Trending By: Salma Syahbuddin December 17, 2020 @ 11:09am

Pencarum KWSP Bagi Akaun 1 i-Sinar Diminta Waspada Aktiviti ‘Scam’

Pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) diminta agar sentiasa berwaspada terhadap aktiviti penipuan atau ‘scam’ dan sentiasa menjaga serta melindungi maklumat peribadi mereka.

Menurut Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, isu ini berkaitan terdapat iklan dilaman sosial dan dalam talian bertujuan mengumpan pencarum untuk mengeluarkan wang simpanan mereka.

Selain itu, aktiviti scam ini juga turut meminta pencarum agar melaburkan duit mereka dalam skim-skim berbaur penipuan susulan pengumuman permohonan program pengeluaran Akaun 1 i-Sinar.

Gunakan saluran rasmi dan dipercayai

Tengku Zafrul juga mengingatkan semua pencarum KWSP supaya menggunakan saluran rasmi bagi sebarang urusan membabitkan dana persaraan itu di portal rasmi isinar.kwsp.gov.my ATAU menerusi aplikasi i-Akaun.

Jangan dedahkan maklumat peribadi anda!

Malah, scammers ini juga boleh mendapatkan maklumat peribadi orang awam melalui pakej bungkusan yang dibuang dan mengugut mangsa untuk mendapatkan wang.

Justeru itu, orang ramai diminta agar tidak mendedahkan maklumat seperti nama login, kata laluan, butiran akaun bank dan pelbagai maklumat sensitif kepada platform tidak sah atau kepada orang yang tiada pengenalan sah rasmi.

Sekiranya anda mengetahui tentang sebarang aktiviti yang mencurigakan tentang tawaran-tawaran mengenai produk dan perkhidmatan KWSP, jangan berlengah dan terus laporkan ke Pusat Pengurusan Perhubungan KWSP di talian 03-89226000.

Sumber : KWSP

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 19 Nov 2020

Muslim Pro TIDAK Menjual Data Kepada Tentera AS

Harapnya semua baik-baik sahaja

Trending Tue, 7 Apr 2020

“Saya Tahu Ucapan Saya Jadi Lagu Rap, Kayuh Basikal Dalam Rumah Dan Trend Pakai Baju Kelawar Isteri” PM Akui Ianya Luar Biasa!

Rakyat Malaysia teruja dengan ucapan PM kali ni! Kalau semalam Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sempat berseloroh dalam ucapannya mengenai aktiviti yang dilakukan oleh rakyat Malaysia sepanjang tempoh PKP. Malah, PM juga sempat memberitahu […]

Trending Wed, 20 May 2020

PKPB : Cubaan Balik Kampung Sia-Sia, PDRM Arah Patah Balik

Hormati SOP yang ditetapkan dan jangan degil!

Trending Tue, 25 Aug 2020
Featured Wed, 24 Mar 2021

Sekolah Di Kota Bharu Ditutup Selepas 11 Guru dan 1 Orang Murid Positif Covid-19

Seramai 11 guru dan seorang murid yang dipercayai positif Covid-19 menyebabkan sebuah sekolah di Kota Bharu, Kelantan ditutup. Perkara tersebut disahkan oleh Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri, Datuk Dr Zaini Hussain. Difahamkan berkemungkinan berpunca daripada seorang […]

Hiburan Mon, 25 Nov 2019
Trending Mon, 2 Nov 2020
Trending Sun, 29 Nov 2020
Trending Wed, 20 Dec 2017

Google Chrome Sekat Iklan Menyusahkan Pengguna Mulai Februari 2018

Melalui Better Ads Experience Program ini, mana-mana iklan yang melanggar piawaian yang ditetapkan bakal disekat.

| Live TV