Events By: Salma Syahbuddin April 21, 2020 @ 2:38pm

[TERKINI] Cuti Raya Mungkin Ditunda?

Sama seperti Indonesia, Malaysia akan meneliti semula kemungkinan untuk menangguhkan cuti perayaan, Hari Raya Aidilfitri memandangkan kita masih lagi dalam fasa ketiga bagi membanteras Covid-19.

Namun, ianya akan diputuskan setelah mendapat pandangan dan persetujuan daripada Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang menguruskan hal ehwal agama.

Sumber : Google

Hal ini berlaku apabila Malaysia melaporkan terdapat 36 kes baru Covid-19, iaitu jumlah terendah sejak PKP dilaksanakan pada 18 Mac yang lalu. Dan, tidak ada kematian dicatatkan sejak 17 Mac 2020.

Menurut, Menteri Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ketika ditanya mengenai tindakan yang sama diambil Indonesia, beliau bagaimanapun, akan memberikan pandangan dan cadangannya terhadap penangguhan cuti Hari Raya Aidilfitri.

Sumber : Google

“Ini bukan hanya mengenai Hari Raya tetapi juga mengenai hal-hal lain seperti solat terawih (doa khas yang dilakukan pada malam-malam Ramadan) yang akan dibincangkan dan dikemukakan oleh menteri.

“Jadi, mari kita tunggu apa yang dia katakan. Mari kita mulakan puasa terlebih dahulu” Katanya.

Terdahulu, Indonesia telah memutuskan untuk menangguhkan cuti Hari Raya Aidilfitri pada 28 hingga 31 Disember bertujuan menghentikan sebarang pergerakan rakyatnya ketika dunia masih berdepan dengan wabak Covid-19.

Sumber : Google

Manakala, di Malaysia pula, Ramadan akan jatuh pada 24 April 2020 dan Hari Raya Aidilfitri pula berkemungkinan akan disambut pada 24 Mei sehingga 26 Mei 2020.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 8 Mar 2023
Featured Thu, 2 Mar 2023
Hiburan Thu, 17 Oct 2019
Hiburan Fri, 5 Oct 2018

Janjikan Kelainan, Ruffedge Gegar Singapura ESOK!

Memandangkan ada penonton dari Singapura yang datang pada konsert kami di Kuala Lumpur, ada lagu yang kami nyanyikan tempoh hari tidak akan dinyanyikan.

Hiburan Wed, 22 Jan 2020
Hiburan Mon, 31 Jul 2023
Hiburan Sun, 14 Oct 2018

Al- FATIHAH…Saleem Meninggal Dunia

Al- Fatihah… Salam Takziah buat seluruh keluarga Allahyarham Saleem. Semoga Allah SWT mengurniakan kekuatan kepada keluarga & menempatkan roh arwah bersama golongan orang-orang beriman.

Cahaya Mata Wed, 18 Jan 2023

[VIDEO] Comelnya Anak Eyra Hazali Merajuk Nak Makan – “Siapa Ajar Macam Itu…”

Anak kepada pelakon Eyra Hazali iaitu Hayder Qhalish sememangnya sering mencuit hati ramai dengan gelagat dan telatah comel yang membuatkan ramai geram. Terbaharu, tular sebuah perkongsian yang dimuat naik semula oleh seorang pengguna TikTok @dhaniahsahrom […]

Hiburan Tue, 12 Mar 2019