Featured By: Arfah November 25, 2021 @ 12:45pm

Waspada Dalam Mengikuti ‘Add Yours’ Challenge Di Instagram

Pada awal November lalu, Instagram memperkenalkan ‘Add Yours’ sticker yang membolehkan pengguna mencipta rangkaian umum di ‘Insta story’ dimana pengguna yang memulakan ‘Add Yours’ sticker tersebut boleh melihat respon dari pengguna yang menggunakan sticker mereka.

Sejak daripada itu, banyak pengguna mencipta pelbagai ‘challenge’ di ‘Add Yours’ sticker tersebut seperti tarikh pertunangan/perkahwinan, nama panggilan, senarai sekolah dan pelbagai lagi.

Ramai pengguna menyertai cabaran ini tanpa menyedari akan maklumat peribadi yang dikongsi boleh menjejaskan data peribadi mereka sendiri.

Baru-baru ini tular di Twitter tentang seorang pengguna Instagram di Indonesia yang telah ditipu hanya kerana dia berkongsi variasi nama panggilannya.

Maklumat ini dikongsi oleh pengguna Twitter di bawah nama @ditamoechtar_ yang mengatakan penipu tersebut meminta rakannya untuk memindahkan wang dan apa yang membuatkan rakannya percaya untuk memberikan wangnya kerana penipu tersebut memanggil nama panggilannya iaitu ‘Pim’.

“Pim adalah panggilan kecil teman saya, yang hanya orang dekat tau,” jelas Dita.

Rakan Dita menyangka ini semua angkara ‘challenge’ yang disertai rakannya dimana dia meletakkan variasi panggilan namanya di ‘Add Yours’ sticker tersebut.

Sementara itu, terdapat ramai pengguna media sosial yang memberi peringatan kepada orang ramai untuk mengelakkan dari menyertai cabaran yang mendedahkan data peribadi seperti ini.

Sesetengah soalan yang ditanya menyerupai soalan-soalan keselamatan yang ditanya ketika pengguna mencipta kata laluan di Internet

Seorang pengguna Facebook yang bernama M. Wongso mengatakan pendapatnya tentang isu ini di bawah laman OMG Hackers di Facebook.

“Anda kenal ke siapa yang tanya tu? Bila anda join sekali challenge, orang yang buat dan join tu akan dapat dan nampak semua maklumat yang anda tulis. Punya lah banyak maklumat yang orang share,” tulis Wongso.

Setakat ini perkongsian yang dimuatnaik pada Selasa itu telah meraih 200,600 tanda suka di Facebook.

Walaupun begitu, terdapat juga beberapa cabaran di ‘Add Yours’ sticker ini yang tidak cuba mengambil maklumat peribadi seperti tunjuk gambar matahari terbenam.

Pengguna media sosial perlu bijak menilai dalam berkongsi tentang maklumat peribadi.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 27 Mar 2018

Jangan Kaitkan Skandal Seks Trump Dengan Anaknya – Jurucakap

“Saya ada bertanya. Dan dia menolaknya, berkata, ‘oh ya, ya, kamu tahu, jangan risau. Bilik dan barang kami berasingan,” katanya.

familuv Mon, 25 Mar 2019

6 jenis gambar kanak-kanak yang tidak patut dikongsi di media sosial

Jangan dedah anak kepada ‘pemangsa’ dalam talian.

Featured Fri, 13 Jul 2018

Ini Resepi Keropok Lekor Viral Guna Mi Segera. Memang Rangup Dan Sedap!

Sekali gigit memang rangup keropok lekor mi segera ini!

Hiburan Tue, 3 Aug 2021

Bael0n Beri Nafas Baharu Lagu Amelina

Selebriti TikTok yang kini bergelar penyanyi, Bael0n kini tampil memberikan nafas baharu kepada lagu Rindu nyanyian asal Amelina dalam versi tersendiri. Menurutnya, dia sangat yakin pertaruhan itu cukup tepat untuknya memberi angina baharu kepada pendengar […]

Trending Tue, 10 Jul 2018

Ombak Awan, Momen Aneh & Luar Biasa Kini Melanda Sabah

Ombak awan yang berlaku dikenali sebagai garis badai Borneo atau kumpulan ribut petir dan tidak membahayakan.

Trending Tue, 26 Jan 2021

Peruntukkan 293 Juta Dari Air Selangor, Turunkan Kadar Air Tak Berhasil

Air bersih, kualiti hidup terjamin. Semoga selepas ini, tiada lagi masalah air di Selangor yang menyusahkan rakyat

Hiburan Sat, 1 Sep 2018

Hamil Anak Kedua, Puteri Sarah Kongsi Pengalaman Luar Biasa

Kesakitan itu bukan hanya sesekali datang, ada ketika dirasai sepanjang hari. Nak ambil ubat, risau bahayakan kandungan pula…

Featured Sun, 29 Mar 2020

| Live TV