Trending By: Salma Syahbuddin September 21, 2020 @ 1:17pm

Rakyat Malaysia Siap Sedia Jalani Kehidupan Versi Norma Baharu

Walaupun kedatangan tahun 2020 tidaklah semeriah tahun-tahun sebelumnya dek kerana penularan wabak Covid-19 namun, itu bukanlah penghalang buat seluruh rakyat Malaysia untuk bangkit dan hidup dalam edisi norma baharu.

Terutamanya, dalam mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP).

Petugas barisan hadapan bersemangat menjalankan tugas dalam suasana norma baharu – Foto Harian Metro

Hidup dalam norma baharu, tidak membebankan!

Teoh Jee Wing, 67 – Foto Harian Metro

Menurut Teoh Jee Wing, 67 berkata norma baharu tidak membebankan, sebaliknya memberi manfaat kepada masyarakat sekeliling. 

“Sejujurnya sejak PKP diperkenalkan, saya dan keluarga lebih sihat dan jarang terkena sakit. Jika hendak dibandingkan sebelum ini, dalam tempoh sebulan mesti kena ke klinik. Saya yakin semua ini berkat amalan norma baharu.”

“Kami jadi lebih peka mengenai kebersihan diri dan anak-anak juga ambil peranan untuk saling mengingatkan seperti wajib pakai pelitup muka serta guna cecair pembasmi kuman,” katanya.

Patuh SOP!

Halim Irshad, 57 menggunakan aplikasi MySejahtera di masjid – Foto Harian Metro

Halim Irshad, 57 ketika ditemui di Masjid Al-Hijrah, Kota Kemuning Shah Alam mengakui bahawa, walaupun beliau terpaksa beratur  panjang untuk pemeriksaan suhu badan sebelum masuk ke masjid, beliau sama sekali tidak mengeluh.

Malah, semua jemaah yang hadir tidak kiralah disuarau m ahupun masjid sedia mengamalkan penjarakan fizikal tanpa perlu diarah oleh pegawai yang bertugas.

Dan, ini sekaligus membuktikan masyarakat menerima baik SOP yang telah ditetapkan oleh kerajaan dalam membanteras penularan Covid-19.

Lebih proaktif & kreatif

Muhammad Hafiz (kiri) dan Hasif Afiq (kanan) pemilik HasifHafiz Boutique – Foto Harian Metro

Sebagai pemilik butik fesyen dan perkahwinan, kedua-dua anak muda ini nampaknya tidak lokek untuk berkongsi pengalaman mereka berdepan cabaran dalam menguruskan perniagaan.

Hasif Afiq Hassan, 27 dan Muhammad Hafiz, 29 mengakui, sejak PKP dilaksanakan perniagaan mereka tidak dapat beroperasi dan ini sekaligus memberi kesan kepada pendapatan mereka.

Justeru itu, kedua-dua anak muda ini perlu lebih bersikap proaktif dan kreatif terutamanya dalam memasarkan produk mereka.

“Platform atas talian termasuk sosial media menjadi medium baharu untuk mengiklankan produk dan perkhidmatan sepanjang tempoh kuarantin,”

Hasif Afiq – Pemilik HasifHafiz Boutique

Mencabar tetapi seronok

Pasangan pengantin Muhammad Syarafuddin (kiri) dan Safiah Nawawi (kanan) melangsungkan pernikahan semasa PKP – Foto Nor Asyilah

Itu apa yang dapat dikongsikan oleh Nor Asyilah Nor Firzan, 28 yang juga merupakan jurugambar sepenuh masa.

Menurutnya, kerjaya sebagai seorang jurugambar terutamanya dalam norma baharu ini pastinya mempunyai cabaran tersendiri. Namun, beliau mengambil inisiatif untuk membantu tuan rumah atau keluarga pengantin bagi memastikan tetamu mengikut SOP yang ditetapkan.

Memang mencabar juga bila ada sesetengah tetamu tak mahu beri kerjasama, tetapi lama kelamaan saya jadi terbiasa dan seronok,” katanya.

Nor Asyilah juga berharap agar semua pihak memainkan peranan penting dalam membanteras penularan wabak Covid-19 terutamanya di Malaysia.

Patuhi amalan 3W

Amirul bin Hamzah, 31 – Foto Harian Metro

Bagi Amirul Hamzah, 31, amalan norma baharu seperti 3W iaitu, cuci (wash), pakai (wear) dan amaran (warn) sudah sebati dalam kehidupan seharian. 

“Kalau ada orang tak pakai pelitup muka di tempat awam yang sesak, semua orang akan pandang serong. Sekarang, tak patuh norma baharu itu lebih pelik,” katanya.

Tambahnya lagi, amalan norma baharu wajar diteruskan untuk tempoh yang lebih lama agar masyarakat lebih peka dan bertamadun dalam menjalani kehidupan seharian.

Kita semua adalah ‘frontliner

Pada hari ini, kita dapat lihat bagaimana semangat pembudayaan norma baharu di Malaysia dipraktikkan.

Ini kerana, masyarakat Malaysia pada hari ini dilihat begitu komited dalam menggalas tanggungjawab sebagai ‘frontliner’.

Justeru itu, walau siapa pun kita, tanggungjawab dalam membanteras Covid-19 adalah usaha bersama. #KitaJagaKita.

Jom jadikan norma baharu lebih seronok!  Jangan mengeluh dan bersedih kerana kita pasti menang!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 14 Feb 2021

“Saya Tak Tahu Apa Yang Bakal Jadi Nanti” – Nabila Razali Bersedia Dengan Segala Kemungkinan AJL35

Penyanyi Nabila Razali yang kini giat menjalani persiapan untuk ke pentas akhir Anugerah Juara Lagu 35 (AJL35) bersedia dengan segala kemungkinan yang bakal terjadi ketika menyanyikan lagu Peluang Kedua. Pernah melalui isu yang kurang menyenangkan

Trending Fri, 18 Jun 2021

“Ada Yang Kutuk Muka Saya Macam Tapak Kaki Jimin BTS” – ‘Oppa Malay’ Meer Nash Bersedia Terima Kecaman

Penyanyi Meer Nash bersedia untuk menerima kecaman apabila muncul dengan single baru berjudul Saranghae yang mempunyai elemen muzik K-Pop. Pernah menerima gelaran Oppa Malay ketika menyertai program I Can See Your Voice Malaysia (ICSYVMY) musim

Trending Sun, 10 May 2020

Rayuan Permohonan BPN Dilanjutkan Sehingga 31 Mei

Buat korang yang masih gagal memohon BPN..

Featured Thu, 6 May 2021

Program Jaringan Prihatin Diperkenalkan, RM300 Bagi Penerima Yang Layak

Bagi memastikan lebih ramai rakyat Malaysia menerima akses internet, Program Jaringan Pirihatin diperkenalkan untik merapatkan jurang digital dan menyokong agenda pendigitalan negara. Justeru, golongan yang layak berhak menerima bantuan RM180 untuk pembelian telefon atau kredit

Trending Thu, 4 Oct 2018

Pemuda Ini Menangis Meminta Allah Permudahkan Rezeki Selepas Solat, Tiba-Tiba…

Betul la RM 1000. Dulu arwah mak aku pesan, mana orang atau ustaz yang jadi khalifah buat Yassin dan tahlil kat dia, bagi duit RM 1000. So, aku bagilah…

Trending Thu, 9 Aug 2018

“We never thought about becoming millionaires but…”

Brothers win RM11 million in Jackpot.

Trending Wed, 26 Aug 2020
Trending Sat, 8 Dec 2018

Cebisan Paru-Paru Terkeluar Melalui Mulut

Lelaki Batuk Sangat Teruk Sehingga Cebisan Paru-Paru Terkeluar Melalui Mulut

Trending Wed, 1 Aug 2018

Beyoncé Kongsi Gambar ‘Rare’ Anak Kembarnya, Comel Sangat!

Ini kali kedua Beyoncé berkongsi gambar mereka.

| Live TV