Events By: Salma Syahbuddin April 21, 2020 @ 2:38pm

[TERKINI] Cuti Raya Mungkin Ditunda?

Sama seperti Indonesia, Malaysia akan meneliti semula kemungkinan untuk menangguhkan cuti perayaan, Hari Raya Aidilfitri memandangkan kita masih lagi dalam fasa ketiga bagi membanteras Covid-19.

Namun, ianya akan diputuskan setelah mendapat pandangan dan persetujuan daripada Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang menguruskan hal ehwal agama.

Sumber : Google

Hal ini berlaku apabila Malaysia melaporkan terdapat 36 kes baru Covid-19, iaitu jumlah terendah sejak PKP dilaksanakan pada 18 Mac yang lalu. Dan, tidak ada kematian dicatatkan sejak 17 Mac 2020.

Menurut, Menteri Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ketika ditanya mengenai tindakan yang sama diambil Indonesia, beliau bagaimanapun, akan memberikan pandangan dan cadangannya terhadap penangguhan cuti Hari Raya Aidilfitri.

Sumber : Google

“Ini bukan hanya mengenai Hari Raya tetapi juga mengenai hal-hal lain seperti solat terawih (doa khas yang dilakukan pada malam-malam Ramadan) yang akan dibincangkan dan dikemukakan oleh menteri.

“Jadi, mari kita tunggu apa yang dia katakan. Mari kita mulakan puasa terlebih dahulu” Katanya.

Terdahulu, Indonesia telah memutuskan untuk menangguhkan cuti Hari Raya Aidilfitri pada 28 hingga 31 Disember bertujuan menghentikan sebarang pergerakan rakyatnya ketika dunia masih berdepan dengan wabak Covid-19.

Sumber : Google

Manakala, di Malaysia pula, Ramadan akan jatuh pada 24 April 2020 dan Hari Raya Aidilfitri pula berkemungkinan akan disambut pada 24 Mei sehingga 26 Mei 2020.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 15 Jan 2020

Penangan PGL 2020, 5000 Tiket Terjual Walaupun Belum Ada Pelakon?

Siapa agaknya jadi Hang Tuah dan Gusti Puteri??

Hiburan Fri, 11 Oct 2019
Hiburan Mon, 8 Apr 2019

BLACKPINK’s ‘Kill This Love’ Takes Over Spotify

People are streaming the song like over and over again!

Hiburan Tue, 2 Oct 2018

Hafiz Suip Terkandas Di Jepun Akibat Taufan Trami

Semoga perjalanan Hafiz Suip dan keluarga dipermudahkan dan dilindungi!

Hiburan Mon, 3 Sep 2018

Fans Spotted Something Wrong with BTS’ V and They’re Worried AF

Especially since this is happening just before their world tour.

Events Fri, 22 Mar 2019

Tak Perlu Terbang Jauh, Ayuh Raikan Festival Songkran Di Setia City Oval Lawn!

Jom meriahkan ‘perang’ air pada 13-14 April depan di Setia City Oval Lawn dengan kehadiran ramai artis popular antarabangsa dan tanah air!

Hiburan Mon, 9 Jul 2018

Duduk Terkangkang Dalam Masjid, Janna Nick Mohon Maaf

Ada pula  netizen yang telah merakam gelagat pelakon cantik ini duduk seakan-akan terkangkang sambil bermain fon. Aksi kurang sopan Janna itu lantas mengundang pelbagai kritikan dan kecaman dari netizen. Laju je netizen kan?

Hiburan Sun, 31 Mar 2019
Hiburan Thu, 26 Apr 2018

Nak Simpan…Simpanlah, Saya Dah Move On – Zul Ariffin

“ Saya tak mahu tuduh sesiapa dalam hal ini. Apapun, saya sudah ‘move on’ (lupakan) dengan isu itu dan mahu lebih fokus kepada kerja. Baguslah kalau begitu, fokus kepada benda lebih berfaedah!

Hiburan Wed, 3 Apr 2019

‘Syok Baring Kat Lantai, Sedar-Sedar Dah Dalam Ambulans’- Azhan Rani Kongsi Pengalaman Cemas Di Set Nur 2

Terima kasih doktor-doktor kat unit kecemasan sana. Walaupun dia kata dia benci Syed Hamadi tapi tetap cucuk jarum dengan penuh hemah kat aku.

| Live TV