Trending By: Ad Ops May 15, 2019 @ 12:00pm

Remaja 16 tahun ditemui maut setelah buat bancian mengenai bunuh diri di Instagram

Peningkatan beban hidup pada zaman sekarang sering dikaitkan dengan pelbagai kes sosial termasuk bunuh diri yang dilihat semakin berleluasa bukan sahaja dalam kalangan orang dewasa, tetapi juga anak muda.

Di luar negara umpamanya, Jepun dikatakan mempunyai lokasi khusus bagi individu yang beranggapan tidak perlu lagi hidup kerana pelbagai masalah yang dihadapi. 

Bagaimanapun, di Malaysia kes bunuh diri masih dianggap masalah terpencil meskipun kajian menunjukkan kes seumpama itu membabitkan masalah kesihatan mental seseorang itu.

Antara kejadian terbaru di Malaysia mebabitkan seorang remaja berumur 16 tahun yang maut setelah jatuh dari tingkat tiga sebuah bangunan rumah kedai di Padawan, Kuching.

Abang kandung remaja itu, dikatakan menemui mayat mangsa pada jam 8 malam hari yang sama, di jalan raya di tepi bangunan berkenaan ketika dalam perjalanan pulang ke rumah. 

Berdasarkan siasatan, mangsa didakwa telah membuat bancian menerusi akaun Instagram miliknya sekitar jam 3 petang hari yang sama untuk mendapatkan pandangan rakan dalam media sosialnya.

“Ini sangat penting, tolong saya pilih D atau L,” tulisnya.

Menurut penjelasan sahabat karibnya, D dipercayai merujuk kepada perkataan ‘Death’ (Mati), manakala L pula bermaksud ‘Live’ (Hidup).

Keputusan bancian mendapati 69 peratus daripada pengikutnya memilih D, manakala 31 peratus lagi memilih L.

Mereka yang memilih D pasti merasa bersalah, walaupun mereka mungkin tidak tahu apa kesannya pada ketika itu.

Remaja berkenaan juga dikatakan sudah memperlihatkan tanda awal ingin membunuh diri  menerusi akaun Facebook miliknya, dengan memuat naik status “Wanna Quit F**king Life I’m Tired (Saya tidak lagi mahu hidup saya penat).”

Foto Hiasan: Arkib NSTP

Menurut laporan New Straits Times, remaja itu dipercayai berasa hampa terhadap bapa tirinya yang kini bekerja di Singapura setelah mengahwini seorang wanita berbangsa Vietnam. Hal ini menyebabkan dia jarang pulang ke Kuching, tidak seperti dahulu. 

Tragedi malang yang berlaku ini perlu dijadikan iktibar kepada semua. Remaja berkenaan mungkin boleh diselamatkan jika keluarga atau rakannya lebih prihatin terhadap permasalahan yang dihadapinya.

Pada masa yang sama, hal ini juga menunjukkan pertalian keluarga antara ibu bapa dengan anak amatlah penting. Jika anda sudah berkeluarga, jangan abaikan mereka atau pandang remeh ya!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 23 May 2018

Harga Minyak Kekal!

Berita baik! Kerajaan tidak akan menaikkan harga petrol ketika ini, meskipun harga minyak mentah global meningkat.

Trending Fri, 11 Jan 2019

选对日子开工!才能「诸事大吉」一整年

所谓一年之吉在于春,选对吉日开工对华人来说是非常重要的。

Trending Fri, 23 Oct 2020
Featured Wed, 25 Sep 2019
Trending Sun, 29 Apr 2018

她将「15年老厢型车」改装超舒适跟狗狗环游世界

国外一名女子Marina Piro 亲手将一台老式的厢型车Pam 改装得超舒适,然后带着她的爱犬Odie 就这样四处旅行环游世界,并在IG 分享她的惬意生活让粉丝们羡慕不已,一起来看看她的旅程吧!

Trending Fri, 1 Oct 2021

Ibu Arwah Abam Bocey, Ali Puteh Meninggal Dunia

Ibu kepada Allahyarham Abam Bocey dan Ali Puteh, Sabariah Arshad meninggal dunia pada jam 11.54 malam semalam (Khamis). Sabariah, 64, menghembuskan nafas terakhir ketika sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi, Hospital Selayang. Menurut laporan Gempak, […]

Trending Sun, 24 Feb 2019

Ingin Jadi Selebriti Media Sosial, Hampir Ragut Nyawanya

Kerana Teringin Jadi Selebriti Media Sosial, Lelaki Sanggup Buat ‘Challenge’ Sehingga Ragut Nyawanya Sendiri

Trending Thu, 28 Jun 2018

Penyokong Kecewa Jerman Kalah Dengan Korea

Apa nak buat…bertabahlah ya penyokong bola sepak pasukan Jerman. Buat pasukan Korea, Good Luck untuk perlawanan seterusnya!

| Live TV