Featured By: Arfah November 25, 2021 @ 12:45pm

Waspada Dalam Mengikuti ‘Add Yours’ Challenge Di Instagram

Pada awal November lalu, Instagram memperkenalkan ‘Add Yours’ sticker yang membolehkan pengguna mencipta rangkaian umum di ‘Insta story’ dimana pengguna yang memulakan ‘Add Yours’ sticker tersebut boleh melihat respon dari pengguna yang menggunakan sticker mereka.

Sejak daripada itu, banyak pengguna mencipta pelbagai ‘challenge’ di ‘Add Yours’ sticker tersebut seperti tarikh pertunangan/perkahwinan, nama panggilan, senarai sekolah dan pelbagai lagi.

Ramai pengguna menyertai cabaran ini tanpa menyedari akan maklumat peribadi yang dikongsi boleh menjejaskan data peribadi mereka sendiri.

Baru-baru ini tular di Twitter tentang seorang pengguna Instagram di Indonesia yang telah ditipu hanya kerana dia berkongsi variasi nama panggilannya.

Maklumat ini dikongsi oleh pengguna Twitter di bawah nama @ditamoechtar_ yang mengatakan penipu tersebut meminta rakannya untuk memindahkan wang dan apa yang membuatkan rakannya percaya untuk memberikan wangnya kerana penipu tersebut memanggil nama panggilannya iaitu ‘Pim’.

“Pim adalah panggilan kecil teman saya, yang hanya orang dekat tau,” jelas Dita.

Rakan Dita menyangka ini semua angkara ‘challenge’ yang disertai rakannya dimana dia meletakkan variasi panggilan namanya di ‘Add Yours’ sticker tersebut.

Sementara itu, terdapat ramai pengguna media sosial yang memberi peringatan kepada orang ramai untuk mengelakkan dari menyertai cabaran yang mendedahkan data peribadi seperti ini.

Sesetengah soalan yang ditanya menyerupai soalan-soalan keselamatan yang ditanya ketika pengguna mencipta kata laluan di Internet

Seorang pengguna Facebook yang bernama M. Wongso mengatakan pendapatnya tentang isu ini di bawah laman OMG Hackers di Facebook.

“Anda kenal ke siapa yang tanya tu? Bila anda join sekali challenge, orang yang buat dan join tu akan dapat dan nampak semua maklumat yang anda tulis. Punya lah banyak maklumat yang orang share,” tulis Wongso.

Setakat ini perkongsian yang dimuatnaik pada Selasa itu telah meraih 200,600 tanda suka di Facebook.

Walaupun begitu, terdapat juga beberapa cabaran di ‘Add Yours’ sticker ini yang tidak cuba mengambil maklumat peribadi seperti tunjuk gambar matahari terbenam.

Pengguna media sosial perlu bijak menilai dalam berkongsi tentang maklumat peribadi.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 5 May 2022
Hiburan Wed, 2 May 2018

10 Tahun Tunggu, Akhirnya Ruffedge…

Konsert ini sebagai hadiah kepada peminat yang sentiasa berdoa untuk melihat kami kembali bergabung di pentas.

Hiburan Tue, 5 Dec 2023

Saling Bermaaf-Maafan, Kes Saman RM2.5 Juta Siti Nordiana Terhadap Lima Sekawan Selesai

Alhamdulillah selesai sudah, semoga menjadi iktibar buat orang ramai

Hiburan Tue, 14 Aug 2018

Al- Fatihah, Tiada Lagi Opie Panji …

Allahyarham yang berusia 48 tahun itu dikejarkan ke HTAA 4 Ogos lalu selepas mengadu sesak nafas di rumahnya di Indera Sempurna sebelum dirawat di hospital itu.

Hiburan Wed, 25 Apr 2018

BTS is Going on a World Tour!

The boys will be visiting some different countries too this time.

Hiburan Mon, 29 Jul 2019
Featured Fri, 3 Feb 2023

Suami Fatin Afeefa Bagi Nafkah Cecah Lima Angka? – “Maintenance Eh?”

Wowwww 🤯 Duit Opai ni memang unlimited ke macam mana? Fuhhhhh bagusnya muliakan isteri.. 🥰 Untung Fatin 😌

Events Mon, 2 Mar 2020

“Senyuman Saya Malam Tadi Lebih Dipaksa Dari Biasa” Bapa Ashraf Sinclair Akui Masih ‘Sakit’

Kalau ibu Allahyarham Ashraf Sinclair masih belajar mahu menerima kehilangan anak sulungnya, bapa Ashraf, Mohamed Anthony John Sinclair pula mengakui kehilangan anaknya itu cukup memberi impak yang besar dalam dirinya. “Kehilangan. Itu yang mampu diungkapkan […]

error: Content is protected !!