Trending By: Maya Basir August 11, 2022 @ 2:32pm

Kerja 45 Jam Seminggu Berkuat Kuasa 1 September, Usul Kerja 4 Hari Seminggu

Pindaan kepada Akta Kerja 1995 berhubung pengurangan waktu kerja daripada 48 jam kepada 45 jam seminggu akan berkuat kuasa pada 1 September ini.

Menerusi laporan Bernama, Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Awang Hashim memberitahu Dewan Negara bahawa pindaan dibuat bertujuan menjaga kebajikan pekerja serta kelonggaran waktu kerja, selaras dengan Konvensyen Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO).

Dibawah pindaan baharu itu, pekerja dibenarkan bekerja mengikut kesesuaian tempat, waktu dan hari bekerja termasuklah bekerja dari rumah ketika situasi kecemasan seperti pandemik COVID-19.

Memetik laporan BH pada Jun lalu, Awang berkata pekerja di negara ini dibenarkan memohon aturan kerja fleksibel (AKF) kepada majikan masing-masing mengikut pindaan Akta Kerja 1955 berkuat kuasa 1 September ini.

Pekerja hanya perlu membuat surat permohonan kepada majikan untuk perubahan waktu bekerja, hari bekerja dan perubahan tempat kerja.

“Majikan pula perlu memberi jawapan dalam tempoh 60 hari.

“Dalam surat jawapan bertulis majikan kepada pekerja, mereka perlu nyatakan sama ada menerima permohonan atau menolak permohonan dengan alasan yang perlu dinyatakan,” katanya.

Namun, keputusan kerajaan dalam AKF tidak ‘mengikat’ majikan dan ianya bergantung kepada kesesuaian agensi dan syarikat masing-masing.

Berhubung dasar kerajaan bekerja empat hari seminggu terutama dalam sektor swasta, Awang menjawab soalan Senator Nasir Hashim.

“Setakat hari ini, tiada cadangan atau libat urus untuk pihak kementerian laksanakan berhubung kerja empat hari seminggu,” katanya.

Menurutnya, pihaknya bersedia membuat kajian tentang dasar tempoh bekerja empat hari seminggu seperti yang mula dilaksanakan di beberapa negara maju.

Kajian tersebut juga perlu dibuat secara menyeluruh berikutan terdapat majikan yang terkesan dengan faktor produktiviti rendah.

“Jadi majikan pun perlu ada kajian tersendiri mengenai perkara ini dan kemudian boleh dibawa dalam perbincangan bersama Kementerian Sumber Manusia (KSM) dan JPPM,” katanya.

Sumber: Bernama & BH Online

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Fab Foodies! Mon, 22 Apr 2019

The Nasi Lemak Fiesta is BACK in IKEA Malaysia for a Limited Time Only!

It’s for a super limited amount of time so don’t miss out.

Featured Wed, 12 Jan 2022
Trending Tue, 17 Apr 2018

Dear Malaysians, You NEED to Know These 10 Things When You Vote

Even people whom have voted before should take note of these things.

Featured Thu, 21 Jul 2022

“Tidak Pernah Rasa Diri ‘Dianaktirikan’ Walaupun…” – Fauziah Nawi Akui Tawaran & Peluang Berlakon Semakin ‘Kecil’

Tapi pelakon senior bagi min memang the best! Berlakon hebat, disiplin jangan cakaplah…

Trending Wed, 9 Sep 2020

Covid-19 : Kedah Medical Centre Ditutup

Ianya sebagai langkah pencegahan..

Featured Tue, 28 Jun 2022

“Janin Keluar Atas Tapak Tangan, Rasa Pergerakan Sebelum Tali Pusat Dipotong..” Rafidah Ibrahim Keguguran

Innalillah, berat ujian Rafidah kali kedua keguguran. Paling sayu, janin bayi seakan tahu dia berada atas tangan ibu 😭😭 Min doa agar terus diberi kekuatan ❤️🥺

LIFESTYLE Tue, 9 Jan 2018

10 LOCAL DRUGSTORE MAKEUP PRODUCTS THAT YOU NEED TO TRY!

2018 resolution: to slay without breaking the bank – CHECKED!

You’re welcome!

Featured Fri, 16 Jul 2021

PKPD Di 34 Mukim Di Selangor Tamat, Boleh Rentas Negeri Dalam Fasa 3 & 4

Kerajaan telah bersetuju untuk menamatkan Perintah Kawalan Pergerakan Diperkatatkan di 34 buah mukim di Selangor hari ini. Menerusi ciapan Twitter hari ini memaklumkan pihak MKN bersetuju untuk tidak melanjutkan PKPD yang bermula 3 Julai lalu.

LIFESTYLE Thu, 10 Jan 2019

Every Man Needs At Least One Set of Suit

As per Barney Stinson’s words, “Suit up!”

Trending Sun, 17 Mar 2019

PM New Zealand-Kami Akan Tanggung Kos Pengebumian Semua Mangsa

Bantuan akan diberikan tanpa mengira status mereka, sama ada warga imigran atau sebaliknya. Bantuan ini termasuklah kos pengebumian, serta sokongan kewangan kepada keluarga-keluarga yang kehilangan sumber pendapatan utama,

| Live TV