Trending By: Maya Basir May 10, 2022 @ 3:52pm

“Paling Mencabar Kena Mandikan Bayi Baru Lahir” – Iqbal Zulkefli Ambil Anak Angkat Bukan Untuk ‘Content’

Usahawan selebriti Ahmad Iqbal Zulkefli sedih niat baiknya untuk mengambil seorang anak lelaki disalah erti dan dianggap hanya bertujuan untuk kandungan media sosial.

Menurut Iqbal atau nama sebenar Ahmad Iqbal Zulkefli, 28, keputusan untuk memikul tanggungjawab itu sudah difikirkan masak-masak olehnya.

“Kalau ada yang kata saya sengaja buat ‘content’, mereka kena rasa sendiri bagaimana susahnya menjaga anak kecil. Memang tidak ada masa nak rakam video dan muat naik di media sosial.

“Dua jam sekali dia akan menangis terjaga untuk minum susu, lepas menyusu kena tukar lampin. Paling mencabar kena mandikan bayi yang baru lahir.

“Saya tidak pernah menyayangi bayi seperti mana sekarang ini. Saya boleh menangis setiap kali melihat matanya dan sanggup berhabis duit untuk membeli apa sahaja keperluan.

“Apabila sudah digelar bapa, saya menjadi seorang yang lebih matang dan kehidupan baharu ini mengajar saya erti kesabaran dan tanggungjawab yang sebenar,” katanya.

Menerusi perkongsian video di Instagram milik Iqbal, dia mengambil anak angkat lelaki pada 30 April lalu.

Namun begitu, Iqbal tidak mahu memisahkan bayi yang diberi nama panggilan Ahmad Ziyad dengan ibu kandungnya kerana masih lagi menyusu badan.

“Kalau boleh saya tak mahu terus pisahkan ibu dan anaknya dengan segera. Kasihan juga ibu itu menangis apabila anaknya diambil orang. Jadi ada beberapa hari saya akan hantar semula Ziyad kepada ibunya untuk disusukan.

“Saya juga faham kalau satu hari nanti Ziyad memilih untuk tinggal bersama ibu bapa kandungnya. Itu pilihan dia apabila besar nanti. Saya reda jika ia berlaku.

“Bagaimanapun saya tida akan lepaskan tanggungjawab untuk menjaga Ziyad dan membeli segala keperluan sampai bila-bila,” ujarnya.

Sumber: mStar

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Sat, 12 Nov 2022

SFMM37: Pertaruh 2 Lagu, Ini Masa Terbaik Naim Daniel Untuk Melatih Suara

Tercalon sebagai salah seorang penyanyi yang berjaya layak ke Separuh Akhir Muzik Muzik 37 (SFMM37), Naim Daniel mempertaruhkan dua lagu iaitu berjudul Mainan dan Habis Sini yang turut menampilkan Joe Flizzow. Menurut Naim, selepas Perintah […]

Featured Fri, 4 Mar 2022
Featured Thu, 23 Apr 2020

Tiada solat tarawih dan majlis berbuka puasa di masjid mahupun surau

Umat Islam perlu bantu putuskan rantaian COVId-19

Featured Tue, 8 Nov 2022
Trending Tue, 18 Dec 2018
Hiburan Sat, 14 Jul 2018

Doa Fazura Mahu Anak Tarik Perhatian Ramai

Tatkala Wani mengirimkan titipan doa saya yang ditulis kali ini hati saya terlebih sayu. Semoga kita semua sentiasa berada di dalam lindungan Allah SWT dan saya bermohon jika sudi anda semua mengaminkan juga doa-doa saya ini sempena solat Maghrib dan Isyak ini…

Featured Sun, 11 Apr 2021

65 Bazar Ramadan Akan Beroperasi Di KL

Tinggal 2 hari sahaja lagi untuk umat Islam menyambut bulan Ramadan yang penuh barakah. Ramadan tahun ini pasti berbeza dengan tahun lalu, kali ini kemeriahan Bazaar Ramadan kembali dapat dirasai oleh semua umat Islam. Dewan […]

Featured Sun, 28 Nov 2021

YouTuber Lakon Semula ‘Squid Game’ Tawar Hadiah Utama RM1.9 juta

Seorang penghasil kandungan di Youtube meniru cabaran dalam permainan drama bersiri popular Netflix, Squid Game, dengan peserta berpeluang memenangi hadiah utama sebanyak $456,000 (RM1.9 juta). YouTuber popular Mr. Beast yang mempunyai 76.4 juta pelanggan berkata, […]

Trending Mon, 30 Apr 2018

「6小时盖好的房子」一走进去让人不想出来了!

盖一间房子需要多久呢?这名来自意大利的设计师雷纳托(Renato Vidal)盖了一栋只花了6小时就完成的屋子,而且里头还相当精致。

error: Content is protected !!