Featured By: Salma Syahbuddin January 21, 2022 @ 5:46pm

“Ia Adalah Sukar Dan Mengecewakan” – Lee Zii Jia Digantung Perlawanan Selama Dua Tahun Oleh BAM

Selepas pemain perseorangan negara dalam sukan badminton dan juara All England 2020, Lee Zii Jia mengesahkan telah menarik diri dari Persatuan Badminton Malaysia (BAM), kini Timbalan Presiden 2 BAM, Datuk Seri Jahaberdeen Mohamed Yunoos memaklumkan telah menggantung pemain itu selama dua tahun dari mana-mana pertandingan.

Ia termasuklah tidak mendaftarkan pemain perseorangan negara, Lee Zii Jia dalam sebarang pertandingan antarabangsa melibatkan negara berkuat kuasa 18 Januari lalu.

Malaysia’s Lee Zii Jia plays a shot to Japan’s Kento Momota during the men’s singles quarter-final match on day three of the All England Open Badminton Championship, at the Utilita Arena in Birmingham, central England, on March 19, 2021. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)

Tegasnya, sebelum ini Zii Jia pernah menyenaraikan beberapa permintaan namun, pihak BAM tidak dapat memenuhi permintaan tersebut dan menegaskan adalah mustahil untuk memenuhi kehendaknya seperti pasukan kejurulatihan sendiri selain menentukan kejohanan apa yang mahu disertainya.

“BAM masih tawarkan beliau beberapa insentif yang lumayan, termasuk faedah kewangan. Begitupu, Lee Zii Jia sudah membuat keputusan dan beliau tidak mahu mempertimbangkan keputusan itu.
“Kini, kita tahu Zii Jia, pemain kebangsaan yang pernah memenangi Kejohanan All England…adalah sukar, mengecewakan apabila BAM kehilangan beliau.
“Tapi beliau sudah buat keputusan dan kita perlu respons terhadap permintaan beliau,” katanya.
Terdahulu, Zii Jia menolak dakwaan kononnya isu penarikan dirinya dari BAM tidak ada kena mengena dengan wang ringgit memandangkan gaji bulanan beliau diraih sekitar RM8,000 sebulan.
Sumber : Awani, Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 21 May 2023
Events Wed, 24 Oct 2018

#SFMM33 : Ini Senarai Penuh 30 Buah Lagu Berjaya Tembusi Separuh Akhir MM33

Jangan lupa untuk hashtag #SFMM33 bagi menghangatkan lagi Muzik-Muzik 33 Separuh Akhir di laman sosial anda ya!

Featured Mon, 27 May 2019
Hiburan Tue, 23 Jan 2018

JONGHYUN IS ‘SHININ’ IN POSTHUMOUS ALBUM ‘POET | ARTIST’

The last album by SHINee’s Jonghyun has been revealed and ‘Shinin’ MV is out today! Click in to view more info!

Featured Fri, 26 Oct 2018

Lima Negara Dengan Status Penduduk Paling Gembira, Baru Lihat Gambar Dah Buat Kita Happy!

National Geographic menamakan lima negara didiami penduduk paling gembira!

Trending Tue, 31 Mar 2020
Hiburan Mon, 25 Mar 2019

Ruffedge Lancar Kelab Peminat

Ini merupakan inisiatif para peminat sendiri untuk menjadikan sebuah platform yang menghubungkan dengan para peminat kami.

error: Content is protected !!