Trending By: Ad Ops January 22, 2019 @ 11:00am

Wanita ini dikenakan caj RM94 oleh pemandu teksi, padahal tambang Grab hanyalah RM13

Ramai pemandu teksi sejak kebelakangan ini tidak puas hati apabila ramai rakyat Malaysia lebih memilih untuk menggunakan perkhidmatan e-hailing daripada teksi.

Antara punca kononnya golongan pemandu teksi tidak jujur dan tidak mengikuti undang-undang.

Seorang wanita dari Johor pernah menjadi mangsa keadaan ini dan jika anda dengar kisahnya, pasti anda pun marah.

Kejadian ini berlaku minggu lalu dan dia berkongsi pengalamannya dalam laman Facebook sebagai amaran kepada Netizen lain.

Dalam temuramah dengan China Press, wanita itu berkata, beliau baru pulang ke Malaysia dari Singapura ketika itu dan ingin melunaskan beberapa tugas di Permas Jaya, Johor Bahru.

Beliau sedang memikirkan cara untuk ke lokasi berkenaan apabila didekati oleh pemandu teksi yang menawarkan perkhidmatannya. Memandangkan beliau sudah agak lewat ketika itu, beliau setuju.

Foto: ms Wikipedia

“Saya memberitahu kepadanya yang saya ingin ke Permas Jaya, dan (pemandu terbabit) berkata tambangnya adalah sebanyak RM45.

“Saya pun tanya jika bayaran boleh dibuat berdasarkan penggunaan meter. Dia membalas, tambangnya akan lebih kurang sama sahaja,” tulis wanita itu.

Dalam perjalanan, pemandu tadi kerap menyebut mengenai “station fee” (bayaran stesen) kerana beliau dapat merasakan yang beliau akan dikenakan bayaran tambahan.

Memang betul pun! Apabila wanita itu menyerahkan RM50, pemandu itu terus berkata dia perlu bayar RM49 lagi untuk “station fee” itu.

“Saya tak tahu kenapa saya akhirnya bayar juga; mungkin sebab saya gementar. Secara keseluruhannya saya telah membayar RM94,” wanita ini memberitahu wartawan akhbar.

Beliau memaklumkan kejdian itu kepada rakan dan keluarganya. Mereka bersetuju yang beliau sudah ditipu. RM94 untuk perjalanan sejauh 15 km? Tidak masuk akal langsung!

Wartawan yang menemu bual wanita terbabit juga merujuk kepada persatuan pemandu teksi dan dimaklumkan kadar bayaran itu memang terlalu tinggi.

Jurucakap persatuan itu juga mendedahkan yang tambang untuk satu perjalanan sejauh itu sepatutnya tidak lebih daripada RM30.

Selain itu, wartawan terbabit turut membuat penyelidikan mengenai tambang yang perlu dibayar oleh wanita itu jika beliau menggunakan perkhidmatan e-hailing Grab. RM13 sahaja!

Foto: China Press

Kejadian sebeginilah yang membuatkan orang ramai mulai hilang kepercayaan terhadap pemandu teksi di Malaysia.

Ternyata bukan semua pemandu mempunyai prinsip yang sama. Tetapi harga tambang mengikut meter lebih tinggi daripada caj yang dikenakan oleh perkhidmatan e-hailing agak keterlaluan.

Sesuatu perlu dilakukan supaya ada persaingan yang sihat dan perkhidmatan teksi kekal relevan.

Nasihat penulis kepada pembaca adalah untuk sentiasa periksa dulu sama ada pemandu teksi menggunakan meter atau tidak. Kalau tidak, jangan naik!

Sumber: World Of Buzz

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sat, 21 Aug 2021

Mimi Loma Meninggal Dunia Dalam Tidur

Seniwati popular era 1960-an, Mimi Loma, 75, menghembuskan nafas terakhir ketika dalam tidur di kediamannya di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Seri Semarak, Kuala Lumpur, pukul 2.19 pagi ini. Khabar duka itu disampaikan oleh anak saudaranya

Featured Wed, 19 May 2021

Bimbang Ekonomi Terjejas, Kerajaan Selangor Tidak Setuju PKP Penuh Dilaksanakan

Berikutan peningkatan kes Covid-19 yang merekodkan jumlah kes harian tertinggi hari ini iaitu sebanyak 6,075 kes ramai yang beranggapan bahawa kerajaan bakal mengumumkan PKP penuh atau total lockdown selepas ini. Walaubagaimanapun, menerusi sidang media hari

Trending Sun, 25 Apr 2021

Ketat SOP Di Sekolah, Ibu Bapa Jangan Bimbang – Rina Harun

Makin ramai sekolah ditutup sekarang ni…

Featured Wed, 4 Jan 2023
Trending Fri, 15 May 2020
Trending Sun, 24 Apr 2022

Laporan PAC Mengenai Perolehan MySejahtera Dibentang Julai Ini

Perolehan Mysejahtera dibentang Julai ini

Featured Sat, 27 May 2023
Featured Tue, 2 Nov 2021

Cikgu Bengang Sikap Penghuni Buang Barang Dari Atas Flat – “Mi Segera, Kuah Mi Kari, K*ndom Siap Lend*r Lagi!”

Seorang guru tadika bengang selepas mendapati sisa mi segera dicampak oleh penghuni flat dari atas sehingga mengotorkan bahagian bumbung dan hadapan keretanya. Menerusi temu bualnya bersama mStar, wanita yang mesra disapa sebagai Nina berkata, kejadian

| Live TV

error: Content is protected !!