melindungi maklumat peribadi mereka.

Menurut Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, isu ini berkaitan terdapat iklan dilaman sosial dan dalam talian bertujuan mengumpan pencarum untuk mengeluarkan wang simpanan mereka.

Selain itu, aktiviti scam ini juga turut meminta pencarum agar melaburkan duit mereka dalam skim-skim berbaur penipuan susulan pengumuman permohonan program pengeluaran Akaun 1 i-Sinar.

Gunakan saluran rasmi dan dipercayai

Tengku Zafrul juga mengingatkan semua pencarum KWSP supaya menggunakan saluran rasmi bagi sebarang urusan membabitkan dana persaraan itu di portal rasmi isinar.kwsp.gov.my ATAU menerusi aplikasi i-Akaun.

Jangan dedahkan maklumat peribadi anda!

Malah, scammers ini juga boleh mendapatkan maklumat peribadi orang awam melalui pakej bungkusan yang dibuang dan mengugut mangsa untuk mendapatkan wang.

Justeru itu, orang ramai diminta agar tidak mendedahkan maklumat seperti nama login, kata laluan, butiran akaun bank dan pelbagai maklumat sensitif kepada platform tidak sah atau kepada orang yang tiada pengenalan sah rasmi.

Sekiranya anda mengetahui tentang sebarang aktiviti yang mencurigakan tentang tawaran-tawaran mengenai produk dan perkhidmatan KWSP, jangan berlengah dan terus laporkan ke Pusat Pengurusan Perhubungan KWSP di talian 03-89226000.

Sumber : KWSP

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 11 Jul 2019

Netflix Subscribers are Freaking Out because of a Hoax Roaming Around Twitter!

This could be just a hoax but Twitter users shared way too many experiences that this could actually be true!

Featured Thu, 22 Apr 2021

“Tidak Bersentuhan” – Amyra Rosli Hormati Pendirian Saharul Ridzwan & Izzue Islam

Pelakon popular, Amyra Rosli mengakui imejnya yang kini bertudung tidak menghalang beliau daripada terus berlakon. Ketika ditanya sekiranya beliau meletakkan syarat dan batas untuk tidak bersentuhan berlakon bersama dengan pelakon lelaki, Amyra mengakui suaminya, Amar […]

Featured Mon, 21 May 2018
Trending Wed, 4 Apr 2018

Pengasas Habib Jewels Meninggal Dunia

Jenazah Allahyarham akan disolatkan di Masjid Kapitan Keling selepas solat Zohor dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Jalan Perak.

Featured Fri, 27 Aug 2021

Isu Pegawai Halang Rakam Video Di PPV, Ini Respons KJ Sebagai Menteri Kesihatan Baharu!

Isu melibatkan rakaman video di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) sering menjadi perdebatan dalam kalangan ramai. Walaupun kerajaan membenarkan rakaman video ketika suntikan diberikan di PPV, namun terdapat banyak situasi berlaku di mana orang awam tidak […]

Trending Mon, 10 May 2021

Rap Der Raya Gabungkan 6 Penyanyi Rap Tempatan

Penyanyi rap Yonnyboii, Kmy Kmo, Luca Sickta, Siqma, ASYRAF NASIR dan Abubakarxli kini muncul dengan lagu Rap Der Raya yang 90 peratus bertemakan genre hip-hop yang segar. Rap Der Raya ciptaan asal Yonnyboii dan diberi […]

Trending Mon, 13 Jan 2020

Was That Really Her? Adele’s New Physical Appearance Received Praised From Fans

We still love her no matter what shapes she’s in..

Trending Fri, 8 Jan 2021
Trending Fri, 30 Apr 2021
Trending Mon, 6 Apr 2020

| Live TV