Trending By: Maya Basir May 17, 2022 @ 6:13pm

Akibat Tunggang Basikal Lajak, Pemuda Lumpuh & Hilang Kaki Kiri Sejak 14 Tahun… Mahu Bangkit Ubah Nasib Diri!

Seorang pemuda yang kini lumpuh dan kehilangan kaki kiri akibat menunggang basikal lajak berazam untuk bangkit mengubah nasib diri.

Muhammad Saad Zainuddin, 28, berkata dia ingin memulakan hidup baru dan melupakan tragedi hitam yang menyebabkan kehilangan upaya dan lumpuh paras pinggang ke bawah.

Bagi mengelakkan jangkitan kuman, kaki kirinya terpaksa dipotong.

Tambahnya, sekarang dia mahu menumpukan perniagaan keluarga iaitu menjual pelbagai jenis makanan seperti nasi lemak ayam berempah dan goreng pisang di Jalan Yahya Awal.

“Kini saya mahu bangkit memulakan hidup baru walaupun lumpuh dan hilang upaya. Saya kini ditugaskan menjaga kaunter di kedai makan diusahakan keluarga yang dibuka mulai jam 7 pagi hingga 12 tengah malam.

“Apabila bekerja sepenuh masa seperti ini, saya mula mendapat semangat baru dan mahu melupakan episod hitam yang melanda hidup saya,” katanya.

Menurut Muhammad Saad, aktiviti menunggang basikal lajak bermula sejak dia berusia 11 tahun kerana terpengaruh dengan trend basikal lajak yang sedang memuncak ketika itu.

Selain itu, dia mengubah suai basikal menjadi basikal lajak dengan mengumpul duit elaun membantu ibu bapanya berniaga untuk mendapatkan barangan terpakai.

“Pada mulanya, saya hanya menunggang basikal lajak bersama kawan di laluan kampung berhampiran rumah, namun tidak lama selepas itu, saya mula berani menunggang di jalan utama di sekitar bandaraya ini termasuk lokasi tumpuan basikal lajak iaitu di Jalan Lingkaran Tengah, lokasi sama yang mengorbankan lapan remaja pada 2017.

“Keberanian itu akhirnya membawa padah pada 10 Ogos 2008 ketika saya berusia 14 tahun. Ketika menunggang basikal lajak di Jalan Lingkaran Tengah itu bersama tiga lagi rakan, basikal ditunggang merempuh sebuah kenderaan yang sedang parkir di tepi jalan itu.

“Ia menyebabkan saya mendapat kecederaan parah iaitu terkoyak di kepala selain pengsan di lokasi kejadian yang tidak sampai 150 meter dari tempat kejadian lapan remaja basikal lajak yang maut.

“Saya hanya tersedar apabila sedang dirawat di hospital. Pada mulanya, doktor yang merawat hanya mensyaki saya mengalami hilang ingatan. Namun apabila menjalani pemeriksaan lanjut, doktor mengesahkan saya lumpuh dari pinggang akibat kecederaan serius pada tulang belakang,” katanya.

Selepas mendapat tahu berita yang dia mungkin akan lumpuh seumur hidup, Muhammad Saad tidak dapat menerima takdir itu.

Dirinya seperti hilang semangat untuk hidup apabila dikatakan kaki kirinya juga terpaksa dipotong bagi mengelakkan jangkitan kuman.

“Saya mengalami kemurungan selama tiga tahun selepas tragedi itu dan trauma untuk keluar rumah.

“Bagaimanapun, sokongan dan dorongan kuat ahli keluarga dan teman rapat akhirnya berjaya memulihkan kemurungan dan semangat saya. Walaupun, saya kehilangan upaya keluarga terutama ibu, ayah dan adik beradik terus membantu saya termasuk untuk menguruskan diri terutama untuk ke bilik air.

Muhammad Saad turut berpesan kepada remaja untuk meninggalkan aktiviti basikal lajak yang membahayakan diri dan pengguna jalan raya lain.

“Ambil iktibar kisah saya yang kini lumpuh dan hilang upaya. Lupakanlah basikal lajak. Keseronokan hanya sementara, jika terbabit kemalangan, kita akan merana seumur hidup.

“Pengalaman yang saya lalui ini bukan membanggakan, ia cukup pahit dan menyakitkan namun menginsafkan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 3 Dec 2020
Featured Sun, 2 Jan 2022

Sofyank & Amerul Affendi Bergabung Pakai Ilmu ‘Dr Strange’?

Personaliti media sosial Sofyank atau Mohamad Sofian Abdullah, 26, telah berkolaborasi bersama pelakon, Amerul Affendi dalam sebuah video terbaru. Sofyank yang dikenali dengan video-video suntingan yang penuh ‘trick’ kali ini mempersembahkan teknik yang menggunakan kuasa […]

Featured Tue, 4 Jan 2022
Trending Sun, 24 Apr 2022

Nelayan Warga Asing Ceroboh Perairan Negara, RM2 Juta Hasil Laut dan Diesel Dirampas

Hasil laut,diesel RM2 juta dirampas, nelayan warga asing ditahan.

Hiburan Wed, 22 Nov 2023

Ibu Tak Restu, Puteri Sarah Dedah Kena Habis Belajar Dahulu Baru Boleh Jadi Artis

Reda Allah terletak pada reda ibu jugak tau! Kalau ibu tak restu, apa pun tak menjadi.

Hiburan Sun, 4 Feb 2024

Titip Rasa Syukur, Sharifah Amani Umum Bakal Timang Cahaya Mata Pertama!

Alhamdulillah tahniah Amani & suami! Semoga dipermudahkan segala urusan 🤲🏼👶🏻

Trending Sat, 7 Dec 2019

Berjasa Sampai Hujung Nyawa, Sedekah 1500 Kampit Beras

Ini Permintaan Terakhir Cikgu Ghani . Al-Fatihah

Featured Fri, 3 Nov 2023

“Ini Pemikiran Yang Kolot & Cetek!” – Faizal Tahir Kesal Netizen Persoal Strategi  Pejuang Palestin

“Strategi Allah yang paling terbaik, inshaa-Allah” -Faizal Tahir