Events By: Salma Syahbuddin April 21, 2020 @ 2:38pm

[TERKINI] Cuti Raya Mungkin Ditunda?

Sama seperti Indonesia, Malaysia akan meneliti semula kemungkinan untuk menangguhkan cuti perayaan, Hari Raya Aidilfitri memandangkan kita masih lagi dalam fasa ketiga bagi membanteras Covid-19.

Namun, ianya akan diputuskan setelah mendapat pandangan dan persetujuan daripada Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang menguruskan hal ehwal agama.

Sumber : Google

Hal ini berlaku apabila Malaysia melaporkan terdapat 36 kes baru Covid-19, iaitu jumlah terendah sejak PKP dilaksanakan pada 18 Mac yang lalu. Dan, tidak ada kematian dicatatkan sejak 17 Mac 2020.

Menurut, Menteri Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ketika ditanya mengenai tindakan yang sama diambil Indonesia, beliau bagaimanapun, akan memberikan pandangan dan cadangannya terhadap penangguhan cuti Hari Raya Aidilfitri.

Sumber : Google

“Ini bukan hanya mengenai Hari Raya tetapi juga mengenai hal-hal lain seperti solat terawih (doa khas yang dilakukan pada malam-malam Ramadan) yang akan dibincangkan dan dikemukakan oleh menteri.

“Jadi, mari kita tunggu apa yang dia katakan. Mari kita mulakan puasa terlebih dahulu” Katanya.

Terdahulu, Indonesia telah memutuskan untuk menangguhkan cuti Hari Raya Aidilfitri pada 28 hingga 31 Disember bertujuan menghentikan sebarang pergerakan rakyatnya ketika dunia masih berdepan dengan wabak Covid-19.

Sumber : Google

Manakala, di Malaysia pula, Ramadan akan jatuh pada 24 April 2020 dan Hari Raya Aidilfitri pula berkemungkinan akan disambut pada 24 Mei sehingga 26 Mei 2020.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Wed, 9 Oct 2019

Kenapa Akim Ahmad Sakit Hati Ni?

Wow! Netizen pun, nak tuduh tu biar lah berlapik okay

Fab Foodies! Wed, 12 Sep 2018

Nangka Ke Durian? Chef Selebriti Terkenal Ini Pula Dikecam Netizen

Bagaimanapun, gambar durian tersebut telahpun dipadam. Namun, netizen kan cekap jalankan kerja mereka!

Hiburan Wed, 11 Apr 2018
Hiburan Wed, 3 Oct 2018

Lepas Gong Nekara, Duo Popular Ini Bakal Duet Dengan ‘Sifu’

Siapa agaknya eh ‘sifu’ yang dimaksudkan? Hurm…sama-sama kita tunggu. Single itu bakal ke udara berkemungkinan awal tahun depan. Tak sabarnya!

Hiburan Tue, 29 Jan 2019

Peminat Ola Bola, Ini Mungkin Berita Gembira buat Korang!

Tak sabar rasanya nak tengok Ola Bola The Musical Returns! Dengar cerita Altimet pun ada

Hiburan Wed, 18 Apr 2018

‘Tak Mungkin Anak Saya Selfie Ketika Majlis Pengebumian’ – Ibu Zahirah

Sebagai ibu, beliau percaya Zahirah sudah cukup dewasa untuk melakukan sesuatu terutama di khalayak ramai. Maslinda turut menyerahkan segala keputusan melibatkan soal pilihan hidup kepada Zahirah dan enggan mengulas lanjut mengenai punca hubungan anaknya dengan Zul berakhir.

Hiburan Thu, 17 Jan 2019
Hiburan Tue, 10 Sep 2019
Hiburan Fri, 21 Sep 2018

Fathia Latiff Ditempelak Pelakon & Pengarah Terkenal?

Micheal memberitahu Aiman juga salah seorang pelakon yang tidak pernah meminta wang pendahuluan sebelum memulakan penggambaran. Ala, kira jenis bukan berkira punya orang ya!

LIFESTYLE Fri, 17 Aug 2018

Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad, Platform Bersepadu 28 Juta Masyarakat Malaysia

Langkah ini sekaligus memberi peluang kepada setiap rangkaian jenama dan pengiklanan untuk meraih pulangan komersial yang lebih tinggi melalui tayangan iklan tersebut di kaca TV

| Live TV