Events By: Salma Syahbuddin April 21, 2020 @ 2:38pm

[TERKINI] Cuti Raya Mungkin Ditunda?

Sama seperti Indonesia, Malaysia akan meneliti semula kemungkinan untuk menangguhkan cuti perayaan, Hari Raya Aidilfitri memandangkan kita masih lagi dalam fasa ketiga bagi membanteras Covid-19.

Namun, ianya akan diputuskan setelah mendapat pandangan dan persetujuan daripada Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang menguruskan hal ehwal agama.

Sumber : Google

Hal ini berlaku apabila Malaysia melaporkan terdapat 36 kes baru Covid-19, iaitu jumlah terendah sejak PKP dilaksanakan pada 18 Mac yang lalu. Dan, tidak ada kematian dicatatkan sejak 17 Mac 2020.

Menurut, Menteri Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ketika ditanya mengenai tindakan yang sama diambil Indonesia, beliau bagaimanapun, akan memberikan pandangan dan cadangannya terhadap penangguhan cuti Hari Raya Aidilfitri.

Sumber : Google

“Ini bukan hanya mengenai Hari Raya tetapi juga mengenai hal-hal lain seperti solat terawih (doa khas yang dilakukan pada malam-malam Ramadan) yang akan dibincangkan dan dikemukakan oleh menteri.

“Jadi, mari kita tunggu apa yang dia katakan. Mari kita mulakan puasa terlebih dahulu” Katanya.

Terdahulu, Indonesia telah memutuskan untuk menangguhkan cuti Hari Raya Aidilfitri pada 28 hingga 31 Disember bertujuan menghentikan sebarang pergerakan rakyatnya ketika dunia masih berdepan dengan wabak Covid-19.

Sumber : Google

Manakala, di Malaysia pula, Ramadan akan jatuh pada 24 April 2020 dan Hari Raya Aidilfitri pula berkemungkinan akan disambut pada 24 Mei sehingga 26 Mei 2020.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 2 Aug 2018

Sakit Belakang Tak Halang Hafiz Bergelar Mentor

Hafiz memberitahu dia percaya ada hikmah di sebalik apa yang berlaku. Biarpun Hafiz mengalami sakit tulang belakang sejak tiga lalu, undangan menyanyi tetap ada.

Featured Mon, 21 Mar 2022

Mengaku Bersalah Kongsi Video Aksi Dukung Dengan Siti Hariesa, Zul Ariffin Mohon Maaf

Pelakon utama dah minta maaf, semoga isu sensitif seperti ini dapat menjadi pengajaran buat semua

Featured Wed, 1 Mar 2023

Filem Kontroversi Didakwa Sentuh Bab Agama, Pengarah Mohon Tonton Sampai Habis

Min pun tak tengok lagi citer ni, tapi klip tu dah tengok lah… 🙂

Featured Thu, 28 Apr 2022
Kisah Viral Sat, 10 Dec 2022

“Untunglah Ada Spy Tolong Jagakan…” – Gelagat Imran Aqil Jaga Dahlia Rizal Dari Jauh Buat Peminat Single Cemburu

Sudah pasti ramai yang mengetahui pelakon dan penyampai radio Imran Aqil dan tunangnya, Dahlia Rizal sering mencuri tumpuan netizen dengan gelagat mesra dan romantis mereka. Baru-baru ini, tular sebuah perkongsian yang dimuat naik oleh seorang

Featured Thu, 25 Aug 2022

Gabungan 3 Pengarah Tersohor & 1 Ketua Juri, Program Realiti Fit For Action Cungkil Bakat Pelakon Baharu!

Wow! Untungnya 12 Peserta progam realiti pencarian pelapis pelakon versatil Fit For Action dapat berguru dengan tiga pengarah hebat, Heykal Hanifah, Aziz M Osman & Ellie Suriaty! 🤩 Saksikan Fit For Action mulai 3 September 2022, setiap hari Sabtu, pukul 10.00 malam di TV3!

Hiburan Wed, 28 Mar 2018

Kenapa Aiman Tino Ditampar?

Penyanyi yang terkenal dengan lagu Ku Rela Dibenci ini akhirnya mengakui bahawa dia telah ditampar oleh seorang pelakon senior. Namun, Aiman bagaimana pun tidak menganggap itu sebagai masalah kerana baginya, pelakon senior iaitu Fazlina Ahmad Daud cuma mahukan beliau menjiwai watak dalam membintangi drama bersiri, Mak Cun itu

Featured Thu, 29 Sep 2022

| Live TV

error: Content is protected !!