Trending By: Maya Basir August 11, 2022 @ 2:32pm

Kerja 45 Jam Seminggu Berkuat Kuasa 1 September, Usul Kerja 4 Hari Seminggu

Pindaan kepada Akta Kerja 1995 berhubung pengurangan waktu kerja daripada 48 jam kepada 45 jam seminggu akan berkuat kuasa pada 1 September ini.

Menerusi laporan Bernama, Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Awang Hashim memberitahu Dewan Negara bahawa pindaan dibuat bertujuan menjaga kebajikan pekerja serta kelonggaran waktu kerja, selaras dengan Konvensyen Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO).

Dibawah pindaan baharu itu, pekerja dibenarkan bekerja mengikut kesesuaian tempat, waktu dan hari bekerja termasuklah bekerja dari rumah ketika situasi kecemasan seperti pandemik COVID-19.

Memetik laporan BH pada Jun lalu, Awang berkata pekerja di negara ini dibenarkan memohon aturan kerja fleksibel (AKF) kepada majikan masing-masing mengikut pindaan Akta Kerja 1955 berkuat kuasa 1 September ini.

Pekerja hanya perlu membuat surat permohonan kepada majikan untuk perubahan waktu bekerja, hari bekerja dan perubahan tempat kerja.

“Majikan pula perlu memberi jawapan dalam tempoh 60 hari.

“Dalam surat jawapan bertulis majikan kepada pekerja, mereka perlu nyatakan sama ada menerima permohonan atau menolak permohonan dengan alasan yang perlu dinyatakan,” katanya.

Namun, keputusan kerajaan dalam AKF tidak ‘mengikat’ majikan dan ianya bergantung kepada kesesuaian agensi dan syarikat masing-masing.

Berhubung dasar kerajaan bekerja empat hari seminggu terutama dalam sektor swasta, Awang menjawab soalan Senator Nasir Hashim.

“Setakat hari ini, tiada cadangan atau libat urus untuk pihak kementerian laksanakan berhubung kerja empat hari seminggu,” katanya.

Menurutnya, pihaknya bersedia membuat kajian tentang dasar tempoh bekerja empat hari seminggu seperti yang mula dilaksanakan di beberapa negara maju.

Kajian tersebut juga perlu dibuat secara menyeluruh berikutan terdapat majikan yang terkesan dengan faktor produktiviti rendah.

“Jadi majikan pun perlu ada kajian tersendiri mengenai perkara ini dan kemudian boleh dibawa dalam perbincangan bersama Kementerian Sumber Manusia (KSM) dan JPPM,” katanya.

Sumber: Bernama & BH Online

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Mon, 16 Mar 2020

[VIRAL] “Ya, Mulut Pemandu Itu Berbau Alkohol” – Drama Band Terlibat Kemalangan

Ya Allah, dah lah langgar orang, siap boleh lari dengan teman wanita plak tu

Hiburan Mon, 7 Aug 2023

Tidak Diberi Tawaran Berlakon, Lisdawati Terpaksa Bergolok Gadai – “Sebab Saya Pakai Tudung Ke?”

Allahu sampai macam tu sekali.. InsyaAllah pasti ada pelangi selepas hujan kan 💪🏼

Hiburan Thu, 18 Oct 2018

Bella Astillah Dikecam Kerana Tayang Seluar Dalam?

Jangan salah sangka tau, tak baik!

Trending Tue, 2 Jan 2018

MONEY SAVING TIPS: THIS MAN STASHED RM3,900 IN ONE YEAR WITH THIS SIMPLE STEP

Money is hard to come by these days. Though we may be earning a lot, prices for everyday items are also shooting through the roof. Check out how this man easily saves up RM3,900 in a single year!

Featured Wed, 5 Apr 2023
Featured Sat, 2 Apr 2022
Events Wed, 18 Jan 2023
Featured Thu, 8 Sep 2022

Kes Cabul: Ibu Dakwa Nama Puteri Balqis Digugurkan Daripada Projek Drama

Alahai, kesiannya Aqish 🥹 Semoga keadaan akan kembali jernih seperti sedia kala nanti 🥹

error: Content is protected !!