Trending By: Maya Basir April 27, 2022 @ 7:00pm

Suka Makan Fast Food, Gadis Alami Kegagalan Buah Pinggang

Jika dilihat dari luaran sahaja, siapa sangka gadis aktif bersukan ini menghidap penyakit kronik.

Menerusi perkongsian di TikTok, cerita yang disampaikan gadis ini mendapat perhatian ramai.

@_.nralisyaamacam tu lah you♬ original sound – Semi🚛Truck

Nuralisya Aqila Yusran, gadis yang baru berusia 21 tahun ini sudah ‘kehilangan’ buah pinggang kanan selain disahkan mempunyai tahap kolestrol yang tinggi.

Anak jati Segamat, Johor itu berkata, dia mengetahui tentang masalah buah pinggang selepas melakukan pemeriksaan kesihatan wanita berkaitan haid.

“Pada pertengahan 2020, saya buat pemeriksaan sebab period saya tidak berhenti selama sebulan. Saya rasa pelik dan terus ke poliklinik dan doktor berikan ubat untuk berhentikan darah.

“Selepas beberapa bulan makan ubat, saya dapati ia tidak memberi sebarang kesan. Jadi dalam tempoh itu, saya ulang-alik ke poliklinik untuk pemeriksaan lanjut dan selepas dua bulan doktor bagi surat untuk saya rujuk pakar sakit puan di Hospital Segamat, Johor,” katanya.

Tambahnya lagi, dia sangat terkejut apabila doktor di Hospital Segamat memberitahu dia tidak mempunyai buah pinggang di sebelah kanan.

“Temujanji pertama ada buat ‘scan’ dan doktor maklumkan yang saya tiada buah pinggang sebelah kanan. Kemudian datang beberapa orang lagi doktor untuk buat pemeriksaan termasuk ‘ultrasound’ dan keputusannya tetap sama, saya tidak ada buah pinggang.

“Akhirnya, saya diminta untuk buat MRI di Hospital Muar. Keputusan MRI menyatakan saya ada buah pinggang tetapi ia sudah tidak berfungsi kerana sudah kecut,” ujarnya.

Pelajar jurusan perakaunan Politeknik Muadzam Shah di Pahang menjelaskan hasil keputusan MRI yang dilakukan pada Mac tahun lalu menunjukkan saiz buah pinggangnya yang hanya berukuran lima sentimeter manakala ukuran normal adalah 12 hingga 13 sentimeter.

Namun, Nuralisya bersyukur buah pinggang kirinya masih berfungsi dengan baik dan mengatakan masalah itu berkemungkinan berpunca daripada tabiat pemakanannya sendiri yang gemar menikmati makanan segera sewaktu kerja sambilan sekitar tahun 2018 hingga 2021.

“Saya suka sangat makan ‘fastfood’, hari-hari saya makan sebab lepas habis SPM (Sijil Pelajaran Malaysia) saya kerja sambilan di restoran makanan segera.

“Dalam tempoh seminggu tu, tiga hingga empat hari saya akan makan mi segera pula… air bikarbonat pula hari-hari,” katanya.

Gadis ini menyesal dengan amalan pemakanannya itu dan sedang berusaha turunkan tahap kolesterol dalam darah dan perlu hadir ke hospital setiap tiga bulan untuk memantau kondisi buah pinggang kiri.

Nuralisya turut menasihati gadis seusianya supaya membuat pemeriksaan kesihatan secara berkala dan mengurangkan pengambilan makanan segera yang boleh mengakibatkan tahap kolesterol dalam darah tinggi.

Sumber: mStar

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 15 Aug 2018

‘Who Wore It Better?’ Jadi Topik Hangat Di Twitter

Menerusi laman Instastory milik Fazura, pelakon jelita ini menulis ‘Mine Pleaseee?!!!’ pada gambar yang memaparkan model sedang berjalan dengan rekaan baju bermanik mewah itu.

Trending Mon, 6 Jan 2020
Hiburan Wed, 5 Jun 2019

#DramaRaya2019 : Sufian Suhaimi Tak Balik Raya Dalam Aku Tak Kaya

Nak tahu macam mana Sufian Suhaimi tak balik raya, jangan lupa saksikan drama ni tau!

Trending Thu, 6 Feb 2020
Hiburan Tue, 27 Mar 2018

Ini Pesan Terakhir Bob Lokman

Sebelum ini, Bob pernah di tahan di UiTM Private Speialist Centre, Sungai Buloh akibat mengalami masalah paru-paru berair dan jantung bengkak pada awal Januari lalu

Trending Wed, 27 Apr 2022
Trending Mon, 20 Aug 2018

Atlet Taekwondo Yap Khim Wen Sumbang Pingat Pertama Buat Malaysia. Tahniah!

Kejayaan Khim Wen menamatkan kemarau pingat selama 16 tahun kem taekwondo negara di pentas Sukan Asia sejak gandingan Lee Pei Fen dan Lee Wan Yuen merangkul gangsa dalam acara kyorugi wanita pada edisi 2002 di Busan, Korea Selatan.

Trending Tue, 14 Sep 2021

“Janganlah Merepek Sangat, Tak Belajar Dari Kesilapan Ke?” – Warganet Luah Rasa Kecewa SOP Terbaru Langkawi Tak Wajibkan Saringan Covid-19

Program perintis pelancongan ‘travel bubble’ Pulau Langkawi, Kedah bakal bermula pada 16 September ini. Prosedur operasi standard (SOP) terbaru bagi para pengujung yang ingin melawat Langkawi sudah pun dibentangkan dan terdapat beberapa garis panduan yang […]

Hiburan Tue, 18 Jun 2019

‘Doa Saya Istiqamah’- Serina Redzuawan Umum Sudah Bertudung!

Sama sama kita perbaiki kelemahan diri untuk jadi insan lebih sempurna. Alhamdulillah, semoga terus istiqamah, Serina!

Hiburan Sat, 16 Nov 2019

| Live TV