Trending By: Bibi Ramli May 15, 2019 @ 12:00pm

Remaja 16 tahun ditemui maut setelah buat bancian mengenai bunuh diri di Instagram

Peningkatan beban hidup pada zaman sekarang sering dikaitkan dengan pelbagai kes sosial termasuk bunuh diri yang dilihat semakin berleluasa bukan sahaja dalam kalangan orang dewasa, tetapi juga anak muda.

Di luar negara umpamanya, Jepun dikatakan mempunyai lokasi khusus bagi individu yang beranggapan tidak perlu lagi hidup kerana pelbagai masalah yang dihadapi. 

Bagaimanapun, di Malaysia kes bunuh diri masih dianggap masalah terpencil meskipun kajian menunjukkan kes seumpama itu membabitkan masalah kesihatan mental seseorang itu.

Antara kejadian terbaru di Malaysia mebabitkan seorang remaja berumur 16 tahun yang maut setelah jatuh dari tingkat tiga sebuah bangunan rumah kedai di Padawan, Kuching.

Abang kandung remaja itu, dikatakan menemui mayat mangsa pada jam 8 malam hari yang sama, di jalan raya di tepi bangunan berkenaan ketika dalam perjalanan pulang ke rumah. 

Berdasarkan siasatan, mangsa didakwa telah membuat bancian menerusi akaun Instagram miliknya sekitar jam 3 petang hari yang sama untuk mendapatkan pandangan rakan dalam media sosialnya.

“Ini sangat penting, tolong saya pilih D atau L,” tulisnya.

Menurut penjelasan sahabat karibnya, D dipercayai merujuk kepada perkataan ‘Death’ (Mati), manakala L pula bermaksud ‘Live’ (Hidup).

Keputusan bancian mendapati 69 peratus daripada pengikutnya memilih D, manakala 31 peratus lagi memilih L.

Mereka yang memilih D pasti merasa bersalah, walaupun mereka mungkin tidak tahu apa kesannya pada ketika itu.

Remaja berkenaan juga dikatakan sudah memperlihatkan tanda awal ingin membunuh diri  menerusi akaun Facebook miliknya, dengan memuat naik status “Wanna Quit F**king Life I’m Tired (Saya tidak lagi mahu hidup saya penat).”

Foto Hiasan: Arkib NSTP

Menurut laporan New Straits Times, remaja itu dipercayai berasa hampa terhadap bapa tirinya yang kini bekerja di Singapura setelah mengahwini seorang wanita berbangsa Vietnam. Hal ini menyebabkan dia jarang pulang ke Kuching, tidak seperti dahulu. 

Tragedi malang yang berlaku ini perlu dijadikan iktibar kepada semua. Remaja berkenaan mungkin boleh diselamatkan jika keluarga atau rakannya lebih prihatin terhadap permasalahan yang dihadapinya.

Pada masa yang sama, hal ini juga menunjukkan pertalian keluarga antara ibu bapa dengan anak amatlah penting. Jika anda sudah berkeluarga, jangan abaikan mereka atau pandang remeh ya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 7 Oct 2019

Invading Privacy or Plain Rude; Shawn Mendes Made Fans Conflicted

Wherever there’s Mendes, there’s always a scandal.

Trending Wed, 17 Feb 2021

DidikTV Bantu Tingkatkan Akses Kepada Pendidikan Berkualiti Buat Pelajar

Wabak COVID-19 yang melanda dunia memberikan kesan mendalam kepada pelajar. terutamanya kepada mereka yang sedang melalui proses pengajaran dan pembelajaran (P&P). Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin melancarkan saluran khusus untuk TV Pendidikan, DidikTV […]

Trending Fri, 2 Aug 2019
Trending Thu, 10 Oct 2019

Katy Perry dan Orlando Bloom Langsungkan Perkahwinan Disember Ini

Sempat putus beberapa kali, akhirnya Katy Perry dan Orlando Bloom Bakal Menikah…

Trending Mon, 27 May 2019

世界上最潮湿的村庄!一年330天都在下雨

世界上一个潮湿的村庄!一年中330天都在下雨,但村民依然不愿搬走。

Trending Wed, 23 May 2018

10张让你秒懂「男女到底差在哪」的超中肯爆笑图

10张让你秒懂「男女到底差在哪」的超中肯爆笑图,#5女生车子里真的都这样啊!

Trending Thu, 9 May 2019

Wajah Malaysia Baharu Selepas Setahun

9 Mei 2018 adalah kebangkitan aman rakyat Malaysia.

Trending Tue, 3 Apr 2018

Bekas Isteri Nelson Mandela Meninggal

Wanita itu dimasukkan ke hospital Johannesburg awal tahun lalu kerana penyakit buah pinggang dan serta mengalami kesakitan pada salah satu kakinya.

Trending Thu, 4 Oct 2018

Ini Punca Enam Anggota Bomba Lemas Dalam Misi Mencari Dan Menyelamat

Takziah diucapkan buat kesemua wira negara ini. Al-Fatihah

| Live TV