Events By: Salma Syahbuddin January 18, 2023 @ 6:54pm

Hafidzah Hassan Tampil Buka Mulut Isu Penarikan Diri Libatkan Kes Siti Bainun -“Peguam Tarik Diri Perkara Biasa”

Susulan perbicaraan kes melibatkan Pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun Ahd Razali, 31, yang dilaporkan kini bersendirian tanpa diwakili peguamnya masih menjadi tanda tanya rata-rata masyarakat sehingga ke hari ini.

Malah, sebelum memulakan prosiding perbicaraan pada Selasa, hakim Izralizam Sanusi memaklumkan, telah menerima notis penarikan diri dua lagi peguamnya iaitu, Asiah Abd Jalil dan Nurul Hafidzah Hassan.

Bagaimanapun, tidak berdiam diri dengan persoalan yang timbul, Hafidzah akhirnya tampil membuka mulut menerusi kenyataan balas di ruangan komen sosial media miliknya bahawa, penarikan diri peguam adalah perkara biasa dalam istilah undang-undang.

“Dalam istilah undang-undang, penarikan diri peguam adalah perkara biasa. 

“Dan kali ini, kerana pertindihan tarikh dengan kes-kes yang telah ditetapkan lebih awal. Bukan sebab lari,” katanya.

Perkongsian itu dimaklumkan Hafidzah selepas rata-rata pengikutnya bertanyakan soalan yang sama.

Malah, ada segelintir pengikut peguam ini yang bertanyakan, kenapa surat penarikan diri hanya dimaklumkan pada hari yang sama prosiding perbicaraan berlangsung dan kenapa tidak dimaklumkan lebih awal.

“Surat penarikan diri telah dihantar pada Disember. Namun, mahkamah menyuruh untuk memfailkan notis pada hari Isnin dan mention semula pada Selasa. 

“Jadi, bukan hari Isnin baru difailkan,” jelasnya.

Dalam pada itu, ada juga yang mengambil kesempatan ini untuk bertanyakan soalan seolah-olah merujuk kepada kenyataan yang pernah dikeluarkan Hafidzah sebelum ini bahawa, dia tidak akan mengambil sesuatu kes, jika ia tidak disiasat terlebih dahulu dengan isu penarikan dirinya dalam kes Siti Bainun.

“Kita tidak ada pilihan sebab tarikh-tarikh itu bertindih dengan kes -kes yang telah ditetapkan lebih awal. 

“Kita dah maklumkan dari Disember lagi bahawa tidak dapat hadir pada Januari, Februari dan Mac. 

“Dah minta pada April tapi tak dapat. Memnag tak boleh nak buat apa sebab banyak kerja dah bertangguh dari 2022 dan semua masuk bicara juga,” katanya.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya, Zilfinaz Abbas ada memaklumkan, ini adalah kali kedua Nurul Hafidzah menarik diri daripada kes berkenaan.

“Kami ingin merekodkan ini kali kedua Nurul Hafidzah Hassan menarik diri daripada menjadi peguam bela tertuduh dan kami ingin direkodkan penarikan diri saat ini (akhir) adalah satu penyalahgunaan proses mahkamah.

“Ini juga tidak hormat mahkamah dan tidak memberi keadilan kepada semua pihak,” katanya sebelum sesi prosiding bela diri berakhir pada Selasa.

 

Sumber: Instagram, Berita Harian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 20 Oct 2021

Kongsi Berita Gembira, Elfira Loy Hamil Anak Kedua

Pelakon Elfira Loy, 27, mengumumkan berita gembira dirinya sedang hamil anak kedua. Elfira menerusi akaun Instagram miliknya memuat naik gambar dengan memegang belon yang tertera ‘Baby 2 is Coming’ dan perkara itu jelas mengumumkan bahawa […]

Hiburan Mon, 9 Jul 2018

Ini Sebab Kenapa Emma Maembong Dilabel ‘Playgirl’

Adakah gelaran tersebut diberikan kepada Emma kerana dirinya itu dilihat sangat rapat dengan beberapa pelakon lelaki lain?

Featured Fri, 17 Apr 2020

Ketahui mengapa si kecil suka mengetap gigi ketika tidur

Tangani dengan berkesan sebelum lebih teruk

Trending Tue, 4 Feb 2020

[FOTO] Stylo Habis! Lihat Potret BTS Dan TXT Sempena Sambutan Ulang Tahun Agensi Ke-15

Bukan senang nak tengok interaksi Senior dan Junior macam ni!

Trending Fri, 29 Mar 2024

Beauty of Joseon X Lilin Tawar Diskaun Sehingga 40% Untuk Set Eksklusif Raya & Promosi Bundle 2024!

Korang pengguna produk kecantikan Beauty of Joseon? Jangan lepaskan peluang untuk menikmati pelbagai promosi hebat termasuk diskaun sehingga 40% bagi set eksklusif raya Beauty of Joseon X Lilin+Co pada 1 April 2024 hingga 7 April […]

Featured Tue, 18 May 2021

Kerajaan Digesa Lakukan ‘Total Lockdown’ Di Selangor & Kuala Lumpur

Berikutan kes COVID-19 yang  semakin menunjukkan trend peningkatan, kerajaan digesa melakukan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) secara penuh di Selangor dan Kuala Lumpur. Menurut Ahli Kumpulan Penasihat, Rangka Kerja Kesiapsiagaan Pandemik Influenza Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) […]

Trending Tue, 19 Mar 2019