Trending By: Salma Syahbuddin September 21, 2020 @ 1:17pm

Rakyat Malaysia Siap Sedia Jalani Kehidupan Versi Norma Baharu

Walaupun kedatangan tahun 2020 tidaklah semeriah tahun-tahun sebelumnya dek kerana penularan wabak Covid-19 namun, itu bukanlah penghalang buat seluruh rakyat Malaysia untuk bangkit dan hidup dalam edisi norma baharu.

Terutamanya, dalam mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP).

Petugas barisan hadapan bersemangat menjalankan tugas dalam suasana norma baharu – Foto Harian Metro

Hidup dalam norma baharu, tidak membebankan!

Teoh Jee Wing, 67 – Foto Harian Metro

Menurut Teoh Jee Wing, 67 berkata norma baharu tidak membebankan, sebaliknya memberi manfaat kepada masyarakat sekeliling. 

“Sejujurnya sejak PKP diperkenalkan, saya dan keluarga lebih sihat dan jarang terkena sakit. Jika hendak dibandingkan sebelum ini, dalam tempoh sebulan mesti kena ke klinik. Saya yakin semua ini berkat amalan norma baharu.”

“Kami jadi lebih peka mengenai kebersihan diri dan anak-anak juga ambil peranan untuk saling mengingatkan seperti wajib pakai pelitup muka serta guna cecair pembasmi kuman,” katanya.

Patuh SOP!

Halim Irshad, 57 menggunakan aplikasi MySejahtera di masjid – Foto Harian Metro

Halim Irshad, 57 ketika ditemui di Masjid Al-Hijrah, Kota Kemuning Shah Alam mengakui bahawa, walaupun beliau terpaksa beratur  panjang untuk pemeriksaan suhu badan sebelum masuk ke masjid, beliau sama sekali tidak mengeluh.

Malah, semua jemaah yang hadir tidak kiralah disuarau m ahupun masjid sedia mengamalkan penjarakan fizikal tanpa perlu diarah oleh pegawai yang bertugas.

Dan, ini sekaligus membuktikan masyarakat menerima baik SOP yang telah ditetapkan oleh kerajaan dalam membanteras penularan Covid-19.

Lebih proaktif & kreatif

Muhammad Hafiz (kiri) dan Hasif Afiq (kanan) pemilik HasifHafiz Boutique – Foto Harian Metro

Sebagai pemilik butik fesyen dan perkahwinan, kedua-dua anak muda ini nampaknya tidak lokek untuk berkongsi pengalaman mereka berdepan cabaran dalam menguruskan perniagaan.

Hasif Afiq Hassan, 27 dan Muhammad Hafiz, 29 mengakui, sejak PKP dilaksanakan perniagaan mereka tidak dapat beroperasi dan ini sekaligus memberi kesan kepada pendapatan mereka.

Justeru itu, kedua-dua anak muda ini perlu lebih bersikap proaktif dan kreatif terutamanya dalam memasarkan produk mereka.

“Platform atas talian termasuk sosial media menjadi medium baharu untuk mengiklankan produk dan perkhidmatan sepanjang tempoh kuarantin,”

Hasif Afiq – Pemilik HasifHafiz Boutique

Mencabar tetapi seronok

Pasangan pengantin Muhammad Syarafuddin (kiri) dan Safiah Nawawi (kanan) melangsungkan pernikahan semasa PKP – Foto Nor Asyilah

Itu apa yang dapat dikongsikan oleh Nor Asyilah Nor Firzan, 28 yang juga merupakan jurugambar sepenuh masa.

Menurutnya, kerjaya sebagai seorang jurugambar terutamanya dalam norma baharu ini pastinya mempunyai cabaran tersendiri. Namun, beliau mengambil inisiatif untuk membantu tuan rumah atau keluarga pengantin bagi memastikan tetamu mengikut SOP yang ditetapkan.

Memang mencabar juga bila ada sesetengah tetamu tak mahu beri kerjasama, tetapi lama kelamaan saya jadi terbiasa dan seronok,” katanya.

Nor Asyilah juga berharap agar semua pihak memainkan peranan penting dalam membanteras penularan wabak Covid-19 terutamanya di Malaysia.

Patuhi amalan 3W

Amirul bin Hamzah, 31 – Foto Harian Metro

Bagi Amirul Hamzah, 31, amalan norma baharu seperti 3W iaitu, cuci (wash), pakai (wear) dan amaran (warn) sudah sebati dalam kehidupan seharian. 

“Kalau ada orang tak pakai pelitup muka di tempat awam yang sesak, semua orang akan pandang serong. Sekarang, tak patuh norma baharu itu lebih pelik,” katanya.

Tambahnya lagi, amalan norma baharu wajar diteruskan untuk tempoh yang lebih lama agar masyarakat lebih peka dan bertamadun dalam menjalani kehidupan seharian.

Kita semua adalah ‘frontliner

Pada hari ini, kita dapat lihat bagaimana semangat pembudayaan norma baharu di Malaysia dipraktikkan.

Ini kerana, masyarakat Malaysia pada hari ini dilihat begitu komited dalam menggalas tanggungjawab sebagai ‘frontliner’.

Justeru itu, walau siapa pun kita, tanggungjawab dalam membanteras Covid-19 adalah usaha bersama. #KitaJagaKita.

Jom jadikan norma baharu lebih seronok!  Jangan mengeluh dan bersedih kerana kita pasti menang!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 26 Jan 2021

Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dan Permaisuri Johor Beri Kata Semangat Buat ‘Frontliners’

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dan Permaisuri Johor, Raja Zarith Sofiah Sultan Idris Shah menerusi satu hantaran di laman Facebook baginda menzahirkan kata-kaat semangat buat petugas perubatan di semua hospital di negeri tersebut. Kata-kaat […]

Trending Mon, 12 Aug 2019

ATM Bank Diletupkan, RM300,000 Lesap

Ganas juga sekarang ni perompak, mesin ATM pun nak dirompak

Trending Sun, 29 Jul 2018

Tak Sampai 24 Jam Muatnaik Status Tawan Gunung Rinjani, Gadis Ini Pergi Menghadap Illahi…

Allahyarham merupakan salah serang mangsa yang terkorban dalam kejadian gempa bumi kuat di Nusa Tenggara Barat dan Lombok pagi Ahad.

Trending Tue, 30 Oct 2018
Trending Tue, 5 Jan 2021

“Tak Boleh Salahkan Sesiapa…” – Anak & Bekas Isteri Fizo Omar Positif COVID-19

Sayunya tengok air muka Mawar & Maryam..Semoga terus tabah????

Featured Fri, 3 Sep 2021
Trending Wed, 9 Jun 2021

Situasi Covid-19 Negara Kini Berada Pada Tahap Genting

Semoga yang terbaik buat Malaysia

Featured Mon, 4 Oct 2021
Trending Sun, 25 Apr 2021

Ketat SOP Di Sekolah, Ibu Bapa Jangan Bimbang – Rina Harun

Makin ramai sekolah ditutup sekarang ni…

| Live TV